Niğde Valisi Dr. Yılmaz Şimşek’in 51 Haber Gazetesine Verdiği Özel Röportaj
Hepimizin bildiği üzere Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ülkemizi de etkisi altına alan korona virüs, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ve ilimizde de sağlık boyutunun yanı sıra ekonomi, turizm, kültür gibi birçok alanda olumsuz yönde etkileri olmuştur.
Fakat bu olumsuzluklara karşın 2020 yılında ilimizde sanayi ve turizm açısından önemli gelişmeler yaşanmıştır.
2018 yılında başlattığımız Marka Kent Niğde Projesi, 2020 yılında meyvelerini vermeye başlamış Niğde’nin kısa, orta ve uzun vadede vizyonunu oluşturmada emin adımlar atılmaya başlanmıştır.
Marka Kent Niğde projesinin başarılması turizm, yenilenebilir enerji, madencilik, tarım ve sanayi sektörlerinde ilimizde gerçekleştirilecek özel teşebbüs iş girişimlerini artıracak ve ilimizde sürdürülebilir kalkınmanın başarılmasına önemli katkı sağlayacaktır.
Bunu yakın tarihiyle örneklendirecek olursak, İl Özel İdaremiz bütçesi ile yüzde 90’ı tamamlanan Ketençimen Kayak Tesisi ile kısa bir süre sonra Niğde, kayak turizminde de adından söz ettirir bir hale gelecektir.
Yine turizm köyü yapmayı planladığımız Yeşilburç köyünde çalışmalarımız başlamış; köyün içerisindeki Uzandı Vadisinin 4 km’lik bölümüne özel idaremizin çalışmaları ile doğal yürüyüş parkurları oluşturulmuştur. Önümüzdeki dönemde bu 4 km’lik kısmı 10 km’ye çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca vadiyi yukarıdan gören bir seyir terası ile bir köprü yapılması planlarımız içerisinde yer almaktadır. Köy sakinlerinin yaşamlarını devam ettirdiği tarihi konutların ve yapıların restorasyonu için de çalışmalarımız devam etmektedir.
Devam eden turizm projelerimize ek olarak, sağlık turizmi açısından yadsınamayacak kadar büyük bir öneme sahip Çiftehan’da yine tümüyle İl Özel İdaremiz bütçesiyle yapımına başlanan bölgenin en büyük anfitiyatrosu inşasında sona gelindi.
Bunlara paralel olarak ilimizin gelişmesinde büyük katkısı olacak sanayinin de geliştirilmesi gayretlerimiz arasında yer almaktadır. Bu nedenle hali hazırda iki olan Organize Sanayi Bölgemizin sayısını üçe çıkarmak için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Kısaca toparlamak gerekirse; Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği 2023, 2053 ve 2071 vizyon projelerine inanmış ve ilk günden itibaren bu hedefe yönelmiş Niğde, bu hedefte emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Tüm dinamikleriyle birlikte ahenk içerisinde çalışarak geleceğe güvenle, kararlı bir şekilde yoluna devam eden Niğde’nin, refah düzeyi yüksek, işsizliğin olmadığı, bölgesinin öncüsü bir kent olması mümkündür.
İlimizin sanayi sektöründe de vizyonu açıktır. Hâlihazırda iki adet organize sanayi bölgemiz olup üçüncüsünün de kurulum çalışmaları devam etmektedir. 3. Organize Sanayi bölgesinin ilimiz ekonomisine önemli bir ivme kazandıracağını, bununla birlikte önemli istihdam ve üretim alanlarının da oluşacağını beklemekteyiz.
Yine Niğde-Bor Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşuna yönelik çalışmalarımız da son aşamasına gelmiş durumdadır. Bu konuda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığına müracaatımızı yaptık, onay süreci devam ediyor. İyi tarım ve hayvancılık prensipleri dâhilinde planlama çalışmalarını tamamladığımız bölgede toplam 20.000 büyükbaş kapasitesini hayata geçireceğiz. Bölge içerisinde yer alacak biyogaz tesisi, yem tesisleri, modern ve entegre et işleme tesisleri ile daha verimli,
daha düşük girdi maliyetli ve daha sağlıklı kırmızı et üretimi ile ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sunmayı öngörüyoruz. Bu da bölgedeki çiftçimizin üreticimizin ekonomik seviyesini yükseltecek önemli bir projedir.
Niğde Türkiye’nin en verimli güneş sahaları, geniş düzlükleri, uzun güneşlenme süreleri, düşük nem oranı ve uygun arazi maliyetleri ile güneş enerjisi yatırımları açısından oldukça elverişlidir. Bu potansiyelden hareketle başlatmış olduğumuz toplam 1.500 MW fotovoltaik güneş enerjisi kurulum kapasitesindeki Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Projesi konusunda da olumlu gelişmeler var ve önümüzdeki dönemde T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi ile projenin hayata geçirilerek ülke ekonomimize çevreci, yenilikçi ve modern bir yaklaşımla büyük faydalar sağlayacağını ifade etmek isterim.
İnanıyorum ki Valiliğimiz öncülüğünde ve koordinasyonunda yapılan bu çalışmalar kısa sürede meyvelerini vermeye başlayacak, ilimiz Niğde tarımın yanında yenilenebilir enerji, sanayi ve turizm alanlarında da adından çokça söz ettirir bir şehir haline gelecektir.
Öte yandan şehrimizin çehresinde de güzel anlamda gelişmelere imza atılmakta olup 2020 yılında inşasına başlanan yeni hükümet konağının yapımı tüm hızıyla devam etmektedir.
Ayrıca mevcut Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanemize ek olarak 400 Yataklı Devlet Hastanesi yapımı başlamış olup inşallah 2022 yılında tamamlanması planlanmaktadır.
Bunların yanı sıra Niğdeli hayırseverlerimizin hastanemize yaptığı bağışları da unutmamız mümkün değildir.
Niğdeli hayırseverlerimiz tarafından farklı tarihlerde yeni acil servisi ve ameliyathane yapımında kullanılmak üzere 3.500.000 TL, çocuk odyoloji kliniği yapımı için 400.000 TL, infizyon cihazları alımı için 1.000.000 TL, çeşitli cihaz alımları için 450.000 TL, ultrason cihazı alımı için 30.000 TL, çeşitli cihaz alımı için 300.000 TL, 200.000 TL, yine hayırsever vatandaşlarımızca ultrason cihazı alımı için 30.000 TL, diğer bir hayırsever tarafından ultrason cihazı için 220.000 TL, frozen cihazı alımı için 250.000 TL, Endoskopi diğer cihazlar için 200.000 TL, hemodiyaliz alımı için 25.000 TL, yeni doğan ünitesi için 250.000 Tl, göz ultrasonografi cihazı alımı için 250. 000 TL bağış yapılmıştır.
Hastanemize yaptıkları bağışlarından dolayı hayırseverlerimize tüm Niğdeliler adına teşekkür ediyorum.
Kaynak: İsmet Ünver (51 Haber Gazetesi)