DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 24°C
Az Bulutlu
Niğde
24°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Niğde’de Ahilik Haftası Coşkuyla Kutlandı

Niğde’de Ahilik Haftası Coşkuyla Kutlandı
14.09.2022
211
A+
A-

 

 

Niğde Cumhuriyet Meydanında 15. Ahilik Kültür haftası büyük bir coşkuyla kutlandı.

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) tarafından düzenlenen programda, 2022 yılının Ahisi olarak seçilen Mehmet Oluk’a Niğde Valisi Mustafa Koç kaftan giydirdi.

Program saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. 2022 yılı kalfası olarak seçilen Bilal Karasoy’a ve 2022 yılı çırağı olarak seçilen Gökçe Çıkan’a protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.

Programda Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü Öğretmenleri tarafından Şed Kuşatma Töreni yapıldı.

YEŞİL: “AHİLİK, DEVLET YAPISINI BELİRLEMİŞTİR”

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, yaptığı açılış konuşmasında Ahiliğin önemine vurgu yaptı.

Başkan Yeşil, “Ahilik kavramı dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Ahilik sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel özelliklerini belirlemiştir. Bir toplumda birlik ve dayanışmayı. En önemli unsur müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Ondan dolayıdır ki esnaf güvenin kapısıdır, esnaf kardeşliğin teminatıdır, esnaf birliğin sigortasıdır, esnaf ekonomimizin temel taşıdır, esnaf toplumumuzun taşıyıcı omurgasıdır. Ahilik tevazu sahibi olmaktır, Ahilik hataları yüze vurmamaktır, Ahilik dostluğa önem vermektir. Komşulara iyilik etmektir. Ahilik başkasının malına ihanet etmemektir. Ahilik sabırlı, cömert, ikram ve kelam sahibi olmaktır. Dün olduğu gibi bugün de esnaf, sanatkârlarımız ahilik anlayışı içerisinde birlik, beraberlik ilkesiyle ülkesinin, devletinin yanındadır” dedi.

VALİ KOÇ: “AHİLİK KÜLTÜRÜ 1200’LÜ YILLARA DAYANIR”

Niğde Valisi Mustafa Koç, Ahilik teşkilatının Türkmenlerin vasıflı bir meslek sahibi ve üretici haline gelmesinde önemli rol oynadığını belirtti. Vali Koç, “Geçmişte 1200’lü yıllarda Anadolu’nun sosyal yaşantısının düzenlenmesinde büyük rol oynayan Ahilik Müessesesi cömertliğe, eli açıklığa, mertliğe, dayanışmanın yanı sıra, insanların birbirini kardeş görmelerine dayanmaktadır. Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkân tanıyan ahilik teşkilatı kurulduğu dönemde Anadolu’ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkânı sağlamış, aynı zamanda Türkmenlerin vasıflı bir meslek sahibi ve üretici haline gelmesinde önemli rol oynamıştır. Türk milletinin Anadolu’da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerinin en önemli sırrı Ahilik kültüründe yatar. Ahilik anlayışı içerisinde toplumun ortak değerlerine saygı çok önemlidir. Bu anlayışa göre din, dil, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin herkes eşit ve adil muamele yapılmıştır. Ülkemiz, dünyanın en zengin, en köklü esnaf kültürüne sahip ülkelerinden birisidir. Esnaflık sadece ekonomik bir faaliyet olarak görülmemelidir. Bizim kültürümüzde ekonomi boyutunun yanı sıra gelenekleriyle, ahlakı ile en önemlisi dayanışma ruhuyla medeniyetimizin gelişmesinde hayati bir rol oynar” şeklinde konuştu.

BAŞKAN ÖZDEMİR: “AHİLİK, KÜLTÜRÜMÜZÜN MUHAFIZIDIR”

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Ahiliğin, Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikim olduğunu ifade etti. Başkan Özdemir, “Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, hoşgörünün, bilginin, birliğin ve dayanışmanın en güzel örnekleri içinde barındıran 13. yüzyıllarda temeli atılan Ahilik, Türk İslam kültürünü yansıtan bir esnaf teşkilatıdır. Ahilik sadece ticari meşguliyet değildir. Manevi değerlerimizin, geleneklerimizin, kültürümüzün muhafızıdır aynı zamanda fedakârlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın, sanatın ve bilimin esas alındığı ahilik teşkilatı birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına, kültürümüze değer katan nice ustaların yetişmesine de vesile olmuştur. Ahilik kavramı, eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir” diye konuştu.

Program, Niğde Belediyesi Mehteran takımının gösterisi ve yapılan ikramların ardından son buldu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.