NİĞDE SON DAKİKA
TÜRKİYE YARDIM SEVENLER DERNEĞİ BOR ŞUBESİ’NDEN ANLAMLI DESTEK: AKÜLÜ ARAÇ TESLİM EDİLDİ
DOÇ. DR. KÜRŞAD RAMAZAN ZOR BAŞHEKİMLİK GÖREVİNE BAŞLADI
TÜBİTAK, NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN NÜKLEER FİZİK PROJESİNİ DESTEKLİYOR
TRT LİNGO’NUN GALİPLERİ AKSARAYLI GENÇ ÇİFT
VALİ CAHİT ÇELİK’TEN ANNELER GÜNÜ MESAJI
NİĞDE’DE KÜLTÜREL MİRAS SUNUMU: PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK’TEN EBUBEKİR HÂZIM TEPEYRAN ANLATIMI
VALİ CAHİT ÇELİK, ÖĞRETMENLERE NİĞDE’NİN TARİHÎ DEĞERLERİNİ ANLATTI
NÖHÜ İLE KADEM ARASINDA GENÇLERİN GELİŞİMİNE YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
NİĞDE FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN TARİHÎ BAŞARI
HIDIRELLEZ KUTLARKEN BOYUMUZCA GÜNAHA GİRMEK VEYA HADDİ AŞMAK!!!
UZKURT AİLESİNİN BAŞARI YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR
DOÇ. DR. KÜRŞAD RAMAZAN ZOR, NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ OLDU
ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ KAPSAMINDA PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK’TEN SUNUM
AKSARAYLI ŞAMMAS BABA’NIN İSMİ İSPANYA BİLBAO STADYUMUNDA
NİĞDE KIŞ UYKUSUNDA MISIN? UYAN ARTIK!
CEVAHİR UZKURT’TAN SAĞLIK MÜJDESİ: NİĞDE’YE 14 YENİ DOKTOR ATANDI
BOR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EK HİZMET BİRİMİ YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADI
TRAFİK GÜVENLİĞİNDE FARKINDALIK İÇİN NEON SARI YELEK DAĞITILDI
GÜMÜŞLER MANASTIRI’NDAN TYANA SU YOLU’NA TARİHİ BİSİKLET YOLCULUĞU
NİĞDE’DE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ SAYISI 5’E YÜKSELDİ
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

NİĞDE’YE GENEL BAKIŞ: KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK

20.02.2025
259
A+
A-

Küçükbaş hayvancılık hem geçmişte, hem günümüzde, hem de gelecekte önemini koruyacak sektörlerden bir tanesidir. Küçükbaş hayvancılık, kırmızı et tüketimi için önemli bir pazardır. Süt ve süt ürünleri için de önemli bir pazar olarak önümüze çıkmaktadır. Ayrıca koyun ve keçi yünleri giyim sanayisi için de önemli bir hammadde olarak geçerliliğini sürdürmektedir.

Niğde İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği kayıtlarına göre göre Birliğe üye 2.558 adet küçükbaş hayvancılık işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmeler bünyesinde toplam 370 bin civarında küçükbaş hayvan beslemektedir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin büyük çoğunluğunu koyun oluşturmaktadır. Koyunların ırkı genellikle Akkaraman Koyunudur. Çok azı da belki yüzde bir civarında Merinos Koyunu bulunmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığının yaklaşık yüzde on’u civarında keçi bulunmaktadır.

Koyun ve keçi sütünü Niğde bölgesinde satın alacak fabrika ve mandıra tarzı sanayi tesisi bulunmadığı için, yetiştiriciler sütü ranta çevirememektedirler. Koyun ve keçi sütü daha çok evlerde peynir ve yoğurt üretiminde kullanılmaktadır. Büyük bir kesimde sadece sütü kuzulara içiriyor ve kalan kısmı koyunlardan ve keçilerden sağmıyorlar. Koyun ve keçi yünü de kazanç elde edecek şekilde pazarlanamıyor. Aynı şekilde koyun ve keçi yünleri de evlerde değerlendirilmektedir.

Koyun keçi yetiştiriciliğinin en büyük problemlerinden bir tanesi belki de sorunlar arasında ilk sırayı alacak olanı, çoban ve hayvan bakıcısının çok yetersiz sayıda olmasıdır. Maalesef çoban yetersizliği yüzünden koyun sürüleri satılmaktadır ve koyunculuk yara almaktadır. Çoban ve hayvan bakıcısı ihtiyacını ülkemize gelen özellikle Afgan mültecilerden karşılamaktayız. Her ne kadar mülteciler ülkemizde birçok konuda sorun oluştursa da çobanlık ve hayvan bakıcılığı yönünden fırsat olmuştur. Küçükbaş hayvan sektöründe kırsalda yaşayan vatandaşlar için çobanlık teşvik edilmelidir. Halk Eğitim Merkezleri tarafından sürü yöneticiliği ve çobanlık eğitimi verilse de yeterli değildir. Eğitimin arttırılarak verilmesi gerekmektedir. Eğitimin yanı sıra çobanlık mesleği için sosyal güvenliğin devlet tarafından karşılanması ve çobanlık mesleğini icra eden vatandaşlar için devlet yardımı, küçükbaş hayvan elde etmeleri için hibe ve düşük faizli kredi temin edilmelidir.

Küçükbaş hayvancılıkta hayvan ıslahını da tartışalım biraz.

Küçükbaş hayvancılıkta hayvan ıslahı doğal üreme yöntemiyle olmaktadır. Özellikle koyunculukta arı olan koçlar damızlık seçilerek üreme yöntemine gidilmektedir. İlimizde kurulmuş olan Niğde İli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği koyunların üremesi, ıslahı ve soy kütüğünün tutulması konusunda Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte çalışmaktadır. Hayvanlara kimlik kazandırılmasının yanı sıra hayvanların ıslahı için de birçok proje yürütülmektedir. “Halk Elinde Islah Projesi” yalnızca bunlardan bir tanesidir. Küçükbaş hayvancılığın ilimizde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için ilimiz bazında birçok proje üretilebilir. Daha önceki yıllarda yapıldığı gibi il özel idaresi kaynaklarından koyun ve keçi yetiştiricilerine damızlık koç temini yapılabilir. Küçükbaş hayvancılığın en büyük sorunu belki de ilk sırada olan çoban sorunu için ilimizde teşvikler hazırlanabilir. Çobanlık veyahut sürü yöneticiliği dediğimiz mesleğin tekrardan canlandırılması için hibe hayvan temini, hibe yem ve yem bitkisi temini, meraların küçükbaş hayvancılığın hizmetine sunulması, faizsiz krediler gibi birçok proje geliştirilerek küçükbaş hayvancılığın ilimizde geliştirilmesi için çaba sarf edilebilir.

Küçükbaş hayvancılık için gerekli coğrafi şartlar ve bitki örtüsü gayet verimli olan ilimizde, bu sektörü geliştirmek ilimizin katma değerini arttıracak, üretimi arttıracak ve işsizler için yeni istihdam kapısı oluşturacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.