Niğde İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) 2. Çalıştayı Yapıldı
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) 2. Çalıştayı, Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek’in katılımları ile Ömer Halisdemir Üniversitesi kongre salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan, kamu kurum ve STK temsilcileri ile paydaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan çalıştayda konuşan Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek, Afetlerin hayatın bir gerçeği olduğuna vurgu yaparak temel hedefin afetleri en az can ve mal kaybıyla atlatmak olduğunu söyledi.
Konuşmasının devamında Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek; “Afetler, hayatımızın bir parçası, bir gerçeğidir. Bu gerçekten kaçamayacağımıza göre bu gerçeklerle yüzleşmek ve gerekli tedbirleri almak durumundayız. Afetleri en az can ve mal kaybıyla atlatmak temel hedefimiz olmalı. O nedenle de afet öncesinde ve afet sırasında alacağımız tedbirler ise bizi bu hedefe götürecektir.
İşte bu amaç doğrultusunda İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu önderliğinde 2021 yılı “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edilmiş durumdadır .
Bizler de ilimizde kurum ve kuruluşlarımızın kapasitelerini arttırmak , onları her yönüyle afete hazır hale getirmek ve halkımızı bilinçlendirmek amacıyla gerekli çaba çalışmalara ilimizde de başladık.
Bu çerçevede hedef ve eylemlerin görüşüldüğü İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Tanıtım ve Değerlendirme toplantısını geçtiğimiz şubat ayında yapmıştık. Hemen ardından yine Nisan ayında Pandemi tedbirleri çerçevesinde IRAP 1. Çalıştayını online olarak gerçekleştirdik. Şimdi de IRAP 2. Çalıştayını yapmak üzere burada bulunuyoruz.
Az önce de ifade ettiğim üzere Niğde’ de afet riskini azaltmak amacıyla planlama yapmak ve bu planları hayata geçirmek oldukça önem arz etmektedir.
Amacımız, vatandaşlarımız için güvenli bir yaşam inşa etmektir. İlk hedefimiz de afetlerden dolayı oluşabilecek kayıpları önlemektir. Bu doğrultuda; tüm paydaşlarımızdan toplumumuzun her bireyine kadar iş birliğini artırmak ve afet risk azaltma bilincini oluşturmakla mükellefiz.
Özellikle afetlerin verebileceği zararı artırma potansiyeli olan yapılaşmaya karşı önlem almak, başta yereldeki sorumlu kuruluşlarımız olmak üzere hepimizin dikkat etmesi gereken bir konudur. Paydaşlarımızla yükümlü olduğumuz en önemli sorumluluklardan biri de “risk odaklı” bir anlayış çerçevesinde çalışmalar yapmaktır. Bu kapsamda ilimizde afet risklerinin azaltılmasını ve can-mal kayıplarının en aza indirilmesini hedefleyen İl Afet Risk Azaltma Planı’na (İRAP); bu konudan yapılan çalışmalara büyük önem veriyoruz.
Temel hedefimiz kentlerimizin ve diğer yerleşim birimlerimizin , tüm yaşam alanlarımızın meydana gelebilecek afetlere maruz kalmasını ortadan kaldırmak veya azaltmak amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli eylemlerin belirlenmesi, hedeflerin konulması ve böylece dirençli toplum ve güvenli yaşam alanlarına ulaşılmasıdır.
İRAP ile ilgili gerçekleştirilecek tüm çalışmalara tüm paydaşlarımızın hassasiyetle yaklaşacak larına, üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getireceklerine yürekten inanıyorum. İnşallah hep birlikte afet riski azaltılmış, gerekli tüm tedbirler alınmış güvenli bir Niğde inşa edeceğiz.
Sözlerime burada son verirken vatandaşlarımızın güvenliği ve huzuru için “İl Afet Risk Azaltma Planı” kapsamında çalışma yapan tüm paydaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Çalıştayın verimli ve başarılı geçmesini diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Protokol konuşmalarının ardından Afet ve Acil Durum Müdürü Selami Kılıçel’in sunum yaptığı çalıştayda paydaşların soru, görüş ve önerileri dinlendi.
3 gün devam edecek çalıştayın ardından “İl Afet Risk Azaltma Planı” kitapçığı hazırlanacak.