NİĞDE’DE ZİRAİ DON ZARARI GÖREN ÇİFTÇİLERE DEVLET DESTEĞİ
Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile 2025 yılında meydana gelen zirai don nedeniyle ürünleri zarar gören Niğdeli çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak. 11 ürün için dekar bazında destek sağlanacak.
Çiftçinin Yükü Hafifleyecek
2025 yılında yaşanan zirai don felaketi, Niğde’de birçok üreticinin ürünlerinde ciddi kayıplara yol açtı. Çiftçilerin mağduriyetini gidermek amacıyla alınan karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan arazi tespit çalışmaları sonucunda armut, badem, ceviz, elma, erik, kayısı, kiraz, nektarin, şeftali, vişne ve üzüm üretim alanlarının don zararından etkilendiği belirlendi.
Destekleme Kalemleri Açıklandı
Karar doğrultusunda ürün gruplarına göre dekar başına ödemeler şu şekilde belirlendi:
- Armut, badem, ceviz, elma, erik ve üzüm için 5.000 TL/dekar
- Kiraz, şeftali ve nektarin için 6.500 TL/dekar
- Kayısı ve vişne için 5.500 TL/dekar
Ödemeler, ürünlerde tespit edilen hasar oranına ve zarar gören alanların büyüklüğüne göre yapılacak.
“Üreticilerimizin Yanındayız”
Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, destekleme ödemelerinin çiftçiler için büyük önem taşıdığını vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:
“Zirai don nedeniyle mağdur olan üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Belirlenen tarihlerde başvuru yapan çiftçilerimiz, ürünlerindeki zarar oranına göre ödemelerini alabilecek. Kararın Niğdeli çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.”
Tarımsal Üretime Can Suyu
Niğde’de tarımsal üretimin devamlılığı açısından kritik bir adım olarak görülen destekleme ödemelerinin, don zararı nedeniyle kayıplar yaşayan çiftçilerin yükünü hafifleteceği belirtiliyor.