NİĞDE’DE SORUNLAR, İHTİYAÇLAR VE FIRSATLAR
Niğde için bir vizyon oluşturmak istiyorsak, ilimizin sorunlarını, ihtiyaçlarını ve fırsatlarını iyi analiz ederek yapılacak olan projelere yol açmamız gerekir.
O halde memleketimizin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dile getirerek yazımıza başlayabiliriz. İlimizin en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılık sektörüdür. Şimdi birazda tarım ve hayvancılık sektörünün önündeki en büyük engelleri ve üretimi yavaşlatan unsurları ele alalım.
Ülkemizde milli tohum üretim miktarının istenilen düzeyde olmamasından dolayı dövizin istikrarsız olduğu ve yukarı doğru tırmanışa geçtiği dönemlerde tohum fiyatları aşırı artış göstermektedir. Bu durum üretime engel olan nedenlerin başında gelmektedir. Yine ithalata ve dövize endeksli olarak gübre, zirai ilaç, elektrik ve akaryakıt, üretimi engelleyen ve yavaşlatan faktörlerin başında gelmektedir.
İlimiz tarım ekonomisinin büyük bir bölümünü patates oluşturmaktadır. Patatesin kayıt dışı ekilmesi, arz talep dengesi gözetilmeden tüketim miktarından çok patates üretilmesi zaman zaman çiftçilerimizi iflasın eşiğine getirmektedir.
İlimiz tarım ekonomisinde ilk sıralarda yer alan lahana üretiminde saklama ve depolama gibi büyük bir sorun ile karşı karşıyadır. Saklanamayan ve depoda bekleme imkanı olmayan lahana, bazen zararına satılmaktadır.
Şeker pancarı üretimi ilimizde neredeyse tamamen bitme durumuna gelmiştir. Şeker pancarı üretiminde girdi maliyetlerinin pahalılığı ve şeker fabrikasının pancar alım fiyatını düşük tutması, şeker pancarı üretimini bitirme haddine getirmiştir.
Saklama ve depolama sorunu yine maalesef kiraz üretimi için de karşımıza çıkmaktadır. Kirazı soğuk hava deposunda uzun süre muhafaza edebilirsek ve paketleme tesisleri kurabilirsek, katma değeri yüksek bir şekilde pazarlayabileceğimize olan inancım tamdır.
Dünyada iklim değişirken, yağışlar azalırken ve yeraltı suları daha derinlere inerken vahşi sulama ile mücadele etmemiz gerekmektedir. Çünkü geleceğin dünyasında en değerli şey artık gıda ve su olacaktır. Devletin daha önce açılmış kuyuları ruhsatlandırma işlemlerinde bürokratik engelleri kaldırması gerekmektedir. Yeni açılacak kuyulara da ruhsat ile izin vererek, kaçak kuyu açılmasının önüne geçilmelidir.
Hayvancılığın sorunlarına geldiğimizde, hammaddesini ithal ürünlerin ağırlıkla oluşturduğu ve döviz ile birlikte fiyatların artış gösterdiği yem sorununu ilk sıraya yazmak istiyorum. Yemi, elektrik ve akaryakıt artışları takip etmektedir. Yine hayvancılığın kronik sorunlarından bir tanesi, çoban ve hayvan bakıcısı sorunudur. Hayvanların kesileceği et entegre tesislerinin azlığı ve yine hayvanlardan üretilen sütlerin işleneceği süt fabrikalarının azlığı hayvancılık için engel teşkil etmektedir.
İlimizde orman arazileri maalesef çok azdır ve elimizde bulunan orman arazileri de gün geçtikçe azalmaktadır. Orman arazilerinin artması için yeni projelere ihtiyaç vardır.
Niğde’de havaalanının olmaması birçok fırsatları kaçırmamıza neden olmaktadır. İlimizin göç almasını ve yeni yatırımlar gelmesine engel teşkil eden bir şey de havaalanının olmamasıdır.
Gelişen çağda imkanların artması ile birlikte araç sahibi olmak kolaylaştı ve hemen hemen her hanede bir araç bulunmaktadır. Hal böyleyken, özellikle şehir merkezlerinde otopark büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Geleceği de hesaba kattığımızda şehir merkezi için otopark büyük bir sorun olarak varlığını devam ettirecektir. Yine şehir merkezinde bir meydanın bulunmaması, büyük bir eksiklik olarak karşımızda durmaktadır. Resmi bayramlarda, özel gün ve hafta kutlamalarında, siyasi mitinglerde ve konserlerde maalesef cadde kapatılarak kutlamalar ve anmalar yapılmaktadır. 21. yüzyılda yaşayan bir şehir için meydan çok önemli bir ihtiyaçtır. Yine insanların sosyal refahını arttırmak için sinema, tiyatro, yeşil alan, çay bahçeleri, spor alanlarının olması büyük bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişmişlik düzeyi göstergelerinden bir tanesi de o şehirde AVM’ nin olup-olmamasıdır. Şehrimizde AVM’ nin olmaması yine ihtiyaç duyulan bir diğer eksikliktir.
İlimizde ülke genelinde ilk 500’e giren bir sanayi tesisimiz bulunmamaktadır. Büyük fabrikaların yokluğu ilimizde istihdam problemini daha da artırmaktadır. Yatırım için ilimize başvuran sanayicilere kırtasiye ve bürokratik engeller çıkarmadan, kolaylaştırıcı bir şekilde yatırım yapmaları için çalışmalar yapmalıyız.
Hastanelerde branş doktoru azlığı bir diğer sorundur. Gelen doktorlarımız kısa bir sürede tayin isteyerek ilimizden ayrılmaktadırlar. Ya da atanacak doktorlar ilimizi tercih etmiyorlar. Bu durumun nedenleri araştırılarak çaresi ivedilikle bulunmalıdır. Yine ilimizde kurumsallaşmış bir özel hastanenin bulunmaması, burada yaşayan insanların yaşam refahı için bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle kırsalda yaşayan öğrencilerin orta öğretim için şehir merkezine geldiklerinde barınma sorunu yaşaması elzem bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Öğrenci yurdu sayıları arttırılmalıdır. Devletin sahip çıkmadığı öğrencilere FETÖ benzeri zararlı yapılanmalar sahip çıkar ve çocukların beyni yıkanır. Yine ilimizde kurumsal bazda faaliyet gösteren özel eğitim kurumları çok azdır. Bunların sayısının arttırılması, ilimizdeki eğitim kalitesini artıracaktır.
Bu sorunlardan bahsettikten sonra, biraz da Niğde’nin fırsatlarından bahsedelim.
İlimizde bulunan otoyol Avrupa’yı Ortadoğu’ya bağlayan kesintisiz tek otoyoldur. Bu otoyol ilimize fırsatlar zinciri sunmaktadır. Otoyol ve ilimizde üretilen hammaddeleri kullanarak ilimizi bir cazibe merkezi haline getirebiliriz. Örneğin Niğde patates, elma, lahana ve kalsit üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Bir sanayici için önemli olan kriterler hammaddeye ve pazara yakınlık ve nakliyedir. Niğde bulunduğu konum itibari ile hem hammaddeye hem de pazarlara yakındır. Bunun yanında otoyol da ilimiz sınırlarından geçtiği için, nakliye ve ulaşım açısından da büyük fırsat oluşturmaktadır. Otobana yakın bir yerde kurulacak olan 2. Organize Sanayi Bölgesi büyük bir fırsattır. İlimizde yem bitkisi üretiminin fazlalığından dolayı yem fabrikaları kurulabilir. Patates paketleme ve dondurulmuş patates tesisleri kurulabilir. Patates cips fabrikaları kurulabilir. Ülkemizde ilk sıralarda yer aldığımız elma üretiminden dolayı meyve suyu fabrikaları kurulabilir. Dondurulmuş meyve ve paketleme tesisleri kurulabilir. Süt üretimi fazla olduğundan dolayı süt fabrikaları kurulabilir. Yine hayvancılık ilimizde gelişen bir sektör olduğu için et entegre tesisleri kurulabilir.
Turizm Niğde için büyük bir fırsattır. Hem Kapadokya Bölgesinin devamı olması hem de Roma dönemi başta olmak üzere Selçuklu, İlhanlı, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemi tarihi eserlerin bulunduğu bir zenginliğe sahibiz.
Niğde, üniversite şehri olmaya hızla yaklaşan bir şehir olarak ön plana çıkmaktadır. Üniversiteye yeni fakültelerin eklenmesiyle birlikte hem ilimizde öğrenci sayısı artıyor hem de öğrenci endeksli birçok yeni yatırımların gelmesinin de önü açılıyor. Tıp Fakültesinin ilimizde açılması ile birlikte mevcut devlet hastanesi eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürüldü. Birçok üniversite hocası hastanede poliklinik hizmeti vermeye başladı. Hedefimiz “Tıp Fakültesi Hastanesi” kurmak olsun.
Niğde OSB, Bor OSB ve bunların yanında yeni kurulacak olan Bor Besi OSB ve Niğde 2. OSB ilimizin kişi başına düşen milli gelirinden tutun, gayrisafi milli hasılaya, ilimizin katma değerinden, istihdama kadar birçok alanda Niğde’nin çehresini değiştirecektir. Bu nedenle yeterki yatırım için ilimize gelen yatırımcılara dost elimizi uzatalım ve onlara kolaylık sağlayalım.
Evet, bu başlık altında da Niğde’nin sorunlarını ve fırsatlarını ortaya koymaya çalıştım. Amaç, doğru teşhis ile doğru tedaviyi yapabilmektir. Bu memlekete aşk ile bağlı olan biri olarak gelecek nesillere güzel bir il bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.