NİĞDE SON DAKİKA
BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MESAJI
NİĞDE’DE 2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜVENLİK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
KADINLAR GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 33 YENİ DOKTORU MİSAFİR ETTİ
BAŞKAN UĞURLU’DAN ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK: KIRTASİYE MALZEMELERİ HAZIR!
NİĞDE VALİLİĞİ VE PAYDAŞLARINDAN YENİ EĞİTİM PROJESİ: DENETİMLİ SERBESTLİKTE MEYVE AĞAÇLARI AŞILAMA VE BUDAMA EĞİTİMİ BAŞLIYOR
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE MESAİ DIŞI POLİKLİNİK HİZMETİ DEVAM EDİYOR
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDEN DOLANDIRICILIK UYARISI
51 HABER GAZETESİ’NDEN YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ZİYARETİ
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI DOLAYISIYLA KONFERANS DÜZENLENDİ
ANKARA TEMASLARIYLA NİĞDE’DE DEV PROJELER HAYATA GEÇİYOR
ULUKIŞLA BELEDİYE BAŞKANI ALİ UĞURLU’DAN ÖĞRENCİLERE KIRTASİYE DESTEĞİ MÜJDESİ
BAŞHEKİM DOĞAN’A BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR’DEN ZİYARET
NİĞDE BELEDİYESPOR’DAN COŞKULU SEZON AÇILIŞI
NİĞDE’DE 2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
NİĞDE’DE ŞEHİT AİLELERİNE YÖNELİK ÖRNEK SAĞLIK PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NE 33 HEKİM ATANDI
NİĞDE’DE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI’NIN 102. YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI
HAYIRSEVER VATANDAŞ, NİĞDE BELEDİYESİ’NE MOBİL AŞEVİ BAĞIŞLADI
BOR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE YENİ ŞUBE MÜDÜRÜ ATANDI
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

AKIN GÖNEN, NİĞDE SEVDALISI BİR SİYASETÇİDİR

12.07.2024
194
A+
A-

Akın Gönen; aldığı eğitimle kendini yetiştirerek, Kamu İdaresinde ve siyasette önemli görevler üstlenmiş, hem Niğde, hem de Türkiye’nin kalkınmasına yönelik önemli projelerin altında imzası olan Niğde’nin yetiştirdiği önemli bir devlet adamıdır.

Sayın Gönen’e, benim Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyet Başkanlığı yaptığım dönemimde, basın olarak yılın siyasetçisi seçtik, resmi törenle kendilerine plaket verdik.

Şimdi  Devlet Eski Bakanı: Sayın Akın Gönen’i siz değerli okurlarıma tanıtmak istiyorum.

Akın Gönen (1942, Bor, Niğde, doğumlu) bir  siyasetçidir..

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi konusunda Master yaptı, Milli Eğitim Bakanlığı Devlet lisan Okulu Fransızca bölümü bitirdi. Elmadağ kaymakamlığı, Şanlıurfa Valiliği ve Belediye Başkanlığı,  Çankırı Valiliği, görevlerinde bulundu,

17.Dönem (Ara Seçim) Niğde MV, 18. Dönem İzmir, 19. Dönem Manisa, 20. Dönem Niğde Milletvekilliği, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanlığı ile Devlet Bakanlığı ve TC 49. Hükümet sözcülüğünü yaptı.

-TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyeliği, TBMM Millî Savunma Komisyon üyeliği,  TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeliği, TBMM Adalet Komisyon üyeliği, KİT  komisyon üyeliği ve ANAP Genel Sekreteri görevlerinde bulundu.

Ülkemizde yayınlanan ve yurtdışında da ilgiyle Takip edilen EKONOMİST DERGİSİ’NİN 2020 Şubat tarihli sayısında Niğde ilini de yakından ilgilendiren son on yıl içinde illerin büyüme hızı Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine dayanan bir rapor hazırlanmıştır. Bu raporda illerin son on yıl içinde gelişmelerine göre 5 gruba ayırmış, Ekonomist Dergisinin bu konuda yazdığı yazıyı siz okuyucularıma aktarmak istiyorum;

“Birinci grupta 8 il var. Bu iller hızla büyüyen illerdir ve %5 ve daha fazla büyümüşlerdir.  İkinci sırada 28 il vardır. Bunlar normal büyüyen illerdir. 18 il ise yavaş büyümektedir. 16 il ise durgun illerdir. 10 il ise gerilemiştir.

Niğde bu 5’li gruplaşmanın tam ortasındadır. Yani yavaş büyüyen iller arasındadır. Yıllık büyüme ortalama %2,7 ve on yıllık büyümesi %30,9 olarak gözükmektedir.

Niğde, 1995-1997 döneminde hızla gelişme trendini göstermiştir.”. Bu dönem Niğde’nin kalkınmada şahlanma dönemidir. Bu dönemde Niğde en hızlı kalkınan iller arasındadır. Bu kalkınma ebetteki tesadüf değildir

Bu dönemde deneyimli, başarılı, çalışkan, Niğde sevdalısı olan Akın GÖNEN iktidardaki hükümete üye tek milletvekilidir. Niğde adına her türlü yatırımlardan gerekli payı almıştır.

Özellikle bu dönemde Niğde de büyük projelerin uygulandığını, Niğde üniversitesinin kuruluşunda Devlet Bakanı Akın GÖNEN‘in ağırlığı ve imzasının olduğunu unutmamak gerekir.

Akın Gönen kendi döneminde, kendi partisini mahkemeye vererek, Niğdeyi  Birinci Derecede kalkınmada Öncelikli iller arasına aldırmış, elektriği ucuzlatmış, vergi oranlarını indirtip, yatırımları hızlandırmış, böylece düşük faizli kredilerle sanayi patlaması başlamış, Otoyol güzergâhı Niğde’nin içerisinden geçerek temeli zamanın Başbakanı Mesut YILMAZ tarafından yine Akın GÖNEN tarafından yapılan muhteşem bir törenle attırılmıştır.

Bu dönemde Bor’da Türkiye’nin dördüncü büyük Deri Organize Sanayisinin süratle yapımı devam etmekte ve havaalanı zaruret haline geldiği için pist yapımının dörtte üçü tamamlanmış gölet ve baraj yatırımları hızlanmış, patates tarımı yapılan bölgelerde elektrifikasyon çalışmaları süratle ilerleyerek yer altı suyu artan bir oranda çiftçinin emrine sunulmuştur.

Niğde 1998 yılında %114,3 kalkınma hızı ile Türkiye birincisidir.

Yıl 1999 Nisan’ında yapılan seçimlerde Akın GÖNEN seçimi kaybetmiştir, ama asıl kaybeden Niğde olmuştur. Bunu bu günlerde daha iyi anlıyoruz.

Niğde 51. Haber Gazetesine göre; “1999, 2000, 2001 yılları kalkınma heyecanı ve hızının saman alevi gibi söndüğü yıllar olmuştur.” Diye manşet altmıştır.

İlgili yıllarda yayınlana “D.İ.E” İstatistikleri ve Ekonomist Dergisinin yayınladığı raporu dikkatlice incelenince işin daha büyük bir sıkıntı yaratan tarafı da ortaya çıkıyor. Çünkü Niğde yavaş büyüyen iller arasında yıllık %2,7 ve 10 yılda %30,9 hızla Türkiye 42.’si iken

Tekirdağ’ın ardından yıllık %5,7 ve 10 yılda %73,3 ile Türkiye’nin 5. hızlı kalkınan ve büyüyen Karaman ili yıllık %5 ve 10 yılda %62,8 ile Türkiye kalkınmasında Niğde’yi geçerek 8. Sıraya adını yazdırmıştır.

Derler ya; “Halep oradaysa arşın burada“ Kısacası düne kadar ilçe konumunda olan Aksaray, Karaman, Nevşehir hızla kalkınırken Niğde’nin karnesi ortanın altına düştüğünü söyleyenlerin sayısı oldukça artmaktadır.

Bu nedenle elini taşın altına koyup, gecesini, gündüzüne katan, Niğde’nin kalkınmasına katkıda bulunan sayın Akın Gönen’i çırayla arar olduk. Kendisine ve ailesine sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.