DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

NÖHÜ’DEN YERLİ ÜZÜME CAN SUYU

NÖHÜ’DEN YERLİ ÜZÜME CAN SUYU
27.05.2025
98
A+
A-

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, yerel tarım mirasını yeniden canlandırmak amacıyla Niğde’nin geleneksel üzüm çeşitlerini toprakla buluşturdu.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ), Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde yürütülen projeyle, Niğde’nin yöresel üzüm çeşitlerini yeniden yaşatmak için önemli bir adım attı. Merkezde kurulan bağa, bölgeye özgü yedi farklı üzüm çeşidinden toplam 200 adet aşılı asma fidanı dikildi. Dikilen üzüm çeşitleri arasında Kavak Yaprağı, Cevşen, Kızıl Üzüm, Kara Şabi, Mor Şabi, Siyah Üzüm ve Ak Üzüm yer alıyor.

Üniversite yetkilileri, bu çalışmayla hem bağcılık kültürünün yeniden canlandırılmasını hem de Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öğrencilerine uygulamalı eğitim olanağı sunulmasını hedefliyor. Aynı zamanda projeyle Niğde’ye özgü üzüm çeşitlerinin genetik kaynaklarının tespit edilmesi, moleküler karakterizasyonlarının yapılması, korunması ve ıslah çalışmalarına zemin hazırlanması amaçlanıyor.

Çalışma kapsamında öğrencilerle birlikte asma fidanlarını diken NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Niğde’miz için çok büyük öneme sahip olan Niğde Bağlarının canlanması için güzel bir çalışma yapıyoruz. Niğde Bağlarımızın Bor’da yaklaşık 10 dönümlük araziye yedi farklı çeşidin dikimini öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdik. Bağımızı 50 dönüme, daha sonra da 100 dönüme büyütmeye çalışıyoruz. Buradan yetişen köklerimizi de Niğdeli üreticilerimize ücretsiz bir şekilde dağıtacağız.”

30 Dekarlık Arazide Sebze Üretimi Sürüyor

Ayrıca Merkezde her yıl olduğu gibi bu yıl da sebze ve kavun-karpuz dikimleri öğrencilerle birlikte yapıldı. Rektör Uslu, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

“Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan arazilerimize uygulamalar için 30 dekar arazide kavun, karpuz, salçalık domates, sofralık domates, kapya biber, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık sebzelerinin farklı çeşitlerinin dikimi yapıldı. Arazimizde hem ıslah çalışmaları hem çeşitliliği artırmak için güzel bir AR-GE çalışması yürütülüyor. Buradan elde edilen hasadı da Niğdeli tüketicilerimize satış ofislerimiz aracılığıyla ulaştıracağız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.