DOLAR 32,4910
EURO 34,9434
ALTIN 2.431,05
BIST 9.810,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 25°C
Az Bulutlu
Niğde
25°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 21°C

NİĞDE KABUK DEĞİŞTİRİYOR

NİĞDE KABUK DEĞİŞTİRİYOR
21.04.2022
364
A+
A-

Başkan Emrah Özdemir’in göreve geldiği günden beri “şeffaf belediyecilik” uygulaması başlatan, gün ve saatini öncesinde billboardlarda duyurarak ihaleleri canlı yayınlayan Niğde Belediyesi, bunu Türkiye’de yapan ilk belediye.
Özdemir, Dünya Bankası’ndan sağladıkları 22 milyon Euro’luk kredinin, tamamen proje bazlı ve doğrudan yapımcı firmaya hak ediş ödemesi şeklinde kullanılacağı belirterek, bu kaynağın ağırlıkla yağmur suyu hattı başta alt yapı işlerine kullanılacağını bildirdi.
Kredinin sıfır faizli ve 30 yıl vadeli olduğunu belirten Özdemir, birçok büyükşehir belediyesinin alamadığı bu krediye sağlam mali yapısı ve diğer kriterlere uygunluğu ile Niğde Belediyesi’nin hak kazanmasının kendileri için gurur verici olduğunu ifade etti.
Başkan Özdemir’in verdiği bilgilere göre; üç yıllık dönemde 180 milyon lira maliyetli bir arıtma tesisini hayata geçiren Belediye, borçlarda da 60 milyon liralık net azalma sağladı.
Niğde Belediyesi, Türkiye’de en ucuz içme suyunu temin eden belediye olarak da öne çıkıyor.
Tarihi Niğde Kalesi’nin restorasyon projesi ve çevresinde yapılan yatırımlarla burası bir cazibe merkezi haline getiriliyor. Bedesten içinde bir Kent Müzesi kuran Belediye, ile turizmde hamle yaptırma gayretinde.
Yeşilburç, Kemerhisar, Gümüşler Manastırı, Bolkarlar, Aladağlar, Demirkazık gibi turizm alanında birçok değere sahip olan Niğde, aynı zamanda dünyaca ünlü ve yılda 5 milyon turist hedefleyen Kapadokya’nın da giriş kapısı…

2019 Yerel Seçimleri ile göreve gelen Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in geniş vizyonu, dinamik yaklaşımı ve gayretli çalışmaları ile şehir, başta alt yapı ve turizm alanında olmak üzere ciddi bir dönüşüm hamlesi yaşıyor, adeta kabuk değiştiriyor.
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, merkezi Kayseri’de bulunan Kent Türk Medya Haber’e Belediyenin, görevde olduğu üç yıllık süredeki faaliyetleri ve yürüttükleri projelerin safahatı hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Emrah Özdemir, uyguladıkları “şeffaf belediyecilik”, Kale restorasyon projesi, Dünya Bankası’ndan temin edilen 22 milyon Euro kredi uygulaması, belediye borçlarındaki kayda değer azalış, Rum Kilisesi restorasyonu, Gümüşler Manastırı, Patates Festivali, Turizm Projeleri, Küçük Sanayi Sitesi taşınma projesi, kent meydanı düzenlemesi, yeşil alanlar, trafiği rahatlatacak projeler, sosyal projeler, en ucuz suyun Niğde Belediyesince sağlanması gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.
Niğde Belediyesi’nin pandemiye rağmen hizmet çıtasını önemli oranda yükselttiği dikkati çekerken, şehir alt yapısının köklü biçimde yenilenmesi ve ile turizmde hamle yaptıracak entegre projeler demeti şeklindeki iki konu büyük önem taşıyor.
ŞEFFAF BELEDİYECİLİK
Başkan Özdemir, “olmazsa olmaz” diye gördükleri “şeffaf belediyecilik” ilkesi ile yola çıktıklarını ve göreve gelir gelmez ilkinden itibaren meclis toplantılarını canlı yayınlamaya başladıklarını belirterek, bununla da yetinmeyerek Belediyenin yaptığı bütün ihaleleri de canlı olarak yayınladıklarını ve sosyal medyada ve web sitelerinde verdiklerini anlattı.
Özdemir, “Daha bu hafta Ankara’daydım, Ankara’da üst geçitlere yazmış Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilk demiş, ihaleler canlı yayında, biz Türkiye’de bunu 2-3 yıl önce yaptık” dedi.
İhaleleri canlı yayınla vermenin yanında, ne ihalesi yapılacağı ve bu ihalenin hangi gün olacağını da billboardlarla duyurduklarını belirten Özdemir, “Yerel gazetelerle, ulusal gazetelerde ilan veriyoruz. Yetmezmiş gibi biz bütün meclis kararlarını hem zaten canlı yayınla verdiğimiz meclisin kararlarını da yerel gazetelerde birde orada da ilan ediyoruz” diye konuştu.
Özdemir, şunları kaydetti:
“Sosyal medyada varız, webde varız, billboardlarda varız, yerel gazetelerde hem ilanlarda hem de sonrasındaki karar tutanaklarının hepsini yayınlıyoruz. Hani olabilecek hani daha şeffaf bir süreç yoktur diye tahmin ediyorum. Ama zaten benim olmazsa olmazın en büyük sözüm de buydu ve gelir gelmez bunu da faaliyete geçirdik ve Türkiye’nin en şeffaf belediyelerden bir tanesi olarak yolumuza devam ediyoruz.”
DÜNYA BANKASI KREDİSİ
Geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası’ndan sağlanan, ancak bazı çevrelerin eleştirilerine de konu olan kredi hakkında da bilgiler veren Özdemir, “Şöyle bir şey gördüm bir yerel gazetede: Hiçbir şey açıklanmadı, 22 milyon Euro borçlandık falan filan. Aslında her şey açıklanıyor detaylı bir şekilde. Biz de bir kere daha söyleyelim; bu 22 milyon Euro şöyle bir şey: Bunun hepsini borçlanacağız diye de bir şey yok, biz şu an yetki aldık” dedi.
Dünya Bankasının verdiği kredinin sıfır faiz, 30 yıl vade ve tamamen altyapıya harcanması koşullu olduğunu belirten Özdemir, şu bilgileri verdi:
“Altyapı dediğimiz nedir? Yağmur suyu, kanalizasyon ve içme suyuna harcayabiliyorsunuz bu parayı, başka hiçbir şekilde harcamasına izin vermiyor ve bu 22 milyon Euro’yu da Niğde Belediyesine gönderip de al sen bunu istediğin gibi harca demiyor. Buradaki süreç şöyle bir süreç: Önce süreci anlatayım, sonra ne için kullanacağımızı anlatayım. İlk başta şunu da söyleyeyim; Dünya Bankası bunu her belediyeye de vermiyor, yüzlerce belediye başvuruyor, böyle bir krediye can atarlar. Yani bugün büyükşehir belediyeleri, isimlerini ben vermeyeyim ama herkesin tahmin edeceği büyükşehir belediyeleri bunun için sırada beklerler, almak için de can atarlar. Dünya Bankası bu dediğim herhangi bir siyasette yok. Dünya Bankası direkt Niğde Belediyesine niye veriyor bu krediyi? Bir kere Niğde Belediyesinin durumunu onlar inceliyorlar, mali yapısını görüyorlar. Niğde Belediyesinin bunu doğru bir şekilde kullanacağına önce emin oluyor, ödemelerde herhangi bir sıkıntı yaşamayacağına emin oluyor, ondan sonra bu parayı tahsis ediyor. Çünkü bu Dünya Bankasının sadece birçok ülkenin katılımıyla yapılan bir şey, bir pasta bu öyle söyleyeyim. Ve bunda nasıl bir süreç işleyecek? Önce bir müşavirlik ihalesi yapılacak, bunu da Dünya Bankası yapıyor İl Bank aracılığıyla. Önce müşavir firma ortaya çıkıyor, müşavir firmadan sonra iş ihale ediliyor ve her işin hak edişini bu müşavir firma yapıyor, gene Niğde Belediyesi de yapmıyor.”
Özdemir, yağmur suyu, kanalizasyon gibi alt yapı yatırımlarında, Dünya Bankası kanalıyla yapılan ihaledeki müşavir firmanın kontrol edeceğini, hak edişleri de onun yapacağını, yani paranın direkt iş karşılığı yapan firmaya ödeneceğini anlatırken, “Bu 22 milyon Euro’nun hepsini kullanacağız diye de bir şey yok, biz sadece bunun yetkisini aldık. Dünya Bankası Niğde Belediyesine 22 milyon Euro ayırdı, öyle söyleyeyim, bunu da gururla söyleyeyim, bunu da herkese ayırmazlar. Sıfır faiz, 30 yıl vade hani bunu kimse kolay kolay yapmaz” dedi.
ŞEHİR YAĞMUR SULARINDAN KORUNACAK
Niğde’de en büyük sıkıntının yağmur suyu olduğunu ifade eden Özdemir, Dünya Bankası’ndan sağlanan 22 milyon Euro kredinin Niğde’nin ihtiyaç duyduğu yağmur suyu yatırımının en fazla 3’te 2’sini karşılayabildiğini belirtti.
Özdemir, yağmur suyu hattı yapımına öncelik vereceklerini bildirerek, şunları kaydetti:
“Yağmur suyunu niye yapacağız? Şimdi bizim yağmur suyu hatlarımız sadece belli caddelerde var, yağmur yoğun yağdığı zaman birçok yeri su basıyor, biliyorsunuz sel gibi sular akıyor. Ve yollara dikkat ederseniz bizim hastaneye giden yolumuzda dahi, yani eski Pertek Yolu dediğimiz İsmet Sayın Caddesinde dahi yağmur suyu hattı yoktu, onu biz bu sene yaptık kendi imkanlarımızla ama şehrimizde çok az, yani 10’da 1’nde yoktur. İlhanlı Mahallesinde hiç yok, Dere Mahallesinde yok, Yukarı Kayabaşında yok. Yani sadece bizim o bankalar caddesinde dahi şu an yağmur suyu hattı yok biliyor musunuz? Valilik önünden başlıyor aşağıya giden Bor Caddesi dediğimiz Doktor Sami Yağız Caddesinde var yani çok az yerde var. Süleyman Fethi Caddesinde yok, ana caddelerimizde yok. Aydınlık Caddesinde yok yağmur suyu hatları. Şu an yağmur sularımız bizim ne oluyor? İşte böyle sel gibi geliyor, ondan sonra vatandaşın evini su basıyor, yani buna izin mi verelim? Ben Belediye Başkanıyım Niğde’deki vatandaşın evini su basmasına, kanalizasyon basmasına izin verebilir miyim? İmkânı yok. Elbette alt yapımızı değiştireceğiz. Allah razı olsun bundan yıllar önce mesela Seltan diye bir firma, Niğdeli olan herkes bilir ben çocukken çok iyi hatırlıyorum, onların kepçelerine binerdik, kamyonlarına binerdik böyle Niğde’nin altyapısını yapmışlardı. Neredeyse ondan sonra sadece kısım kısım dokunarak geldi. İnşallah bizim yapacağımız bu 22 milyon Euro’luk yatırım ki hepsini yapacağımızda net değil onu da söyleyeyim, kısım kısım da kullanabiliriz. Yani bunu yaptığımız zaman minimum 50 yıl Niğde’nin bir daha altyapı ihtiyacı olmayacak.”
Siyasetteki en büyük tavsiyenin, “Aman altyapıya girme, aman altyapıyla uğraşma. Kimse görmez, tam tersine eleştiri alırsın. Toz olur, toprak olur, vatandaş rahatsız olur, esnaf kızar” şeklinde olduğunu vurgulayan Özdemir, “Buna kim girer? Geleceği düşünen, popülist olmayan. Yoksa dediğim gibi, biz buna enerjimizi niye harcayalım? Seçime kalmış 2 yıl, ben seçim odaklı çalışıyorsam, sırf bir dönem daha belediye başkanı olma heveslisiysem, sadece süstü, böcekti, şuydu, buydu işte basit asfalt alttı vs. görünen şeylere çalışırım ama bir sene sonra tekrar kaz” diye konuştu.
Özdemir, Niğde’nin ciddi bir alt yapı sorunu olduğunun altını çizerken, İlhanlı Mahallesini örnek verdi. Buranın kendisi için çok önemli bir mahalle olduğunu ifade eden Özdemir, “Oranın yollarını ben bir yıldır bekletiyorum. Niye bekletiyorum? Çünkü altyapısı yok. Ben şimdi altyapısını yapmadan ben oraya asfalt yapsam yazık değil mi, günah değil mi? Bir yıl sonra tekrar kazacaksın, 2 yıl sonra tekrar bir yerler patlayacak, çatlayacak. Yağmur suyu yok vatandaşın evini su basmaya başlayacak” dedi.
Sürekli betonlaşma olduğunu, çağın bunu gerektirdiğini anlatan Özdemir, “Bizden önce yapılan imar planları bunu gerektiriyor. Senin asfalt atman demek betonlaşma demek. Kaldırım yapman demek betonlaşma demek. Bunlar ne yapıyor? İleride daha fazla baskınlara sebebiyet verecek. Suyun daha fazla işte tutunmasına sebebiyet verecek biz buna izin veremeyiz. Ben bir Belediye Başkanıyım, halkımın geleceğini, konforunu, refahını düşünmek zorundayım. Bunun için de ben riske giren Belediye Başkanıyım” diye konuştu.
BORÇ 3 YILDA 60 MİLYON TL AZALDI
Başkan Özdemir, Belediye’nin mali açıdan hiçbir riski bulunmadığının altını çizerken, “Allah’a şükürler olsun Niğde Belediyesinin durumu çok iyi mali açıdan. Ben geldikten sonra borç içindeydi söyleyeyim size. 60 milyon lira borç ödemişim ben 3 yılda pandemiye rağmen, birçok şeye rağmen” dedi.
Muhalif işte düşünen bazılarının “Üç yılda ne yapıldı ki” sözlerine de yanıt veren Özdemir, şöyle dedi:
“Niğde’ye bir arıtma yapmışız, bu da altyapı? Hiçbir şey yapmadıysam 180 milyon liralık arıtma yaptık ya daha yaptıklarımızı konuşuruz detaylı. Neredeyse ansiklopedi gibi iş yaptık, ama arıtmayı da görmeyen vatandaşımız var. Niye görmüyor? Gerçekten uzakta Akkaya Barajının kenarında Niğde Belediyesine 180 milyon liraya mal olmuş. Her ay 4 milyon lira oraya ödeme yapıyoruz. 4 milyon lira oraya öderken de toplam borcumuzu da 60 milyon lira azaltmış bir Niğde Belediyesi var. Ve yarına ödeyeceği bir tane faturası olmayan bir Niğde Belediyesi var. Allah’a şükürler olsun ben geldiğimde 90 milyon lira olan borç arıtma hariç 40 milyon liraya düşürmüşüz ve bunların hepsi yapılandırılmış geçmişten gelen borçlar. Allah’a şükürler olsun ben geldikten sonra arıtma ve bu 22 milyon Euro daha ne zaman kullanılacağı belli değil hangi süreç içeriğinde olacağı bunun dışında herhangi bir borçlanmamız yok.”
HİZMETLER PANDEMİ DİNLEMEDİ
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, dünyanın ilk defa karşılaştığı bir Pandeminin kendi dönemlerine denk geldiğini, ancak hiçbir zaman “pandemi vardı, şunu yapamadık, pandemi yüzünden işler kötü gitti, bu yüzden şunlar eksik kaldı” şeklinde bir bahane üretmediklerini ifade ederek, “Ben bahane üreteceksem Belediye Başkanı olmamam lazım. Biz bahane üretmeyeceğiz her türlü sorunla baş edebilmemiz lazım. Yani en dalgalı denizlerde gemisini götürebilen en iyi kaptandır. O yüzden biz kesinlikle bahanelerin arkasına saklanmadık” dedi.
Pandemiye bütün dünyanın hazırlıksız yakalandığını, ancak bunu bir mazeret saymadıklarını belirten Özdemir, şöyle konuştu:
“Buna rağmen Allah’a şükürler olsun bizim söz verip de yapamadığımız hiçbir şey olmayacak inşallah. Olursa da 1-2 tane imkansızlıktan dolayı, onları niye yapamadığımızın da hesabını fazlasıyla verebiliriz. Ama söz verip yapamadığımız işler varsa seçimden önce söz vermeyip de yaptığımız çok daha fazla işler ve çok daha maliyetli işler de olacak. Ama o yüzden ben hiçbir yerde ya pandemi vardı işte diye bahane etmiyorum, bundan sonrada etmeyeceğim. Allah’a şükürler olsun Niğde Belediyesi o pandemiye rağmen, dediğim gibi mali açıdan çok daha iyi durumda. Niğde Belediyesi çalışanları araştırıyorum sürekli bütün belediyeleri kıyasladığın zaman neredeyse il belediyelerinde ben daha iyisini bulamadım. Çalışanlarına bunu tekrar üstüne basa basa da söylemekte fayda var, çalışanlarına verdiği ücret konusunda da Niğde Belediyesi Türkiye’de tek bunda da iddialıyız, buna da bakabiliriz.”
TÜRKİYE’DE EN UCUZ SU NİĞDE’DE
Başkan Özdemir, Niğde Belediyesi’nin Türkiye’de en ucuz suyu kullandırdığını belirtirken, “Arkadaşlar araştırabilirler. İstedikleri partili belediyelere bakabilirler, istedikleri büyükşehirle bizi kıyaslayabilirler bunda da çok iddialıyım” dedi.
Niğde Belediyesi’nin mali açıdan da kendisini toparlamış, kimseye borcu olmayan bir belediye olduğunu vurgulayan Özdemir, “Dünya Bankası bile seçeceği zaman Niğde Belediyesini seçiyor Allah’a şükürler olsun, gittiğimiz her yerde kapılar açılıyor. İtibarlı bir belediyemiz var, itibarlı bir şehrimiz var. İnşallah bundan sonrası da daha iyi olacak. Hani pandemi yaşadık, Allah başka bir şey yaşatmasın. İşte savaşlar oluyor, o oluyor, bu oluyor. Allah başka şeyler yaşatmasın, ama biz işimizi biliyoruz, işimizi bilerek yapıyoruz ve bu şehri en iyi şekilde yönetiyoruz, herkesin içi rahat olsun” diye konuştu.
NİĞDE’NİN KADERİ DEĞİŞECEK
Başkan Özdemir, Niğde Kalesi restorasyonu çalışmaları hakkında da bilgiler verirken, seçim öncesi açıkladığı proje kitapçığında yer alan projeler arasında bunun bulunmadığını belirtti ve gerekçesini, “Bugüne kadar aday olan herkesin proje kitapçığında vardı, bir tek benim kitapçığımda yoktu. Olmaması sebebi de şuydu: Ya dedim bunu bu tarihe kadar yıllarca, son geçtiğimiz 20 yılda benim hatırladığım her yerel seçim dahil olmak üzere herkes bunu vaat etti, ama gerçekleştirilemedi. Şimdi biz de bunu koyarsak dedim biraz artık klişe olacak” şeklinde açıkladı.
Özdemir, seçim öncesi çalışma arkadaşlarına, “Kale projesini biz koymayalım, olur ya mahcup oluruz. Biden önceki herkes koydu, hiç kimse yapamadı, artık vatandaşın güvenilirliği de bu konuda sarsıldı bayağı kale konusunda” dediğini ve koydurmadığını anlatırken, “Ama Allah’a şükürler olsun, bizim proje kitapçığında yer almayan, ama en büyük projemiz, Niğde’nin kaderini değiştirecek bir proje olarak görüyoruz bunu, ki bunu Ankara’dan da diğer bu işin uzmanlarından da teyit ediyoruz. O yüzden iddialı söylüyorum, Niğde’nin kaderini değiştirecek olan bu proje” dedi.
Restorasyon projesine başladıklarını belirten Özdemir, projenin şehrin kaderini nasıl değiştireceği sorusuna yanıt olarak şu bilgileri verdi:
“Nasıl değiştirecek? Bir kere Niğde turizm anlamında çok gelişecek. Bizim turizmdeki hedefimiz ne, onu da söyleyeyim, hemen başımızda biz bir kere Kapadokya’nın giriş kapısıyız ve çok güzel değerlerimiz var. Ben Niğde’yi işin uzmanlarıyla çalıştım, işte Tarihi Kentler Birliği var, orada Profesör Doktor Metin Sözen ve onun çok güzel bir ekibi var, işte Urfa’daki, Antep’teki, Bursa’daki ekibi sağlayan ekip, bunlarla birlikte İstanbul’da çalıştaylar yaptık, onları Niğde’de misafir ettik günlerce, Niğde’yi adım adım gezdirdik ve en son onlardan bir rapor aldık. Turizm Bakanlığımızla çalıştık, bu işin uzmanlarıyla, Türkiye’deki bu işi en iyi bilen neredeyse bütün kurumlarla çalıştık, onlar şunu dediler: Niğde’den olur. Niğde’den ne olur? Niğde Kapadokya’nın giriş kapısı ve çok güzel tarihi eserleri var, çok önemli değerleri var, doğal güzellikleri var, gerekten Niğde’den olur. Biz buna inandıktan sonra, zaten buna inanmasak biz bu kaynağı bulamazdık.”
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR
Projeye desteği için Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bütün Niğde halkı adına teşekkür etmek istediğini ifade eden Özdemir, “Biliyorsunuz o projeyi Resmî Gazetede yayınlandı Sayın Cumhurbaşkanımız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Murat Kurum Bakanımıza da teşekkür ediyorum, gerçekten ellerini taşın altına koydular Niğde için. Bu projenin toplam maliyeti 700-800 milyon lira. Gelir elde edilecek bir proje değil bu proje, tamamen Niğde’ye yapılan bir yatırım” dedi.
Restorasyon projesine yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Özdemir, şunları kaydetti:
“Bir kere, bizim Kalemizde birinci derece arkeoloji SİT alanı var, ikinci derece var, üçüncü derece var, çevresinde de koruma alanı var, yani orada hareket ettiğiniz her yer kayıt altında olan yerler. Binalar tescilli binalar, yıllardır tescilli olanlar var, yetmezmiş gibi bizim kurulun gelip Niğde’de gene haftalarca konaklayarak tek tek gezip bu sonradan projeden dolayı yıkılmasın diye aldıkları tescilli binalar da var ve tescilli binaya kimse dokunamaz. Ben zaten dokunmam, ben bu işe zaten karşı çıkarım.
Benim derdim orada dediğim gibi bir kentsel dönüşüm yapmak değil, aslında bir sorunu çözüyoruz ki vatandaşlarımızın çoğu Allah razı olsun dedi o bölgedekiler. İlk aşamada neredeyse konutların yüzde 80’i bir-iki ay içeresinde geldiler ve imza attılar ve hepsinden de biz hayır duası aldık. Belki 3-5 tane projeyi çok iyi anlayamayan, okuyamayan kişiler oldu. Ha ticaretler farklı, ticaret konusuna da biraz sonra geleceğim. Ama konut sahipleri, konut parseli sahiplerinin çoğunun biz hayır duasını aldık, çünkü çözülemeyen bir sorun vardı.
Oraya hiç kimse girip çivi çakamıyordu. Niye çivi çakamıyordu? Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan izin almanız lazım, izin almadan kendi evinize dahi çivi çakamıyordunuz. Kendi metruk evinizi dahi yıkamıyordunuz. Niye yıkamıyordunuz? Ya komşu parselinde tescilli bina var ya korunacak alan içerisinde ya SİT alanı içerisinde, kendi evinize dahi hiçbir şey yapamıyorsunuz. Gelip Niğde Belediyesinden ruhsat alamıyorlar, yenileyemiyorlar, yani böyle çözümsüzlük vardı, ondan dolayı zaten orada metruk binalar oluştu yıllar içerisinde. Ve maalesef şehrin tam göbeğinde, şehrin en değerli yeri. Bence Niğde’nin en değerli yeri, maalesef hiç istemediğimiz,”
Özdemir, bölgenin eski Niğde ve şehrin en değerli yeri olduğunu, bu proje için çok çalıştığını, Anıtlar Kurulu, Kültür Varlıkları Kuruluyla, Bakanlıkla, TOKİ ile yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatarak, “Olmayacak denen bir işi, yapamazsınız, beceremezsiniz dedikleri bir işi Allah’a şükürler olsun becerdik. Niğde’nin biz hayal projesini gerçekleştiriyoruz pandemiye rağmen. Devletimize, dünya ekonomisi cayır cayır yanıyor dediğimiz bir dönemde biz böylesine bir kaynağı Niğde’ye ayırttık Sayın Cumhurbaşkanımıza. Gerçekten kendisinden Allah razı olsun” diye konuştu.
Bu sayede Niğde’nin kaderinin değişeceğini vurgulayan Özdemir, “Bizim hemen yanımızda Nevşehir’e yılda 3-4 milyon turist geliyor, biz bunlara talibiz. En azından oraya gelen turisti biz 2, 3 gün Niğde’de konaklatabiliriz” dedi.
KAPADOKYA’NIN GİRİŞ KAPISI NİĞDE
Başkan Özdemir, dünyaca tanınan bir turizm lokasyonu olan Kapadokya ile sağlanacak entegrasyonla Niğde turizminin gelişim potansiyeline ilişkin vizyonlarını da şöyle anlattı:
“Dünyanın tanıdığı bir Kapadokya var, Kapadokya’nın da giriş kapısı Niğde. İşte hemen dediğimiz gibi yanımızda Nevşehir’e yılda 3 milyon, 4 milyon turist geliyor, bu yıl içerisindeki hedefleri 5 milyon, 5 milyonun üzerine çıkmak, bu turistin yüzde 10’u Niğde’ye gelse nasıl olur 500 bin kişi? Bırakın yarısını, yüzde 10’u Niğde’ye gelse. Ve biz niye diğer kurullarla çalıştık? Biz bu turisti getirebilir miyiz? Biz hayal peşinde miyiz, gerçeklerin peşinde miyiz? Onlar bize dediler ki, bu işten anlayan kişiler, bu dönüşümü gerçekleştiren kişiler, en az 2 gece çok rahat konaklatırsınız, 3 gece de çok rahat konaklatırsınız. Bu 3 gece konaklayıp Niğde’de dolu dolu geçirebileceği, 4 gün geçirebileceği elinizde değerler var dediler ve bunların biz tek tek yol haritasını çizdik, nerede ne yaptıracağız.”
KENT MÜZESİ PROJESİ
Bedesten’de yaptıkları Kent Müzesini bu yıl içinde bitirmeyi hedefledikleri bilgisini veren Özdemir, “Orada Rum Kilesi var, kütüphanesi yapıyoruz. Sağ olsun Turizm Bakanımız geldi ve onun sözünü verdi. Turizm ve Kültür Bakanlığıyla beraber çalışıyoruz, orada yeni bir kütüphane yapıyoruz” dedi.
Özdemir, yanındaki papaz evinin kütüphanenin devamı olacağını, orada bir gastronomi evi yapacaklarını, yöresel yemeklere ağırlık vereceklerini söyledi.
Yeşilburç’a İl Özel İdaresinin çok büyük yatırım yaptığını ve kendilerinin de destek verdiğini belirten Özdemir, burasının da farklı bir destinasyon olacağını, ayrıca turizm açısından ilde Kemerhisar, Gümüşler Manastırı, Bolkarlar, Aladağlar, Demirkazık gibi daha birçok değer bulunduğunu anlattı.
SANAYİNİN TAŞINMASI
Başkan Özdemir, restorasyon ve ek yatırımlarla bir turizm merkezi haline getirecekleri Kale bölgesine yakın konumdaki sanayi bölgesinin taşınması konusunda da sanayicilerle yaşanan sorunun da yüzde 99 oranında çözüldüğünü bildirdi.
Özdemir, sanayinin taşınmasının önemini şu sözlerle anlattı:
“Biz Kaleye gerçekten yüzlerce milyon harcayacağız ve bir turizm merkezi haline getireceğiz, ama hemen altında sanayi sitesi olmuyor. Yani şehrin merkezi, ama altında da sanayi sitesi olmuyor. Oraya otobüslerle turistler gelecek, işte yaya gezecek, farklı ihtiyaçlarını karşılayacak yerler arayacak, belki bir sinema salonu arayacak, belki bir kültür merkezi arayacak, orada oturup dinlenmek isteyecek, işte çay, kahve içeceği yerler arayacak. Ama maalesef eski sanayimizle Kale bölgesi bir şekilde aynı alan içerisinde, aynı çember içerisinde maalesef olmuyor, bu turizm merkezlerinin olmazsa olmazıydı ve buradan yola çıkmıştık zaten. Ama sağ olsun oradaki esnafımızla da elbette ilk başlarda biraz bizi anlayamadılar ya da biz kendimizi anlatamadık diyelim, ama çok şükür şu an sorunsuz bir şekilde gidiyor. Orada yüzde 60, yüzde 70’ler oranına ulaştık, hızlı bir şekilde de yüzde 100’e de ulaşacağız. Kiracıları da hak sahibi yaptık, bu da gerçekten gene Türkiye’de bir ilkti.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.