NİĞDE SON DAKİKA
TÜRKİYE YARDIM SEVENLER DERNEĞİ BOR ŞUBESİ’NDEN ANLAMLI DESTEK: AKÜLÜ ARAÇ TESLİM EDİLDİ
DOÇ. DR. KÜRŞAD RAMAZAN ZOR BAŞHEKİMLİK GÖREVİNE BAŞLADI
TÜBİTAK, NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN NÜKLEER FİZİK PROJESİNİ DESTEKLİYOR
TRT LİNGO’NUN GALİPLERİ AKSARAYLI GENÇ ÇİFT
VALİ CAHİT ÇELİK’TEN ANNELER GÜNÜ MESAJI
NİĞDE’DE KÜLTÜREL MİRAS SUNUMU: PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK’TEN EBUBEKİR HÂZIM TEPEYRAN ANLATIMI
VALİ CAHİT ÇELİK, ÖĞRETMENLERE NİĞDE’NİN TARİHÎ DEĞERLERİNİ ANLATTI
NÖHÜ İLE KADEM ARASINDA GENÇLERİN GELİŞİMİNE YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
NİĞDE FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN TARİHÎ BAŞARI
HIDIRELLEZ KUTLARKEN BOYUMUZCA GÜNAHA GİRMEK VEYA HADDİ AŞMAK!!!
UZKURT AİLESİNİN BAŞARI YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR
DOÇ. DR. KÜRŞAD RAMAZAN ZOR, NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ OLDU
ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ KAPSAMINDA PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK’TEN SUNUM
AKSARAYLI ŞAMMAS BABA’NIN İSMİ İSPANYA BİLBAO STADYUMUNDA
NİĞDE KIŞ UYKUSUNDA MISIN? UYAN ARTIK!
CEVAHİR UZKURT’TAN SAĞLIK MÜJDESİ: NİĞDE’YE 14 YENİ DOKTOR ATANDI
BOR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EK HİZMET BİRİMİ YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADI
TRAFİK GÜVENLİĞİNDE FARKINDALIK İÇİN NEON SARI YELEK DAĞITILDI
GÜMÜŞLER MANASTIRI’NDAN TYANA SU YOLU’NA TARİHİ BİSİKLET YOLCULUĞU
NİĞDE’DE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ SAYISI 5’E YÜKSELDİ
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

NİĞDE’YE GENEL BAKIŞ: TARIM, ŞEKER PANCARI ÜRETİCİLİĞİ

10.02.2025
274
A+
A-

Şekerin hayatımızdaki yeri yadsınamayacak kadar büyüktür. İnsanoğlunun beslenmesi için zaruri gıda maddelerinden birisi olan şekerin önemi dün ve bugün olduğu gibi yarın da çok büyük olacaktır.

Niğde’deki şeker pancarı üretimi Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde birine tekabül etmektedir. Şeker pancarı daha çok Bor ilçesinde üretilmektedir. Bor ilçesini Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye, Ovacık ve Eminlik köyleri izlemektedir. Şeker pancarı üretimi Merkez ilçede bitmek üzeredir. Sadece Aşlama köyünde şeker pancarı üretimi kaldı desek yeridir.

Şeker pancarı üretimi için ilimiz bütün koşulları sağlamasına rağmen, üretim maalesef yıl geçtikçe azalmakta ve neredeyse bitme noktasına gelmektedir.

Şeker pancarı ekiminde kota koyulması, şeker fabrikasının özelleştirilmesi ve özelleştirme ile birlikte, fabrikaya şeker pancarı satılması, alacakların tahsili, avans alınması gibi konularda sorun yaşanmaktadır.

Özelleşen şeker fabrikasının yeni koşullarına göre şeker pancarı üretimi yeniden planlanmalı ve üretimin arttırılmasının yanı sıra tekel durumunda olan şeker fabrikalarından üreticilerin daha fazla pazar payı alabilecekleri koşullar oluşturulmalıdır.

Şeker pancarı üretimi az ya da maliyeti yüksek bir şekilde üretilince, birçok üründe olduğu gibi şekerde de insan sağlığına zararlı birçok madde şekerin yerini almaktadır. Bu durum insan sağlığını son derece tehdit etmektedir. Ucuz besin elde edelim derken, vücudumuzu zehirliyoruz. Şeker üretiminde tespit bu iken, tedavi ne olacak biraz ondan bahsedelim. Tabi ki nicelik ve nitelik yönünden üretimden bahsetmekteyiz. Üretim her sorunun çözümüdür. Şeker tüketimindeki sorunu da ancak üretim ile çözebiliriz. Pancar üreticisinin şeker pancarı üretimindeki sorunlarını tespit edip, öncelikle bu sorunları ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Şeker pancarı üretimini kolaylaştırıcı yöntemler ile üreticilerin işini kolaylaştırmalıyız. İkinci olarak da şeker pancarı üreticisini üretime teşvik edecek yollara başvurmalıyız. Üretim miktarına göre destekleme, düşük faizli veya sübvansiyonlu krediler, alım garantili ekimler bunlardan sadece birkaçıdır. Pazar sahası çok iyi olan böyle bir ürünü çiftçiler neden üretmekten vazgeçer ve şeker pancarı üretmeyi bırakır? Bu soruya cevap aramamız gerekir. Bir yandan maliyeti yüksek olduğu için üretici şeker pancarı üretmekten vazgeçecek, bir yandan da tüketici veyahut ticaret erbabı şeker pahalı olduğu için şeker yerine diğer zararlı maddeleri tüketimde kullanacak. Bu sorunun üstesinden gelmek için sil baştan bir şeker pancarı politikasına ihtiyaç vardır. Üretimi teşvik edici adımlar atılırken, pazar payını da arttıran ve karlı hale getiren adımlara ihtiyacımız var. Böyle bir atmosferi hazırlamadığımız takdirde, şeker ithal eden bir ülke olmaktan kurtulamayacağız.

Üretimi engelleyecek her türlü maliyet artışlarının önüne geçilmelidir. Üretim maliyeti yüksek olan ürünler tüketiciye pahalı bir şekilde ulaşır. Tüketiciye pahalı ulaşan ürünlerden üretici çok para kazanıyor anlamı çıkmamalıdır. Üretici pahalıya üretiyordur. Tüketici ucuz tüketsin diye ürünleri ithal etmenin yoluna gidilmesi, üreticiye verilecek en büyük cezalardan bir tanesi olur ve üretimi tamamen bitirir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.