ÖHÜ VE KOP İşbirliği İle Okur Dostu Okul Projesi (KOP-ODOP) “Okuma ve Etkileşim Alanı’nın Açılışı Yapıldı
Üniversitemiz bünyesinde yürütülen, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “KOP Okur Dostu Okul Projesi (KOP-ODOP)” kapsamında Niğde Abdülhamit Han Ortaokuluna kurulan “Okuma ve Etkileşim Alanı”nın açılışı yapıldı.
Niğde Abdülhamit Han Ortaokulunda gerçekleştirilen açılışa, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Semiha Akçaözoğlu, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Remzi Kılıç, Niğde İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Arif Yayla ve Sinan Savran ile proje yürütücüleri Dr. Öğr. Üyesi Suna Canlı ve Dr. Öğr. Üyesi Yonca Koçmar Demirci ve Niğde Abdülhamit Han Ortaokulu Okul Müdürü Ramazan Koyuncu katıldı.
Açılışta açıklamalarda bulunan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, Üniversitemizin KOP ve MEB işbirliklerine büyük önem verdiğini ifade ederek KOP ile Okur Dostu Okul Projesi’nin de bu anlamda Üniversitemizin toplumla yaklaşmasına olanak tanıdığını vurguladı.
Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürlerinden Arif Yayla ise açıklamalarında, “Okuma ve Etkileşim Alanı”nın diğer okullar için örnek niteliğinde olduğunu belirtirken; özellikle alanın giriş bölümünde yer alan ebeveyn kitaplarının anne-babaların bilinçlendirilmesi adına önemli olduğunu ifade etti.
Proje okulunda, Ana Sınıfı Öğretmeni Havva Demir tarafından, “Okuma ve Etkileşim Alanı”nın nasıl kullanılabileceğine ilişkin örnek bir uygulama gerçekleştirilirken, öğrenciler ile birlikte bu alanda çocuklar için felsefe ve yaratıcı drama etkinlikleri de yapıldı. Bu örnek uygulamanın ardından proje yürütücüleri Dr. Öğr. Üyesi Suna Canlı ve Dr. Öğr. Üyesi Yonca Koçmar Demirci, açılışı yapılan alanla ilgili şu açıklamalarda bulundular:
“KOP ile Okur Dostu Okul Projesi kısa adıyla KOP-ODOP, temelinde çocukları yazılı kültürle barışık kılmayı ve onlara okuma kültürü kazandırmayı amaçlayan bir projedir. Bu projede çocukların ve onları çevreleyen ögeler olarak anne-babaların, öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının okuma kültürü kavramına ilişkin farkındalıklarının artırılması, bilinçli farkındalık (mindfulness) ve çocuklar için felsefe (p4c) uygulamalarıyla tanıştırılması, akademisyenler ve çocuk edebiyatı yazarlarıyla etkileşim kurmalarının sağlanması amaçlanmıştır. “Okuma ve Etkileşim Alanı” için proje okulundaki ‘Destek Eğitim Odası’ kullanılarak bu alan çeşitli
düzenlemeler ve uyaranlarla zenginleştirilmiştir. “Okuma ve Etkileşim Alanı”, klasik bir sınıf/okul kütüphanesi görünümünden çıkarılıp yaratıcı drama, çocuklar için felsefe, bilinçli farkındalık, duyarlık atölyesi gibi diğer birçok eğitsel etkinliğin gerçekleştirilebileceği biçimde yeniden tasarlanmıştır. Bunun için alan zemini uygun bir halıfleks ile kaplanmış; böylece öğrencilerin çember biçiminde oturarak etkinlikleri gerçekleştirmelerine olanak sağlanmıştır. Bu alanda, Prof. Dr. Semiha Akçaözoğlu’nun çizimlerini gerçekleştirdiği; çocuklar için okuma evi, oturma platformları, puflar, minderler, kitaplıklar ve oturma bankı yer almaktadır. Kitaplıklarda, çocukların felsefi düşünme becerilerini ve duyarlıklarını geliştirmeye dönük yazınsal ve öğretici nitelikli çocuk edebiyatı yapıtları bulunmaktadır. Bu alanın girişine anne-babalar ve öğretmenler için çocuk edebiyatına, çocuk gelişimine, çocuklarla iletişim becerilerini geliştirmeye dönük kitapların yer aldığı bir kitaplık ve oturma alanı oluşturulmuştur. Böylece bu alandan yalnızca öğrencilerin değil çocukların okuma kültürü edindirme sürecinde önemli bir yeri olan anne-babaların ve öğretmenlerin de faydalanması amaçlanmıştır.”
Açılış etkinliği, günün anısına çekilen toplu fotoğrafın ardından sona erdi.