“İşveren, hem kendi kazanır, hem de ülkesine kazandırır”
Niğde Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nail Van, Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisinin bulunduğunu ve kayıt dışı istihdam sağlayan işveren kayıt dışı istihdamdan kaynaklı idari para cezasının yanı sıra sigorta prim teşviklerinden, vergi indirimlerinden, hibe ve destekler vb. birçok imkândan faydalanamayacağını söyledi.
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nail Van; “Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kayıt dışı istihdam hem çalışanlar ve işverenler hem de devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır.Kayıt dışı çalışanı olan işverenler yapılan denetimler neticesinde yüksek miktarda idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca işveren kayıt dışı istihdamdan kaynaklı idari para cezasının yanı sıra sigorta prim teşviklerinden, vergi indirimlerinden, hibe ve destekler vb. birçok imkândan faydalanamayacaktır. Kayıtlı çalışmanın desteklenmesi kapsamında devletimiz tarafından işverenlerimize birçok teşvik sağlanmaktadır. İşverenlerimiz kayıt dışı sigortalı çalıştırmamak ve prim borçlarını düzenli ödemek suretiyle söz konusu teşviklerden yararlanarak sigorta prim maliyetini büyük oranda düşürebilmektedir.
Çalışanlar açısından ise kayıt dışı çalışan kişi, emekli olamaz, herhangi bir hastalık veya kaza nedeniyle çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı bağlanamaz, ölüm halinde geride kalan aile bireylerine ölüm geliri bağlanamaz, işsiz kalmaları durumunda işsizlik sigortasından faydalanamazlar, kıdem ve ihbar tazminatlarından yoksun kalırlar, yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi daha birçok haklardan faydalanamazlar.Çalışanlarımız Kayıt dışı istihdam edildiklerini düşündüklerinde veya kayıt dışı çalıştıklarında Sosyal Güvenlik Kurumuna; Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi üzerinden ‘ALO 170’i 7 gün 24 saat arayarak, en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezine şikâyet yolu ile başvurabilecekleri gibi her türlü istek, şikâyet, ihbar, görüş ve önerileri CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden de Kurumumuza iletebilirler.
Kamu yönetimi üzerinde ise; vergi ve prim kaybına, sosyal güvenlik açığına, sosyal güvenlik sisteminde çalışan/emekli dengesinin bozulmasına, primsiz ödemelerin artmasına, gelir dağılımının bozulmasına ve kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına neden olabileceği gibi ekonomide kurumsallaşma eğiliminin azalmasına zemin hazırlar ve ekonomik verilerin güvenilirliğine zarar verir ve ekonomik kararların öngörülen etkileri yaratmasına engel olur” dedi.