NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN ANNELERİN EMZİRME SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRACAK PROJE
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hilal Kurt Sezer’in yönettiği “Kinezyo Bant Uygulamasının Annelerde Sırt Ağrısı, Emzirme Başarısı ve Emzirme Öz Yeterlilik Düzeyine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) A Grubu Acil Ar-Ge Proje Çağrıları kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje, anne sağlığı ve emzirme sürecine ilişkin sağlık farkındalığını artırmayı, genel toplum sağlığına olumlu katkıda bulunmayı ve emzirme sürecinde fiziksel faktörlerin annelerin emzirme başarısı ve öz yeterliliği gibi psikososyal boyutlar üzerindeki etkisini ortaya çıkarmayı hedefliyor.
Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Hilal Kurt Sezer, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bulaşıcı hastalıklar, pnömoni ve gastroenterit hastalıkların bebek ölümlerinde önde gelen faktörler arasında olduğunu belirtti. Bu hastalıklardan korunmanın en temel, basit ve maliyetsiz yolunun bebeğin anne sütü ile beslenmesi olduğunu vurguladı. Sezer, emzirmeyi teşvik edecek girişimleri bebek ve anne özelinde planlamanın, uygulamanın ve emzirmeyi kesintiye uğratacak faktörlerle mücadele etmenin kritik olduğunu belirterek, projenin emziren annelerde görülen en önemli sorunlardan biri olan ağrıya odaklandığını ifade etti. Bu proje ile emziren annelerde farmakolojik yöntemlerin kullanımını azaltarak bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve buna bağlı gelişen hastalıkların önüne geçilmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üniversitenin dış kaynaklı proje desteklerinin sayısında son dönemde önemli bir artış olduğunu vurguladı. Bu projenin de bu artışın bir göstergesi olduğunu belirten Rektör Uslu, Dr. Hilal Kurt Sezer’i tebrik ederek başarılarının devamını diledi.