NİĞDE SON DAKİKA
NÖHÜ REKTÖRÜ PROF. DR. HASAN USLU’DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
BAŞKAN ÖZDEMİR’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
GELECEĞİN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ NÖHÜ’DE YETİŞECEK
NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
SAMİMİYETİN DESTANI ROZ-İ VUSLAT!
NİĞDE’DE TIP TARİHİNE GEÇEN BAŞARI: 12 GÜNLÜK BEBEK PDA AMELİYATIYLA HAYATA TUTUNDU
NÖHÜ, THE DİSİPLİNLER ARASI BİLİM SIRALAMASINDA DÜNYANIN İLK 500 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA
REKTÖR HASAN USLU ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU: “BAŞARI VE MEMNUNİYET ÖNCELİĞİMİZDİR”
NİĞDE İL GENEL MECLİSİ 2025 BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ
NÖHÜ ÖĞRENCİLERİNİN PROJESİNE TÜBİTAK’TAN MÜKEMMELİYET MÜHRÜ
NİĞDE’DE KIŞ TEDBİRLERİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU KÖY KÖY MUTLULUK DAĞITIYOR
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. İNAN’DAN DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ MESAJI
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÇEVRE DOSTU ENERJİ TEKNOLOJİLERİNE BÜYÜK KATKI
DEVLET ESKİ BAKANI AKIN GÖNEN’DEN NİĞDE TURİZMİ İÇİN ÖNERİLER
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, BOR DEVLET HASTANESİ’NDEKİ TADİLAT ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
NÖHÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİ
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NİN GURURU: NİĞDE TEKNOPARK 10 BASAMAK YÜKSELDİ
NÖHÜ’DEN DİYABETE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, ULUKIŞLA’DAKİ SAĞLIK KURULUŞLARINI ZİYARET ETTİ
DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 0°C
Kar Yağışlı
Niğde
0°C
Kar Yağışlı
Paz -2°C
Pts 0°C
Sal 1°C
Çar 3°C

Akın Gönen: Niğde’nin Gelişmesi İçin Projelerin Takibi Gereklidir

Akın Gönen: Niğde’nin Gelişmesi İçin Projelerin Takibi Gereklidir
16.05.2021
1.101
A+
A-

(Fatma Tan – Ulukışla Havadis Gazetesi)

Siyasetçi Devlet Eski Bakanı, Eski Milletvekili, Eski Vali Niğde’mizin gurur duyduğu Niğde’deki birçok yatırımın yapılmasında öncülük etmiş, değerli büyüğümüz Akın Gönen ile Ulukışla Havadis Gazetesi muhabiri Fatma Tan’ın Niğde’nin geçmişi ve geleceği ile ilgili birçok sorusuna yanıt verdi. Niğde’nin gelişmesi için sormuş olduğu sorulara çözüm odaklı yanıt veren Devlet Eski Bakanı Akın Gönen’in Niğde’nin kanaat önderlerine önerileri de yer alıyor. Her Niğdelinin ve Niğde’nin kalkınması konusunda kafa yoran her kesimin mutlaka okuması gereken o röportaj…

 

F. Tan: Akın Gönen kimdir kendinizden biraz bahseder misiniz?

 

Akın Gönen: 1942 yılında Niğde’nin Bor ilçesinde doğdum. İlk ve ortaokulu Bor’da okudum, liseyi Niğde Lisesi’nde tamamladım. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup, Gazi Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Yüksek Lisans eğitimini tamamladım. Devlet Lisan Okulu Fransızca Bölümü’nü bitirdim.

Niğde Maiyet Memurluğu ile kamu görevine başladım. Kaymakam, İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcı V., Şanlıurfa Valiliği ve Belediye Başkanlığı, Merkez Valiliği (Devlet Planlama Teşkilatı’nda şehir yönetimi ile ilgili çalışmada görevli) ve Çankırı Valiliği yaptım.

Çankırı Valisi iken 1986 seçimlerinde siyasete girdim ve 17. Dönem Niğde Milletvekili, 18. Dönem İzmir Milletvekili, 19. Dönem Manisa Milletvekili ve 20. Dönem Niğde Milletvekili seçildim.

Milletvekilliğim döneminde Anavatan Partisi Genel Sekreteri olarak Sayın Başbakan rahmetli Turgut Özal ile birlikte parti yönetiminde çalıştım. TBMM İçişleri Komisyon Başkanlığı görevini yürüttüm. Ayrıca çeşitli tarihlerde TBMM Adalet Komisyonu, İçişleri Komisyonu, Avrupa Birliği Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonu ve KİT Komisyonu üyeliği görevlerinde bulundum.

49. T.C. Hükümetinde, Sayın Başbakan rahmetli Süleyman DEMİREL ve Sayın Başbakan Yardımcısı rahmetli Prof. Dr. Erdal İnönü koalisyonunda Devlet Bakanı oldum ve Hükümet Sözcülüğü görevini yürüttüm.

Evliyim ve üç çocuğum var.

 

F. Tan: Niğde Üniversitesi’nin kurulmasında verdiğiniz mücadeleyi bizler biliyoruz. Kuruluşla ilgili Bakanlar Kurulu kanun tasarısında da imzanız var. Bu süreci bize anlatır mısınız? Ne gibi sorunlar yaşadınız bu sorunları nasıl aştınız?

 

Akın Gönen: Niğde Üniversitesinin Kuruluşu, 1992 yılı başında DPT, YÖK ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın hazırlayarak Bakanlar Kurulumuza kanun tasarısı olarak Sayın Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan tarafından sunulan yeni bir grup üniversite açılması teklifinde Niğde ili yoktu.

İlimizin bu kanun tasarısına konulması talebim hakkında Milli Eğitim Bakanı tarafından bütçe ve diğer imkânlara göre YÖK ve DPT ile müşterek hazırlanan listede olmaması sebebiyle mümkün olmadığını ifade etti. Bakanlar Kurulunun bu konudaki toplantılarında Niğde’nin tasarıya eklenmesi yönündeki ısrarım ve tasarıyı imzalamamam sebebiyle tasarının tamamlanarak T.B.M. Meclisine sevki birkaç toplantıda mümkün olmadı. Son toplantıda ben konunun bir kere daha YÖK Başkanlığının görüşü alınarak tartışma ve gecikmeye son verilmesini talep ettim. Talebim zamanın Sayın Başbakan Yardımcısı rahmetli Prof. Dr. Erdal İnönü tarafından da desteklenerek doğrunun bu yolla bulunacağını ifade etmesi ve Sayın Başbakan rahmetli Süleyman Demirel’in YÖK Başkanlığına soralım demesi üzerine YÖK Başkanlığına ve Millî Eğitim Bakanlığına yeni bir yazı ve gerekçeleri ile talebimi ilettim. Bu yazım, bakanlık danışmanım Niğdeli Sayın Muharrem Özmen tarafından yeniden talimatım üzerine hazırlandı ve imzaladım. Yazım Millî Eğitim Bakanlığı’na bakanlık danışmanım Niğde-Ulukışlalı Sayın Adil Aral tarafından ivedi elden götürüldü. YÖK Başkanlığına ise yazı zamanın Sayın Niğde Valisi Muammer Güler tarafından götürüldü.

YÖK Başkanlığı’nın ikinci olumlu cevabi yazısı üzerine kanun tasarısına Niğde Üniversitesi eklendi ve bunun üzerine kanun tasarısını imzaladım; böylece Kanun Tasarısı olarak T.B.M.M‘ne sunuldu ve Kanun kabul edildi.

Bu zorlu süreç, belki de bakanlık görevimin sona ermesine sebep olacak bir Bakanlar Kurulu tartışması olmadan zor da olsa böylece başarı ile sonlanmıştı. İlimiz; uzun yıllardır her Niğdeli ve Niğde’deki her kesimin içtenlikle istediği, çaba gösterdiği ve birçok siyasinin verdiği sözlere rağmen bir türlü gerçekleştirilemeyen bir arzusuna böyle kavuşmuş oldu.

İlimiz, Rize ili ile aşağı yukarı aynı çapta bir ildi. Rize ili, iki başbakan çıkarmasına rağmen ancak Niğde’den yaklaşık 14 yıl sonra 2006 yılında Recep Tayip Erdoğan adı verilen üniversiteye kavuşabilmişti. Kısacası bu iş o zaman imkânsız denilenin, Niğde için başarılması idi. Bu konuda emekleri geçen zamanın Sayın Başbakanı Süleyman Demirel, Sayın Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal İnönü, sabırla ısrarımı dinleyen ve katılan değerli bakan arkadaşlarım, Sayın YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı ve Sayın YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Turgut Akıntürk’e minnet ve şükran duygularımı yinelemek vicdani bir haz konusudur. Allah ölenlere rahmet, sağlıklı olanlara uzun ömürler versin dilerim.

 

F. Tan: Niğdemiz birçok bakan yetiştirmiş aydınlar şehridir. Bu bakanlarımızı anacak olursak Mehmet Emin Erişirgil, Prof. Dr. H. Avni Göktürk, Zeynel Abidin Özmen, Ferit Ünal, Dr. Doğan Baran ve siz Akın Gönen. Bakanlık yapan birçok değerli büyüğümüz olmasına rağmen Niğde sosyal ve ekonomik alanda hiç ilerleyemedi sizce bunun nedeni nedir? Bakanlık bir şehrin gelişmesine katkı sağlayamıyor mu? Yoksa Niğde bu fırsatları değerlendirmeyi mi bilmiyor?

Akın Gönen: İlimizin; değerli evlatlarından birçok bakan, siyaset adamı ve üst görevli yetiştiği doğrudur. Bu Niğde çocuklarının, şartların elverdiği ölçüde ülke ve ilimize ellerinden gelen çapta katkı yaptıkları ve yapmaya gayret ettikleri de tartışmasız bir gerçektir.

Ancak bir yörenin toptan gelişmesi veya gelişememesi kişilere bağlanamayacak kadar üzerinde konuşulmuş veya konuşulabilecek önemli bir konudur.

Bu konu ile ilgili Cumhuriyetimizin ilk yıllarından beri planlı kalkınma ve 1961’den sonra da Devlet Planlama Teşkilatı kurularak yakın zamana kadar da bu yolla ülke ve yörelerimizin gelişimi için gayret sarf edilmektedir.

Ancak bu gayretler yürütülürken yörelerin ve yöre adına bu işeri takip eden atanmış ve seçilmiş kişi, kurum ve kalkınma ile ilgili odaların, borsaların, sivil toplum kuruluşlarının ve yöre akil adamlarının etkileri, katkıları ve davranış biçimlerinin zaman zaman müspet etkileri veya ilgisizlikleri de sonuca büyük etki ettiği de tartışma götürmez bir sosyo-politik gerçektir.

Çünkü bu işler ağırlıklı olarak devletin bütçe imkanları ve kadroları ile yürütülmektedir. Kamu kurumlarının bu konulardaki öncelikleri nelerdir, hangi şartlar yerine getirilirse hizmet ve yatırıma da öncelik kazanılır bilmek ve buna göre hazırlık yapmak yatırımı öncelikle kazanmada çok önemlidir.

Dosyası hazırlanmadan, talebi resmi şartlara uygun yapılmadan, ciddi takip edilmeden yatırımın gelmesini beklemek hayalcilik olur. Bu işleri zamanında yapmayan yörelerin bu işleri yapmakla yetkili ve görevlileri hizmet ve yatırımın gelmemesine mazeret üretme durumunda kalırlar. Talep ve takip eksikliklerine mazeret kılıfı yaratarak veya birilerine suçu yükleyerek işi geçiştirme durumunda kalırlar.

Bir yatırım veya devlet teşvik ve desteği benzer illere geliyor da bize gelmiyorsa, bu işleri takip ve sonuçlandırma yetki ve görevi olanların zamanında o konuya duyarlı olmamalarının doğal sonucudur. Çünkü bütçe imkânları sınırlıdır, ancak işin ehli olan ve zamanında gerekli duyarlılığı gösteren yöreler bu önceliği doğal olarak kapmaktadırlar. IPARD ve turizm strateji teşvikleri örneğinde olduğu gibi.

Kısacası, kalkınma ve gelişme için yörenin yetkili ve etkilileri ile devlet kadrolarında bu işleri takip ve temsil edeceklerin çapı ve ehliyetleri ve uyumlu çalışmaları çok önemlidir. Bu işler bir ekip ruhu ile mümkündür.

1998 yılı TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) resmi rakamlarına göre Niğde ili, kalkınma hızı Türkiye birincisi idi. Ancak ben 1999 yılında milletvekilliği seçimini kaybetmiştim.

Bir başarı varsa bu alkışlanmalı yoksa sebebi ciddi tarzda düşünülmelidir.

 

 

 

F. Tan: 1998 yılında Ankara-Pozantı (Adana) Otoyolu için ilk çalışmayı siz başlattınız. Fakat bu otoyol tam anlamıyla bu yıl tamamlandı. 22 yıl gibi çok uzun bir süreçte tamamlanan bu otoyol ihtiyaca yanıt verecek durumda mı?

Akın Gönen: Bir yörenin kalkınabilmesi için ulaşım, tüm sektörleri etkileyen bir faktördür. Otoyol yapımı, Çamardı fay hattı sebebiyle uzun zaman önce Pozantı’da (Adana) durmuştu. O problemi 1998 yılında hallettim ve yol Kemerhisar’a (Niğde) kadar tamamlandı. Bu yolun kalan kısmı ise ben seçimi 1999 yılında kaybettikten ancak 20 yıl sonra tamamlanabildi. Yalnız yolun Ankara-Gölcük (Niğde) arasının yap işlet ihale metoduyla yapılması sebebiyle yol geçiş ücretleri çok yüksek şikâyeti olmasına rağmen, bu yol ilimizin gelişimine büyük katkı yapmakta ve daha da yapacaktır. Hayırlı olsun.

F. Tan: 1996 yılında Bor Kızılca’da hazine arazisine yapılması planlanan hava limanı resmen yılan hikayesine döndü. Yıllar önce Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bu havaalanının yapılmayacağını Nevşehir Havaalanının Niğde’nin ihtiyacına yanıt vereceğini belirterek bu konuyla ilgili noktayı koymasına rağmen hala havaalanı yapılmalı vaadi devam ediyor. Bu havalimanı yapılmalı mı sizin şahsi kanaatiniz nedir?

Akın Gönen: Gelişimin, kalkınmanın ön şartlarından en önemlisi ulaşım kolaylığıdır. Günümüzde hava ulaşımı olmayan çok az il kalmıştır. Hava ulaşımı olan illerle rekabet ancak bu imkânı sağlamakla mümkündür.

Şu andaki Hükümet birçok ilde yeni havaalanları yapmıştır ve hâlen yapmaya devam etmektedir.

Etrafındaki üç ilde faal havaalanı olan Bayburt ilinin havaalanı inşaatı hızla devam etmektedir ve yakınlarda açılacağını basından öğreniyoruz.

362 bin nüfuslu Niğde ili, 82 bin nüfuslu Bayburt ilinden dört kat büyüktür. Gümüşhane ilinin 2020 nüfusu 142 bindir. Bayburt ve Gümüşhane nüfusunun toplamı ise 224 bin kişidir. Niğde nüfusu ise bu iki kentin toplamından daha büyüktür.

Ayrıca ilimizin iki faal organize sanayi bölgesi yanında, yeni 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Niğde Bor-Badak yöresine Güneş Enerji İhtisas Bölgesi YEKA kurulması kararı verilip yer tespiti yapılmıştır. İl yetkililerinin resmî açıklamalarından üçüncü bir organize sanayi bölgesi yer tespitinin yapıldığı da öğrenilmiştir.

Yine Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi yer seçiminin de yapıldığı ifade edilmektedir.

Gelişmiş bir üniversite ve 30 bine yakın öğrenci de mevcuttur.

1998 yılında T.C. Kalkınma Bankası AŞ tarafından hazırlanan Niğde’ye Uygun Yatırım Alanları Araştırması 5. bölüm 53. sayfada yapılan ekonomik analizde de Niğde havaalanı bittiğinde ilin sanayi ve turizm alanlarına büyük katkısı olacaktır tespiti vardır.

Hiçbir mazerete sığınılmadan hava ulaşımının tamamlanması ve rekabet şartlarının eşitlenmesi, verilen sözlerin gereğidir. Bayburt iline uygulanan kriter ve ölçü bize de uygulanmalıdır.

Yüksek hızlı tren açısından hazırlığı yapılan Kayseri – Nevşehir – Aksaray – Ulukışla – Adana ve Konya güzergâhının Kayseri – Niğde ayağının neden unutulduğunu anlamak da mümkün değildir. Kayseri – Niğde – Bor – Ulukışla kadim hattının da projeye mutlaka eşzamanlı eklenilmesinin sağlanması Niğde gelişiminin olmazsa olmazıdır.

Zaman geçirilmeden bu eksik veya yanlıştan dönülmelidir. Yüksek hızlı tren güzergâh kaybı Niğde açısından telafisi imkânsız bir kayıp olur; eşzamanlı konulmalıdır.

Sanayileşme için elzem olan organize sanayi bölgesi altyapısında, komşu çevre illerde daha organize sanayi bölgesi yok iken Niğde – Bor Organize Sanayi Bölgesini programa koydurarak ilimize 1992 yılında ikinci bir organize sanayi bölgesi kazandırdım.

Sanayi açısından önemli olan doğalgaz eşzamanlı gelsin diye 1998 yılında Niğde’de doğalgaz şirketini kurup Bakanlar Kurulundan onaylatarak Botaş ile anlaşma sağladık. Ancak sorunuzda ifade ettiğiniz gibi bu konularda benim anlamakta güçlük çektiğim gecikmeler mevcut. Ancak bu gecikme sebeplerini bana değil de benden sonra bu işleri takip etmesi gereken sayın ilgililere sorarsanız daha doğru cevabı en iyi onlar verir sanırım.

 

 

F. Tan: Niğde, sizin çabalarınızla 1997 yılında kalkınmada en yüksek öncelikli iller arasında yer aldı ve Niğde Organize Sanayi Bölgesi ciddi bir talep görmüş ve yatırımlar yapılmıştı. Bu

derece bir alt seviyeye çekildi ve yatırımlar neredeyse durma noktasında Niğde sanayideki bu makus talihini nasıl yenebilir? Önerileriniz nedir?

Akın Gönen: Önceki sorunuzda yatırımlarda, hizmet gelişinde ve devlet yatırım teşvik ve desteklerinde nasıl başarılı olunacağını ifade etmiştim. Ancak burada kalkınmada neden 1997’den beri en yüksek desteği almakta iken 2001’den sonra bir alt dereceye düşürüldüğümüzü soruyorsunuz. Bu sorunuza şöyle cevap verirsem sebebini birlikte öğreniriz sanırım.

Ben Niğde ilinin kalkınmada destek dışı kaldığını öğrenince mensubu olduğum partinin bakanından bu haksızlığın giderilmesini talep ettim. Talebime uygun cevap verilmeyince idare mahkemesine kendi partimin hükümeti aleyhine idari dava açtım.

Dava sona yaklaşınca ilgili bakan arkadaşım resmi yazı ile talebime uygun olarak en yüksek yatırım devlet desteğini verdiklerini bana bildirme nezaketini gösterdiler. Verilmiyor diye susup beklemedim. Başarılmasının kanuni yolunu buldum.

Ben seçimi 1999 yılında kaybettikten sonra, neden devlet teşvikinde 1 derece alt sınıfa düşürüldüğümüzün en doğru cevabını benden sonraki değerli arkadaşlar sanırım biliyorlardır.

Çözümü ben nasıl sağladığımı ifade ettim; dokümanları hala bende mevcuttur.

Sanayimizin gelişimi için ulaşım sektöründe benden sonra yapılacak işler havaalanının tamamlanmasını ve yüksek hızlı trenin programa konmasını sağlamaktır. Ancak bu eksikler takip edilirken yapılması gereken bazı işlerimizin olduğunu da görüyorum. Kısaca onlara da bu vesile ile değinmekte yarar var.

Niğde Valiliği, Niğde Üniversitesi ve Sanayi Odası iş birliği ile birlikte büyük bir katılımla yapılan Marka Kent Niğde Projesi Sonuç Raporu 2020 Niğde yayımlanmıştır.

Bu rapor çok katılımlı ciddi bir bilimsel resmi heyetin yaptığı çalışmadır.

Bu sonuç raporu, ilimizin artıları ve eksileri ile ilgili çok güzel tespitler yapmış, öneriler getirilerek nasıl markalaşacağımızı, nasıl gelişmede hız kazanacağımızın şifrelerini vermektedir. Marka Kent Sonuç Raporunun 98. sayfası çok ciddi tespitleri katılımcı bir metotla tespit etmiş ve sıralamıştır.

Bu tespit ve önerilerden bana göre en önemlisi “Yereldeki ilgisizlik ve yetersiz lobicilik” cümlesidir.

Sonuç raporunun 99. sayfasında “Marka kent olma; uzun soluklu, sabır isteyen kentteki herkesin tek yürek olmasını gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte süreklilik önemlidir ve süreç, sadece kent yöneticileri ile kent gönüllülerini değil kentte yaşayan herkesi ve her kesimi ilgilendirmektedir.” denilmektedir.

Kısacası kalkınma, gelişme bu Marka Kent Niğde Sonuç Raporunda da (2020) ifadesini çok net bulduğu gibi bir kişiye, bir sorumluya bağlanamayacak kadar önemli kolektif bir inanç ve kararlılık ile el birliğine bağlıdır.

Bu elbirliği, gönül birliği sağlanılmazsa yapılan ferdi güzel çalışmalar o başarılı çalışmayı yapan atanmış veya seçilmiş görevlinin görevinin sona ermesinden sonra yarım kalmaya, unutulmaya, unutturulmaya mahkûmdur. Bu devamlılık yerelin ilgisi ve yeterliliği ile sağlanabilinir.

Aksi hâlde yereldeki kalkınma, gelişme ile ilgili yetkililerden bazen destek yerine zamanında yapması görevi gereği olan ve yapmadığı veya yapamadığı destek sebebiyle gelmesi gereken ama geciken yatırım veya hizmetin “gereksiz”, “erken” veya “lüks” olduğu gibi geçersiz mazeretlere sığındığını acı acı görür, gülersiniz veya acırsınız.

 

F. Tan: Niğde’de mevcut halde bulunan Akkaya barajı sorunu var. Bu barajın kokusu Bor’u oldukça etkiliyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Akın Gönen: Akkaya Barajı – 25 yıldır kangren olmuş bir konu. Arıtmasız veya yetersiz birçok yerleşim yeri ve kuruluşun atık suyu buraya dökülüyor. Halledildi bu yıl bitecek deniliyor, hallolur sanırım. Yetkililere sormak lazım.

 

F. Tan: Altunhisar ve Çiftlik ilçeleri sizin çabalarınızla ilçe oldu. Şimdilerde kasabalar köy ya da mahalle durumuna düşüyor. Bir bölgenin gelişiminde oranın statüsünün o bölgeye kattığı değeri hepimiz biliriz. Son zamanlarda uygulanan kasabaların köy ya da mahalleye dönüştürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akın Gönen: İlimizin gelişimi ve daha çok hizmet alabilmesi için Altunhisar ve Çiftlik beldelerinin ilçe haline getirilmesine çaba sarf ettik. Çünkü hizmet birimi olarak ilçeler temel alınmakta idi.

Ayrıca gelişmiş ve gelişme potansiyeli olan köylerimizi de belediye teşkilatına kavuşturarak hem hizmet akışını müesses haline getirdik, sabit araç gereç sağladık hem de yöre çocuklarını yörelerinde iş imkânına kavuşturmuştuk. Bu kasabaların son zamanlarda tekrar köye dönüştürülmesindeki mantığı ben eski bir idareci olarak anlamıyorum. Değişikliği yapanlar sebebini de daha iyi bilirler, onlara sormak lazım.

 

F. Tan: Bor’da doğmuş yetişmiş biri olarak Bor Akın Gönen Anadolu Lisesi var. Sağlığınızda kendi adınızı taşıyan bir okulun bulunması sizde nasıl bir duygu oluşturuyor?

Akın Gönen: Benim için hizmetin getirilmesi önemlidir. İsim konulması ise o hizmetten yararlanan yöre insanı ve yöneticilerin takdiri ve anlayışına bağlıdır.

Ben Allah’a şükür gayretimle birçok büyük eserin gelmesine bizzat katkı yaptım, o zevk bana yeterli. Arzu etseydim büyük mücadele ile kanun tasarısına adını koydurduğum üniversiteye o şartlarda adımı da koydurabilirdim. Ancak benim mücadelem, kavgam hizmet kavgasıdır. Benlik kavgası, isim kavgası değildir. Ekmek kavgasıdır, kalkınma kavgasıdır ve öyle devam edecek.

 

F. Tan: Biliyorsunuz ki dünyayı etkisi altına alan bir covid 19 salgını yaşıyoruz. Bu salgın sizi ve yaşantınızı nasıl etkiledi?

 

Akın Gönen: Covid 19 – Kurallara titizlikle uymakla geçiyor. Maske, mesafe, temizlik ve kesinlikle topluluklarla temas etmemek şeklinde geçiyor. Şakası olmayan bir salgın; her kesimin ve kişinin üzerine düşeni yapmamasının sonucunun ölüm olduğu bir afet, salgın yaşıyoruz.

 

 

Röportaj -2. BÖLÜM

 

F. Tan: Niğde patates üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. 1996 yılında yaptığınız çalışma ile Patates Araştırma Enstitüsü’nün Niğde’ye kurulmasını sağladınız. Bu enstitü bugün başarılı çalışmalara imza atıyor ve ilimiz için önemli bir kazanım. Şimdi Böyle bir Enstitünün olduğu bir ilde patates işlenmesi ile ilgili bir tesis yok. Bir cips fabrikası, dondurulmuş patates üretimi gibi tesisler neden Niğde’ye kazandırılamıyor. Bunun için neler yapılmalıdır?

Akın Gönen:

– Patates Sanayi – Tarım ağırlıklı ilimizin en kolay atılım yaparak gelişebileceği alan Tarıma Dayalı Sanayi’dir. Bu amaçla Niğde İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması’nı 1998 yılında Türkiye Kalkınma Bankası’na hazırlattım. Bu çalışmalardan birisi Patates İşleme Entegre Sanayi konusudur. Bu konu ile ilgili ön fizibilite raporları da hazırlandı. Zamanın kalkınmadan sorumlu Sayın Devlet Bakanı M. Salih Yıldırım ve Türkiye Kalkınma Bankası Sayın Genel Müdürü Taci Bayhan ilimize gelerek konu üzerinde toplantı ve tanıtım yapıldı.

Banka bu konudaki teknik ve mali hususlarda tam destek yapacaktı. Ancak 1999’da ben seçimini kaybettikten sonra bu çalışmalar il valiliği ve banka nezdinde duruyor. İlgi ve takip beklemektedir.

Bu konu, Niğde ve Nevşehir’in patates pazarlama sorunun çözeceği gibi, çiftçinin ve ilimizin yaratılacak katma değer ile işsizlik sorununun giderilmesi ve kalkınmasında büyük katkı yapacaktır.

İl Özel İdaremiz, Ziraat Odamız, Sanayi Odamız önderliğinde bu konunun süratle çözümü mümkündür. Yeter ki bu iş birliği, gönül birliği temin edilebilsin.

 

F. Tan: Bor ilçemiz deri üretiminde Türkiye’nin 4. büyük deri üretim merkezi. Dericiliği Bor’da daha yaygın hâle getirmek için neler yapılmalıdır?

Akın Gönen:

– Deri Sanayi – Bilindiği gibi 1992 yılında bakanlığım döneminde Bor Organize Deri Sanayi’ni DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) yatırım programına ve bütçeye koydurdum, inşaatı başlattım.

Dericiliğimizin daha gelişip entegre sanayi haline gelmesi için Türkiye Kalkınma Bankası 1998’de talebim üzerine deri entegre sanayi ile ilgili çalışmalar ve projeler hazırladı. Ayrıca Üniversitemiz bünyesinde Bor Dericilik Araştırma Merkezi kurduk.

Bu çalışmalar da banka ve ilimiz valiliğinde mevcuttur ve ilgi beklemektedir. Organize sanayi bu iş için hazırdır. Devlet desteği ve mali problemler de bu çerçevede kolaylıkla çözülebilecek boyuttadır. Bor deri sanayicileri, Bor Organize Sanayi yöneticileri ve bu konu ile ilgili Sanayi Odamız ve Bor yetkililerinin bu konuyu çözmesi elbirliği ile çok kolaydır.

Dabak rahmetli Alaattin Balçık torunu olarak, Bor dericiliğinin entegre sanayi haline getirilmesi benim için onurlu bir görevdi.

 

 

F. Tan: Niğde’de yatırım denince akla bina yapımı geliyor. Niğde’nin gelişimi için neler yapılmalı sizin öneriniz/önerileriniz nedir?

Akın Gönen: Benim felsefeme göre işin, aşın, ekmeğin olmadığı yerde göç olur. Tüm canlılar yaşamak için iş, aş, eşi peşinde koşarlar. Önce ekmek davasının halli gerekir. Bina, tesis olmaksızın da toplumlar geçmişte yaşamışlardır, bugün de yaşayan toplumlar vardır. Tarihimiz incelenirse büyük imparatorluklarımızın otağ denilen yapılarla da tarihe büyük imzalar attığı görülür.

Günümüzde iş, aş üreten fabrikalar tesisler destek beklerken birçok yöremizde kapalı cezaevleri yapıldığını görüyoruz. Ne kadar işyeri açılırsa o kadar cezaevine az ihtiyaç olacağı gerçeği unutulmamalıdır. BİRKO-Koyunlu Niğde ilinin marka firması, iş kapısı “destek destek” diye feryat ediyor. Duyulur sanırım.

İlimizin gelişmesi için mutlaka iş, aş, gelişim sağlayacak üretime dönük yatırımlar öncelik almalıdır.

Ecemiş suyu toprağı sulamalı, havaalanı sanayi ve turizmin gelişimine katkı yapmalı, Niğde–Bor–Yeka–Güneş Enerji İhtisas Bölgesi tamamlanıp yerli enerji ile tarım ve sanayi güçlendirilmeli, tarıma dayalı sanayi tesisleri kurularak çiftçinin refahı artırılmalı ve işsizliğe çare bulunmalıdır.

Ayrıca 2019 yılında Enerji Bakanı tarafından Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde törenle temeli atılan, Hükümetçe desteklenen 19 büyük yatırımdan biri olduğu ifade edilen güneş hücre yatırımı gerçekleştirilerek sanayileşmemizde atılım yapılmalı, işsizlik vadedildiği gibi azaltılmalıdır. Çünkü ekmek üreten, iş üreten merkezler göç vermez, alır.

 

F. Tan: Bakanlığınız döneminde yetiştirme yurtlarında büyüyen çocukların 18 yaşından sonra istihdam edilmesiyle ilgili ciddi çalışmalarda bulunmuştunuz. Bu çalışmalarınız sonucunda şimdiki sevgi evleri geçmişteki yetiştirme yurdundan çıkan birçok genç kamuda işlere yerleştirildi. Bu istihdamın gerekliliği neydi? Bu konuyla ilgili yaşadığınız süreci bizimle paylaşır mısınız?

 

Akın Gönen: Kaymakam ve vali kökenli bir siyasetçi olarak bu konuda yurt çıkışlı yavrularımızın çektiği büyük sıkıntıyı yakinen biliyordum. İlk işim bu yavruların iş, aş ve eş sahibi olmaları için bu konunun halli idi. 18. Dönem İzmir Milletvekili iken bu gün 3413 sayılı Kanun numarasını alan kanun teklifini T.B.M.M’ne sundum. Kanun kabul edildi ve 1988 yılından beri yaklaşık 60 bin yurt çıkışlı yavrumuz iş, aş, eş sahibi oldu; çok mutluyum.

O yıl Türkiye Esnaf Konfederasyonu beni yılın babası (yetim–öksüz babası) olarak onurlandırmıştı. Bu benim için onurların en büyüklerinden birisidir.

 

F. Tan: Niğde için planladığınız fakat hayata geçiremediğiniz projeleriniz var mı?

Akın Gönen: 1998 – 2000 tarihli Ecemiş Sulama Projem hâlen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü arşivinde beklemekte ve bu su kullanılmadan hâlen Akdeniz’e doğru akmaktadır.

Havaalanı yatırımının 1996’da temeli atıldı. Yüzde 36 seviyesinde yatırım gerçekleşti ancak hâlen yarım hâldedir, ilgi bekler durumdadır.

Narlıgöl ve Bor-Bahçeli Roma havuzu bölgesini 16 Ağustos 1997 yılında Turizm Bakanlığınca Turizm Uygun Yatırım Alanı olarak ilan ettirdim. Ancak hâlen beklenen tarzda gelişemediği söylenmektedir.

1998 yılında Türkiye Kalkınma Bankası’nca Niğde Patates İşleme Entegre Sanayi Fizibilite Ön Çalışması tamamlandı. Ancak hâlen uygulanamadı. Yetkili mercilerde ilgi bekliyor.

1998 yılında Bor Organize Deri Sanayi Bölgesi içerisinde Bor–Deri İşleme Entegre Sanayi Fizibilite Ön Raporunu Türkiye Kalkınma Bankası uzmanlarına yaptırdım. Rapor hâlen ilgili mercilerin ilgisini beklemektedir.

Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulması için yer seçimi İl Tarım Müdürlüğü çalışmaları 1998 yılında başlamıştı, hâlen ilimizde bu konuda fiilen bir gerçekleşme olmamıştır.

Bu yarım kalan veya resmi proje safhasında kalan işlerimiz ve projelerimiz tamamlanma imkânı bulabilseydi bugün Niğde ekonomisi adeta kriko ile hızla kaldırılmış, göç veren değil iş, aş ve refah dağıtan bir konumda olacaktı. Ancak beklenen ilgi ve desteği bulamadığı için hâlen Niğde göç veren il durumundadır.

F. Tan: 1997 yılında Bahçeli Roma Havuzu, Narlıgöl Turizm İçin Uygun Yatırım Alanı ilan edilmesine rağmen bu iki bölge şu an ilgisizlikte en dip durumdalar. Niğde’de tarihi ve turistik alanlardaki ilgisizlikle ilgili neler söylemek istersiniz?

Akın Gönen:

– Turizm – İlimizin turizm sektöründen yararlanabilmesi için 2007 yılında hazırlanarak yürürlüğe giren Turizm Bakanlığı Turizm Strateji Plan ve dallarında yer alması elzemdir. Ne acıdır ki termal turizm dışı ilimiz hiçbir turizm dalında turizm strateji belgelerinin belirlediği esaslara uygun bu belgede yer almamıştır. Bu sebeple bu yöndeki devlet turizm destek ve teşviklerinin hiçbirinden ilimiz yararlanamamaktadır. İvedi olarak TURİZM MASTER PLANI hazırlanıp bu devlet destekleri sağlanmalıdır. Aksi hâlde turizm yatırımı ve gelişimini beklemek hayal olur. Ciddi ilgi ve Turizm Bakanlığı nezdinde takip ve sonuç almak şarttır.

 

F. Tan: Niğde turizmde nasıl ilerler? Kapadokya’ya yakın olmasına rağmen tur şirketlerinin ilgisini çekememe nedeni sizce ne olabilir?

Akın Gönen: Turizm Bakanlığının Turizm 2020-2023 strateji hedef ve belgelerine uygun çalışmalar ve teklifler yerine getirilip devletin turizm ve kültür alanındaki teşvik ve desteklerinden yararlanılmadıkça ve kapsamlı bir TURİZM MASTER PLANI hazırlanmadıkça bu sektörden yararlanarak beklenen atılımı yapmak mümkün değildir. Destek alan iller gelişir ve gelişmektedir.

F. Tan: Hayatınızda sizi çok etkileyen bir anınızı anlatabilir misiniz?

Akın Gönen: 49. Hükümet Sözcüsü olarak 20 Nisan 1992 Pazartesi günü saat 21.00’de yaptığım resmî açıklama anlarıdır. Çünkü Bakanlar Kurulunca yapılan toplantıda yeni üniversiteler kurulması hakkında yapılan görüşmede Niğde Üniversitesi’nin kurulması konusunda başarı sağlamış, tasarıya Niğde ilinin konulmasını kabul ettirmiştim; mutluluğum sonsuzdur.

F. Tan: Şimdiye kadar Milletvekili ve Bakan Akın Gönen’i konuştuk peki baba Akın Gönen nasıl biri?

Akın Gönen: Üç çocuğum var, hepsi yüksek eğitim ve mastır eğitimlidir. Kendi işlerinin başındadırlar. Yedi torunum var. Torunlarımdan birisi avukat diğeri iç mimardır. Diğerleri daha küçük yaştadırlar. Mutlu bir ailem var Allah’a binlerce şükür.

F. Tan: Niğdelilere bir mesaj vermek isterseniz neler söylemek istersiniz?

Akın Gönen: Niğde okumuşu çok, iş adamı, çiftçisi ve halkı devletine çok bağlı, sağdık, mazbut, çalışkan ve inançlı insanların yaşadığı bir şehirdir.

Ancak her kesimden değerli hemşehrilerimiz iş, aş ve geçim sebebiyle ülkemizin gelişmiş çeşitli bölgelerine yayılmışlardır.

Bu göçü durdurmanın tek yolu tüm sektörlerde üretimi destekleyen yatırımlar yapılmasıdır. Bu konuda gerek altyapı gerekse üstyapı eksiklikleri büyük ölçüde tamamlanmıştır. İki faal, biri Bakanlar Kurulu Kararı ile resmileşmiş YEKA Güneş Enerji Endüstri bölgesi ve iki de yetkililerce yapılacağı söylenen organize sanayi bölgesi vardır.

Ulaşım, elektrik, doğalgaz, arsa gibi imkanları iyidir, tamamlanmış veya tamamlanmaktadır.

Üstyapı olarak ise 1997 yılında en üst yatırım bölgesi devlet desteği sağlanmıştır. 2000’li yılların başında bir alt dereceye düşürülse de yine avantajlıdır. Bu avantajları dikkate alınırsa gelişme için her imkânı vardır.

Ancak benim gördüğüm ve Marka Kent Niğde Sonuç Raporunda da açıkça ifade edildiği gibi, en büyük eksiklik yöremizin sektör temsilcilerinin konulara yaklaşımıdır.

İlimiz meslek odalarının tümü, borsalar, sivil toplum örgütleri ve il yerel yönetim birimleri ve yerel basın bu konularda daha aktif, önderlik edici ve destekleyici olmalıdır.

Çünkü ilimizin kalkınması için elzem olan altyapı ve üstyapı imkanları artık tamamlanma noktasına çok yakındır veya tamamdır.

Eksiğimiz, yeterli yatırımcı yani MÜTEŞEBBİS sıkıntısındadır. ŞİRKETLEŞME ve KOOPERATİFLEŞME zorluklarımız vardır. Meslek odalarımız ve yerel yönetim birimlerimiz ile ilimizin atanmış ve seçilmiş tüm değerli kadroları bu eksikliğin giderilmesinde elbirliği, güç birliği yapmalıdırlar.

Öncelikle ilimizde kalkınmada örnek olmuş BİRKO-Koyunlu gibi şirketlerin güncel sıkıntıları hemen giderilerek mevcut yatırımlar göz göre göre çökertilmemeli, yatırım heyecanı ilimizde söndürülmemelidir.

Ayrıca şirketleşme, kooperatifleşme konusu mutlaka sektör sektör ele alınmalı, bu konuda ciddi yapılanmada önderlik edilmeli, taşın altına sektör temsilcileri el koymalıdırlar. Günümüz şartlarında kendi sektör temsilcilerimizin ortak olup öncülük etmediği konularda dışarıdan müteşebbis aramakla bu işin çözülemediği ortadadır. Bu işin, bu konuda gelişme potansiyeli olan sektörlerimizin değerli oda yetkilileri ve üyeleri önderliği ile çözülmesi doğal yoldur. Aksaray, Bursa, Eskişehir ve Kayseri bu yolla atak yapmış güzel örneklerdir.

Ayrıca ilimiz için hayati yatırımlar önündeki engeller, ilin yetkilileri atanmış ve seçilmişlerce birer birer hiçbir mazerete sığınmadan elbirliği ile çözülebilecek konulardır.

Şu anda temeli resmî en üst yetkililerce atılan yatırımlar mevcuttur. Bu yatırımlar ciddiyetle takip edilerek gerçekleşmeleri sağlanmalıdır. Elbirliği, güç birliği yapılarak çözülemeyecek hiçbir meşru sorunumuz yoktur. Eksik olan işleri tamamlamak elbirliği, güç birliği ve inançla takiptedir. Bizim takipte eksik bıraktığımız veya sormaya bile adeta çekindiğimiz konular bizlerce çözülmezse dışarıdan kimse gelip de bizim işlerimize omuz vermez.

Yetkili ve görevlilere elbirliği ile destekle ancak bu işlerimiz hallolunur. Susmak, küsmek, tenkit etmek problemimizi çözmez, problemi ötelemek demektir. Sektör temsilcisi olan değerli hemşehrilerimiz bu konulara sektör sektör sahip çıkarak elbirliği ve güç birliği yaratmak için üzerlerine düşeni yaparlarsa ilimizin kalkınmasının hiçbir engeli kalmaz.

Marka Kent Niğde Sonuç Raporunda değerli Sayın Valimiz Yılmaz Şimşek’in ifadesiyle kabuğu kırmanın yolu; azmetme, önderlik, işleri takip etmek ve birliktelikten geçmektedir.

Bu kalkınma ortamı elbirliği ile yaratılıp takip edilmezse, bu işleri yapması gereken yetkililer ve görevliler toplumsal kalkınma işleri yerine atama, terfi gibi ferdi işlerle veya kalkınmaya katkısı olmayan teferruat uğraşlarla zamanlarını öldürme durumunda bırakılırlar ve hem onların zamanına ve gücüne hem de iş, aş, kalkınma bekleyenlere yazık olur; neden gelişemiyoruz diye suçlu arar duruma düşeriz korkarım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.