NİĞDE SON DAKİKA
TÜRKİYE YARDIM SEVENLER DERNEĞİ BOR ŞUBESİ’NDEN ANLAMLI DESTEK: AKÜLÜ ARAÇ TESLİM EDİLDİ
DOÇ. DR. KÜRŞAD RAMAZAN ZOR BAŞHEKİMLİK GÖREVİNE BAŞLADI
TÜBİTAK, NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN NÜKLEER FİZİK PROJESİNİ DESTEKLİYOR
TRT LİNGO’NUN GALİPLERİ AKSARAYLI GENÇ ÇİFT
VALİ CAHİT ÇELİK’TEN ANNELER GÜNÜ MESAJI
NİĞDE’DE KÜLTÜREL MİRAS SUNUMU: PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK’TEN EBUBEKİR HÂZIM TEPEYRAN ANLATIMI
VALİ CAHİT ÇELİK, ÖĞRETMENLERE NİĞDE’NİN TARİHÎ DEĞERLERİNİ ANLATTI
NÖHÜ İLE KADEM ARASINDA GENÇLERİN GELİŞİMİNE YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
NİĞDE FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN TARİHÎ BAŞARI
HIDIRELLEZ KUTLARKEN BOYUMUZCA GÜNAHA GİRMEK VEYA HADDİ AŞMAK!!!
UZKURT AİLESİNİN BAŞARI YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR
DOÇ. DR. KÜRŞAD RAMAZAN ZOR, NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ OLDU
ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ KAPSAMINDA PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK’TEN SUNUM
AKSARAYLI ŞAMMAS BABA’NIN İSMİ İSPANYA BİLBAO STADYUMUNDA
NİĞDE KIŞ UYKUSUNDA MISIN? UYAN ARTIK!
CEVAHİR UZKURT’TAN SAĞLIK MÜJDESİ: NİĞDE’YE 14 YENİ DOKTOR ATANDI
BOR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EK HİZMET BİRİMİ YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADI
TRAFİK GÜVENLİĞİNDE FARKINDALIK İÇİN NEON SARI YELEK DAĞITILDI
GÜMÜŞLER MANASTIRI’NDAN TYANA SU YOLU’NA TARİHİ BİSİKLET YOLCULUĞU
NİĞDE’DE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ SAYISI 5’E YÜKSELDİ
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

NİĞDE’YE GENEL BAKIŞ: TARIM, YEM BİTKİSİ ÜRETİCİLİĞİ

12.02.2025
221
A+
A-

Yem bitkisi üretimi Niğde’de fırsat ürünü olarak isimlendirsek yeridir. Çünkü Niğde aynı zamanda büyük süt sığırı yetiştiriciliği yapılan bir ildir. Aynı zamanda Niğde, besi hayvancılığının da günden güne geliştiği bir il olarak ön plana çıkmaktadır. Süt sığırı yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı bir ilde yem bitkisi üreticiliği her zaman yükselen bir ürün olacaktır. Bunun yanı sıra Niğde otobanı ile birlikte yem bitkisi ticareti yapmanın da önü açılmıştır.

Yaklaşık elli yılın bir sorunu olan patates üreticiliğindeki miktar ve fiyat istikrarsızlığından dolayı yem bitkisi üreticiliği alternatif ürün olarak ön plana çıkabilir. Çünkü sulu tarım arazisinde hemen hemen aynı ekipman ile yem bitkisi üreticiliği de yapılabilir.

Hayvan yeminin içinde bulunan ithal ürünlerden dolayı suni yemlerde dövize bağlı olarak katlanılması zor fiyat artışları meydana gelmektedir. Özellikle soya ithalatı yem fiyatlarının artışında çok önemli bir maliyet olarak önümüze çıkmaktadır. Yem bitkisi üretimi içerisinde yer alan mısır slajı, yonca, korunga, fiğ gibi ürünlerin yerinde üretimi, damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde ve besi hayvanı yetiştiriciliğinde çok önemli bir girdi ve maliyet azalışına ve ekonomik karlılığa katkı sağlayacaktır.

Yine hammaddenin yakınlığından dolayı Niğde ilinde yem fabrikaları kurulabilir. Çünkü bir sanayi yatırımı için olmazsa olmazlardan olan hammaddeye yakınlık, pazara yakınlık ve ulaşım Niğde’nin fırsatlar şehri olması için büyük bir imkandır. Hammaddeye yakın olan yem fabrikalarının kurulması Niğde otobanı ile birçok pazara düşük ulaşım maliyeti ulaşmanın önünü açacaktır.

Günümüzde insanlık büyük küresel bir salgınla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Küresel salgın karşısında bilim bile çaresiz kalmıştır. Salgın, üretimi bitme noktasına getirmiştir. Arz talep dengesi bozulmuş ve tüm dünya üzerinde özellikle insanın beslenmesi için önemli rol oynayan hayvan üretimi de bu krizden payını almıştır. Aynı şekilde dünya ekonomisini ve ticaret zincirini bozan büyük savaşlar, günümüzde halen devam etmektedi ve maalesef gelecekte de devam edeceği öngörülmektedir.

Ülkemizde ise hayvancılığın önündeki en büyük tehlikelerden bir tanesi ithal girdi ile üretilen hayvan yemidir. Dövizin artışına paralel bir şekilde yemin içinde yer alan ithal ürünlerin fiyatları artmakta ve hayvan yeminin üretilmesi pahalıya mal olmaktadır. Yine ithalata endeksli akaryakıt giderleri ve elektrik başta olmak üzere enerji giderleri hayvan yetiştiricisinin kar etmesini engellemekte ve hatta zarar etmesine neden olmaktadır. Zarar eden hayvancılık işletmeleri özellikle de dişi sığırları kestirmek zorunda kalmaktadırlar. Dişi sığırların kestirilmesi demek, büyükbaş hayvan üretiminin azalması demektir. Bu durum, gelecekte başka bir krizi tetikleyecektir.

Bu sorundan çıkmanın yolu gayet basittir. Hayvan yetiştiricilerinin talep ettiği düzeyde ve hatta daha fazla yem bitkisi üretimi yapmalıyız. Hayvan yeminde dışa bağımlığı ne kadar azaltırsak, hayvancılığın geleceğini de o denli kurtarabiliriz.

Hayvan yemi üretimi için ar-ge çalışmaları bilimsel ve teknolojik kaynaklar ile projeler üretilerek artırtılmanın yollarına gidilmelidir. Geleceğin dünyası, üretenlerin ve katma değer sağlayanların ellerinde yükselecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.