NİĞDE SON DAKİKA
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE ‘AKADEMİSYEN, DR. ÖĞRETİM GÖREVLİSİ’ BAŞHEKİM
BELÇİKA’DA TÜRK ASILLI GAZETECİ KADİR DURAN FEDERAL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ İLK KEZ THE ASYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASINA GİRDİ
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİLER
1 MAYIS İDEOLOJİLERİN ÇARPIŞMA GÜNÜ DEĞİL! BAHAR VE EMEKÇİLERİN KARDEŞLİK BAYRAMIDIR!
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE BAŞHEKİMLİK DEVİR TESLİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ.
NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR “A TAKIMINI” BELİRLEDİ
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİNDE ‘‘BİYOTEKNOLOJİ YÜZYILINA DNA İLE BİR BAŞLANGIÇ’’ SÖYLEŞİSİ
BELEDİYECİLİKTE TEKNOLOJİK ATAK
ERDEMLERİMİZLE VARIZ (ERVA) SPOR OKULLARI
SANAYİ VE TURİZMİN DUAYENİNE SİYASET VE MEDYA DUAYENLERİNDEN VEFA!!!
12 AYIN TAMAMINDA ORUÇ TUTMA SEVABINA KAVUŞTURACAK İBADET “ŞEVVAL”
BAŞKAN ÖZDEMİR, YEREL YÖNETİMLER BAŞKAN YARDIMCILARINI AĞIRLADI
NİĞDE DAMIZLIK BİRLİĞİ’NİN SİLAJ BALYALARI TAHRİP EDİLDİ
YÖK NÖHÜ’DE “BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ” KURULMASINI UYGUN BULDU
NÖHÜ’YE TÜBİTAK 1001 “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI ÖZEL ÇAĞRISI” PROJE DESTEĞİ
GERÇEK MİLLİ EGEMENLİK MİLLET İRADESİNİ PARTİ GENEL BAŞKANLARINDAN ALINMASINDA!!!
VALİ CAHİT ÇELİK’TEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI
KUMBUZOĞLU BİLSEYDİ?
DOLAR 32,3747
EURO 34,7361
ALTIN 2.394,49
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 18°C
Az Bulutlu
Niğde
18°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 17°C

Yerli Ve Milli Patates Çeşitlerinin Hasatları Yapıldı

Yerli Ve Milli Patates Çeşitlerinin Hasatları Yapıldı
15.10.2021
809
A+
A-

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen Yerli ve Milli patates çeşitlerinin tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla Niğde Tarım ve Orman Müdürlüğünün iş birliği ile düzenlenen tarla günü etkinlikleri kapsamında demonstrasyon alanında hasadı gerçekleştirildi.

Kiledere- Alay Yolunun 3. Kilometresinde tarlada gerçekleştirişsen etkinlikte açıklamalarda bulunan Niğde patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, ‘‘ Yerli ve Milli çeşitlerimiz olan patateslerimde demonstasyonlar yapıyoruz. Bunun finalini bugün Alay Kasabamızda gerçekleştiriyoruz. Alay Kasabamızda 6 adet yerli ve milli patates çeşidimizin dikimini ve gerçekleştirdik.  Bugünde hasadını yapıyoruz. Patateslerimizin performanslarını katılımcılarımız ile birlikte burada göreceğiz .Patates Araştırma Enstitümüz Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstere Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar GENEL Müdürlüğüne bağlı Türkiye’de ilk ve tek Araştırma Enstitüsüdür . Türkiye’de bir çok alanda 10 çeşit yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırdık. Hale hazırda da AR-GE çalışmalarımız devam etmektedir. Bize destek olan Niğde Tarım İl Müdürlüğümüz Başta olmak üzere Alay Belediyemize ve Çiftçimiz Kahraman Erol Önder çiftçimize çok teşekkür ediyorum.  Çeşitlerimize çok iyi baktılar .Şuan itibari ile 6 çeşidimizin demonstasyon hasadı yapıldı. 6 çeşidimiz Niğde topraklarındaki verimi oldukça tatmin edici. Şuan itibari ile çeşitlerimizin en düşüğü 4 tona yakın civarında verim verdiğini görülüyor. Kesin sonuçları hasadın tamamen bittikten sonra tartımlar sonucunda belli olacaktır. Geliştirdiğimiz çeşitlerimiz üreticilerimizin benimsediği Bu bölgeye adaptasyonu en yüksek olan çeşitler.’’ dedi.

Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş İse, ‘‘ Patates ilimizin ve ülkemizin vazgeçilmez ürünlerinde bir tanesi. Enstitümüzün de  burada başarısına bir kez daha şahit oluyoruz. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum’’ diye konuştu.

Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç ise,‘‘ Patates sofralarımızın vazgeçilmezi. Niğde’miz tarım sektörü ile öne çıkan bir kent.  Tarıma da baktığımız zaman tarım ürünleri arasında da  patates ile  başı çekiyoruz. Niğde’miz için çok büyük bir istihdam alanı.  Çok insanımız patates üretiminde geçimini sağlıyor. Hatta ve hatta hasat dönemlerinde il dışında gelen tarım işçilerimizde çalışarak kazanç sağlıyorlar.Enstitümüzün uzun bir süredir yerli ve milli tohum anlamında çalışmalarını sürdürüyor. Patates kent için stratejik bir ürün. Patatesin gerek verimini gerekse kalitesini artırmak için enstitümüz büyük bir kazanç. Enstitümüz, geliştirdiği tohumların her yıl birçok ilde deneme ekimlerini ve hasadını yapıyor. Bu ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak. Uzun vadede tamamen kendi kendimize yeter hale geleceğiz. Bir de geliştirdiğimiz tohumların kendi coğrafyamıza, iklimimize toprak yapımımıza daha faydalı, verimi yüksek, kaliteli ürünler haline geliyor. Bu anlamda her yıl bir adım daha ileriye gidiyoruz. Başarılı çalışmalarından dolayı enstitü çalışanlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, yerli patates çeşitleri ‘Saruhan’, ‘Nam’, ‘Onaran2015’, ‘Muratbey’, ‘Leventbey’ ve ‘Niğşah’ı katılımcılara tanıttı. Düzernlenen programa  Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılın, Niğde Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak Niğde İl Genel Meclis Başkanı Nusret Teksin, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Alay Belediye Başkanı Safa Erol, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

(HABER: METİN CAN ÇELİK)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.