NİĞDE SON DAKİKA
NÖHÜ, THE DİSİPLİNLER ARASI BİLİM SIRALAMASINDA DÜNYANIN İLK 500 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA
REKTÖR HASAN USLU ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU: “BAŞARI VE MEMNUNİYET ÖNCELİĞİMİZDİR”
NİĞDE İL GENEL MECLİSİ 2025 BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ
NÖHÜ ÖĞRENCİLERİNİN PROJESİNE TÜBİTAK’TAN MÜKEMMELİYET MÜHRÜ
NİĞDE’DE KIŞ TEDBİRLERİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU KÖY KÖY MUTLULUK DAĞITIYOR
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. İNAN’DAN DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ MESAJI
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÇEVRE DOSTU ENERJİ TEKNOLOJİLERİNE BÜYÜK KATKI
DEVLET ESKİ BAKANI AKIN GÖNEN’DEN NİĞDE TURİZMİ İÇİN ÖNERİLER
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, BOR DEVLET HASTANESİ’NDEKİ TADİLAT ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
NÖHÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİ
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NİN GURURU: NİĞDE TEKNOPARK 10 BASAMAK YÜKSELDİ
NÖHÜ’DEN DİYABETE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, ULUKIŞLA’DAKİ SAĞLIK KURULUŞLARINI ZİYARET ETTİ
NÖHÜ DİŞ HASTANESİ, KALİTE STANDARTLARINDA YÜKSEK PUANLA SAĞLIK TURİZMİ İÇİN YETERLİ GÖRÜLDÜ
SINAV STRESİNE SICAK BİR DESTEK: NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÇORBA İKRAMI!
MHP NİĞDE MERKEZ İLÇE TEŞKİLATI’NDA GÖREV DEĞİŞİMİ
51 HABER GAZETESİNDEN NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
NİĞDE BELEDİYESİ’NDE, YAPI DENETİM FİRMASI TEMSİLCİLERİYLE İSTİŞARE TOPLANTISI
NİĞDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ’NDE YENİ AĞIZ İÇİ TARAYICI CİHAZI KULLANIMA SUNULDU
DOLAR 34,4590
EURO 36,3651
ALTIN 2.960,55
BIST 9.295,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 13°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
13°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 1°C
Paz -2°C
Pts -2°C

Gönen’den “Niğde’nin Kalkınma İmkânları”

Gönen’den “Niğde’nin Kalkınma İmkânları”
04.08.2023
582
A+
A-

Devlet eski Bakanı ve 17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili Akın Gönen, Niğde’nin kalkınma imkânları ile ilgili bugüne kadar yaptıkları ve yapılması gerekenleri 51 Haber’e değerlendirdi. Birçok hammadde alanında entegre sanayi kurulması gerektiğini dile getiren Akın Gönen, turizmin gelişmesi için de bir master planın hazırlanması gerektiğini savundu Gönen ayrıca havaalanı eksiğinin tamamlanması, ilimizin kalkınma hızını arttıracak hayati bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bölgesel kalkınmanın siyasal, sosyal ve ekonomik bir süreçle gerçekleşeceğinin altını çizen Devlet eski Bakanı Akın Gönen, Niğde bu yönden şanslı bir ildir. İlimiz çeşitli sektörlerde yenilikler ve organizasyonlarla hızla kalkınabilirdi” dedi.

Devlet eski Bakanı ve 17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili Akın Gönen, Niğde’nin Kalkınma İmkânları’nı maddeler halinde sıraladı;

Bu amaçla “Niğde İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması”nı 1998 yılında Türkiye Kalkınma Bankasına hazırlattım. Bu araştırmada 32 adet uygun sanayi yatırım alanı tespit edildi.

Tarıma ve hayvancılığa dayalı sanayileşmede sıçrama yapmaya hazır haldedir. Turizm ve maden (kalsit) sektörü de ciddi ilgi ile derde deva olur.

Patates durumu bu konuda güzel örneklerden biridir. Patatesi ucuz ve kaliteli üretip, sanayi ürünü haline getirip pazarlamak gerekli idi.

Bu amaçla, 1996 yılında Tarım Bakanlığına yaptığım yazılı müracaatla ülkemizde ilk ve tek Patates Araştırma Enstitüsü’nü Bakan rahmetli Nafiz KURT imzası ile Niğde’de kurdurdum. Günümüzde başarı ile hizmet vermeye devam etmektedir. Yerli tohum, kaliteli üretim amaçtı.

Sulama için çiftçinin talebi olan elektrifikasyon konusunu elbirliği ile hızla yaygın halde gerçekleştirdik.

Ecemiş suyunu, ilimiz topraklarını sulaması için 1998 yılında DSİ bütçesine ödenek koydurup incelettirdim. Bu konuda 2000 yılında olabilirlik ve ekonomiklik konusunda uygunluk sonucunu resmen sağladık. Proje hala DSİ arşivlerinde ilgi beklemektedir.

Patatesin sanayi ürünü haline gelip katma değerinin artması, raf ömrünü uzatıp pazarlama sorununa ciddi çözüm bulunması şarttı.

Bu amaçla, Niğde Patates Entegre Sanayi kurulması elzemdi. Zamanın kalkınmadan sorumlu Sayın Devlet Bakanı M. Salih YILDIRIM ve Türkiye Kalkınma Bankası Sayın Genel Müdürü Taci BAYHAN, yaptığım müracaatlar üzerine hazırlanan resmi çalışma sonucunu 1998’de ilimize gelerek resmen ilgililere duyurdular.

Bu çalışma ilimiz ilgili yatırım birimlerinde o tarihten beri ilgi beklemektedir.

Niğde ilinin hızla kalkınmasında hazır potansiyeli olan diğer sektörlerden birisi de DERİ SANAYİ sektörüdür.

Bu sektörün modern şartlara uygun üretim yapması ve gelişimi için 1992 yılı Devlet Bütçesine Bakanlığım sırasında ödeneğini koydurup, Niğde-Bor Deri Organize Sanayi Bölgesi yatırımını hızla başlattım; bugün faal haldedir ve bölgeye hizmet vermektedir.

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğüne Niğde-Bor Deri Entegre Sanayi Yatırım Projesini 1998 yılında hazırlattım. Bu proje gerçekleşseydi ilimiz, deriye dayalı entegre bir sanayi merkezi olacaktı.

Bu çalışma da, ilimiz arşivlerinde tıpkı patates entegre sanayi projesi gibi ilgi beklemektedir.

İlimiz deri sektörünün sanayi-üniversite ilişkisini ve iş birliğini sağlamak için ödeneğini koydurup Üniversite bünyesinde BOR DERİCİLİK UYGULAMA MERKEZİ’ni kurdurdum.

Ancak, Dericilik Uygulama Merkezinin şu anda faal olmadığını üzülerek öğrendim.

Dericiliğimizin uluslararası rekabet gücünü arttırmak için de Üniversite bütçesine o dönem yurtdışı eğitim yoluyla akademisyen yetiştirilmesi amacıyla bir ödenek koydurmuştum. Kullanılıp kullanılmadığını bilmiyorum.

Bilimsel yenilikler ve teknoloji takip edilip, ilgili sektörlerde uygulanmazsa rekabet ve gelişimin mümkün olmadığı bilimsel bir ekonomik gerçektir.

İlimizin sanayileşip kalkınması için ilgili Devlet destek ve teşviki de şarttı.

İlimiz o zaman Kalkınmada Öncelikli İller arasında değildi. Bu amaçla devlet yatırım teşvik ve desteği alması için resmi müracaat yaptım ve müracaatım reddedildi. Kendi partimin hükümetinin bu uygulaması aleyhine idari yargıda dava açtım. Dava sona yaklaşınca ilimiz, Kalkınmada En Yüksek Destek alan doğu illeri statüsü olarak 1997 de ilan edildi. İlgili Bakan yazı ile bu talebimin yerine getirildiğini bana bildirdi. Ancak 2000 yılından sonra bir derece aşağıya düşürüldüğünü de üzüntüyle biliyorum.

Özet olarak; ilimiz Patates Entegre Sanayi ile Deri Entegre Sanayilerine ek olarak KALSİT’e (maden sektörü)  yapılacak ileri teknoloji yatırımı ile hızla atak yapacak ALT YAPI VE ÜST YAPIYA sahiptir. TURİZM sektörü de master plan yapılırsa ve ilgilenilirse aynı amaca hizmet edebilir ayrıca Havaalanı eksiğinin tamamlanması, ilimizin kalkınma hızını arttıracak hayati bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Ancak bu konuda eksik olan; Devlet, Üniversite, Patates Araştırma Enstitüsü ve özellikle ilimizin bu sektörlerle ilgili olan yereldeki sayın sektör oda temsilcileri, dernek ve sektör temsilcilerinin bir araya getirilememesidir.

Bu organizasyon, işbirliği ve dayanışma sağlanamazsa hızlı kalkınma, refahın yükselmesi, işsizliğin önlenmesi ve göçün tersine dönmesi mümkün değildir. Yapılacak iş, yerelde organize olup, şirketleşip bu sektörlerde sanayileşmektir. Ülkemizde kalkınmış güzel il örnekleri ve bilim bunu bize ısrarla söylemekte ve göstermektedir.” şeklinde konuştu.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.