DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 20°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
20°C
Hafif Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 25°C
Sal 27°C

Niğde’de İlk Tüp Mide Ameliyatı Gerçekleştirildi

Niğde’de İlk Tüp Mide Ameliyatı Gerçekleştirildi
25.08.2021
396
A+
A-

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Sağlık Bakanlığı’nın birlikte kullandığı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez “Tüp Mide” ameliyatı gerçekleştirildi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada Prof. Dr. H. Hakan Mersin, Dr. Öğretim Üyesi Ö. Bilgehan Poyrazoğlu ve Dr. Öğretim Üyesi Hacı Bolat tarafından gerçekleştirilen ameliyatın başarılı geçtiği belirtildi. Tüp mide ameliyatının ardından açıklama yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üner Kayabaş, “Fakültemizin tematik alanları olarak belirlediğimiz obezite, yaşlanma ve tıbbi önemi olan bitkiler alanında laboratuvarlarımızda deneysel araştırmalarımız devam ediyor. Bunlara sağlık hizmeti sunumu olarak, genel cerrahi ana bilim dalımız öğretim üyeleri tarafından, obezitesi olan seçilmiş hastalara uygulanan tüp mide ameliyatını Niğde’de ilk kez gerçekleştirerek, yeni bir halka ekledik. Tıp Fakültesi olarak bilimsel araştırmalarımızla, eğitimlerimizle ve halkımıza sağlık hizmet sunumunda yeniliklerle yolumuza devam ediyoruz” dedi.
Obezite Dünyayı Etkileyen Bir Hastalık
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. H. Hakan Mersin ise yaptığı açıklamada, “Obezite vücuttaki yağ dokusunun aşırı fazlalaşmasıyla ortaya çıkan, bunun sonucunda kişinin sağlık problemlerine ve hastalıklara yakalanma riskinin artmasına sebep olan komplike bir rahatsızlıktır. Obezite, dünyadaki yetişkin nüfusun yaklaşık üçte birini etkileyen yaygın bir hastalık olup pek çok tıbbi, psikososyal ve ekonomik problemlere neden olmaktadır. Obezite, vücut yağ kitlesinin normal kabul edilen düzeylerin üzerine çıkması demektir ve yaygın olarak Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ölçütüyle tanımlanır. VKİ, vücut ağırlığının (kg) boyun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanır. VKİ 30’un üzerinde olan kişiler “obez” olarak kabul edilirler” dedi.
Obeziteye bağlı olarak gelişebilen sağlık sorunları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. H. Hakan Mersin “Obezite kalp krizi riski ve koroner arter hastalığı, ağır uyku apneleri ve solunum problemleri, inme riski, felç geçirme, şeker hastalığı, hipertansiyon, damar tıkanıklığı, karaciğer yağlanması, kandaki yağların yüksekliği (Trigliserit ve Kollesterol), cinsel fonksiyon bozuklukları, dejeneratif eklem hastalıkları, safra taşı ve bazı tür kanserler” olarak obezitenin kişlerde oluşturduğu riskleri sıraladı.
Niğde’de ilk kez gerçekleşen tüp mide ameliyatına katılan ekipte yer alan Dr. Öğretim Üyesi Ö. Bilgehan Poyrazoğlu “Başarılı geçen operasyon sonrasındaki açıklamalarında, obezite tedavisinin temelini, diyet, egzersiz ve hastalara sağlıklı bir yaşam tarzının kazandırılmasının oluşturduğunu bunların yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavileri gündeme gelmesine rağmen pek çok hastada ilaç tedavisinde arzu edilen sonuçlara ulaşılamamaktadır. Tıbbi tedaviler ile istenilen kilo kaybının sağlanamaması nedeniyle obezitenin tedavisi için günümüzde çeşitli cerrahi yaklaşımlar geliştirilmiş olup bunların bariyatrik veya metabolik cerrahi olarak adlandırılmaktadır.” dedi.
Obezite ile ilgili Dr. Öğretim Üyesi Hacı Bolat ise günümüzde şişmanlık ve şişmanlığa bağlı yandaş hastalıkların tedavisinde en etkili tedavi yönteminin cerrahi olduğunu aktararak, şişmanlık ve onun metabolizmamız üzerindeki olumsuz etkileri sonucu ortaya çıkan şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, damar sertlikleri, tansiyon yüksekliği ve uyku-apne sendromu gibi yandaş hastalıkların tedavisi için başvurulan ameliyat yöntemlerinin tek bir ameliyattan ibaret değildir. Cerrahi tekniğin seçiminde hasta özellikleri, yandaş hastalıklar ve hastanın kilo verme konusundaki isteği göz önünde bulundurulmalıdır. Günümüzde yabancı cisim gerektirmeden mide hacmini küçültmeyi sağlayan “tüp mide” ameliyatı (sleeve gastrektomi) kolay uygulanabilmesi ve daha düşük komplikasyon oranları nedeniyle morbid obezite tedavisinde en sık tercih edilen tedavi yöntemi haline gelmiştir. Bu ameliyattan sonra hastaların fazla kilolarının %55 ile %80’ini yaklaşık 12 ay içinde kaybettikleri, aynı zamanda şişmanlığa bağlı diğer hastalıklarda düzelme görüldüğü tespit edilmiştir.” dedi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Bilal Günaydın, “Hastanemizi, personel ve fiziki imkanlar anlamında ellimizden geldiğince geliştirmeye çaba gösteriyoruz. Niğde’de ilk kez yapılmaya başlanan Tüp Mide Ameliyatı da oldukça başarılı geçti. Niğde halkına sunduğumuz sağlık hizmetini her geçen gün daha da iyiye taşıyacağımıza eminiz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.