NİĞDE’NİN TURİZM MASTIR PLANININ MUTLAKA HAZIRLANMASI LAZIM
Devlet Eski Bakanımız Türkiye Büyük Millet Meclisi 17’nci, 18’nci, 19’uncu ve 20’nci Dönem Milletvekili Akın GÖNEN Niğde’nin Kurtuluşu Turizm İçin Önerilerde Bulundu.
‘Niğde İlinin devlet turizm desteklerinden yararlanabilmesi için 2007 yılında yürürlüğe giren Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planına uygun olarak alanında uzmanlarca ‘Niğde İli Turizm Master Planı’nın hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan plan Bakanlıkça kabul edildiği takdirde turizm gelişim bölgesi veya turizm dallarında Niğde İli destek alabilirse Turizm sektöründe atak yaparak canlanma yapabilir. Kayseri-Erciyes dağını kış ve dağ turizmi merkezi haline sokan Kayseri, bu başarısını Turizm Master Planını hazırlayarak gerçekleştirmiştir. Turizm devlet desteği ancak bu yolla dört dörtlük gerçekleştirilebilir. Daha fazla zaman kaybedilmeden bu büyük sektörden yararlanmanın yolu budur’ dedi.
Aladağlar-Bolkar Dağları Foto Safari Yarışmasını değerlendiren Devlet Eski Bakanı Gönen; ‘Niğde Valiliği, Ahiler Kalkınma Ajansı ve FOTON Fotoğraf Organizasyonları Derneği tarafından gerçekleştirilen Aladağlar ve Bolkar Dağları Foto Safari Yarışmasını kutluyorum ancak Niğde’nin turizm sektörü hukuki prosedür tamamlanırsa gerçek bir canlılığa kavuşabilir’ dedi.
İLİMİZ DOĞAL VARLIKLARI, TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ İLE BİR AÇIK HAVA MERKEZİ DURUMUNDADIR.
‘İlimiz doğal varlıkları, tarihi ve kültürel değerleri ile bir açık hava merkezi durumundadır. Ancak günümüz şartlarında bu varlıklarımızla turizm sektöründen yeterli düzeyde yararlanamadığımızda ortada. Çünkü bu sektör evrensel kurallara bağlı bir büyük pazar halindedir. 2007 yılından itibaren Turizm Bakanlığı yeni bir strateji belgesi ile bu sektöre büyük devlet desteği vermektedir. Ancak ilimiz bu stratejik belgeye 2007 yılında tespit edilip ilan edilerek desteklerden sektör dışı kalmış ve bu problem ile yetkili ve etkililer yeterli ilgi ve sonucu alamamışlardır ve bu acı gerçek ve eksiklik halen devam etmektedir. Çünkü 2007 Turizm Stratejik desteği yapılacak dalları ve bölgeleri de ilan etmiştir. Kapadokya coğrafi bölgesinin tam ortasında olan Niğde ili bu bölgede kurulan Kapadokya Turizm Gelişim bölgesi dışında kaldı. Yani hukuken devlet turizm destekleri dışında kaldık. Bu durumda hem turizm destek ve yardımı alamadığımız gibi ayrıca Turizmle ilgili temel altyapı hizmetlerinde de turizm illeri öncelik aldığı için ulaşım sektöründe de hızlı tren ve hava alanı önceliğini de kaybettik. Bu büyük kaybımızı ilimiz yerel basını yolu ile yazdığım yazılar ve il valiliğimize ve turizm bakanlığına resmen yaptığım iki müracaata rağmen sonuç alınamadı ve bu büyük sektör desteği dışlandığımız halen devam etmektedir. Şayet bu büyük pazara girecek isek stratejik belgeye uygun devlet turizm desteği almamız şarttır. Çünkü bu evrensel bir sektördür ve kuralları bellidir. İlk yapılacak işimiz uzmanlara yaptıracağımız ilimize uygun bir yatırım politikası tespiti ile sektör kurallarına uyacak bir ortam yaratmaktır. Kayseri-Erciyes projesi Kayseri’yi bir kuş ve dağ sporları merkezi halinde sektör pazarı yaratmıştır. Bu büyük imkan ne acıdır ki 24 yıldır ilgisizlik ve bilinçli yollar kullanılamadığı için kaçırılmış ve şu anda da zaman kaybedilmektedir. Çok geç kalınsa bile başarılar dilerim’ dedi.