“İsmet Ünver’in Meslekte 32. Yılı Anısına”
51 Haber Gazetesi’nin 32. Kuruluş Yıldönümü ve Niğde’nin Duayen gazetecisi, Genel Yayın Yönetmenimiz İsmet Ünver’in Meslekte 32. Yılı adına, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından işbirliği ile organize edilen Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde Saat: 13:00 de, “Niğde Haberleri Resim Sergisi ve 14:00 te, “Likit Haber Sürecinde Yeni Nesil Gazetecilik / Yayıncılık, Neomedya Okuryazarlığı”, paneli ilgililerin ve meslek mensupları ve akademisyenlerin yoğun katılımlarıyla gerçekleşti.
Önce Niğde Haberleri resim sergisinin açılışı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Prof.Dr. Recep Çiçek ve Niğde Belediye Başkan Yardımcısı, Melih Ayhan ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ziya Avşar, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Semiha Akçaözoğlu, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Niğde Kent Konseyi Başkanı, Prof. Dr. Başaran Öztürk, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Prof.Dr. Vahit İlhan, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ICAM Network Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni, Dr. Ahmet FİDAN ve Kayseri Basın Evi Koordinatörü Gazeteci Üstün Tuncer’ın yanı sıra Aksaray Ortaanadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Celil Acar, Aksaray 68 İnternet Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Avcı, TİGAT Aksaray İl Temsilcisi Ali Genç, Niğde BElediyesi Özel Kalem Müdürü Yahya Yeşilkaya, Belediye Basın Müdürü Sinan Ceylan, NGC eski Başkanı Necmi Pişkin, Gazeteci Yazar Emin Selamoğlu, NÖHÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Zeki Can, MHP Merkez İlçe Başkanı Abidin Koyuncu, MHP İl Sekreteri Musa Çelik, BBP İl Başkanı İş insanı Bünyamin Karataş tarafından yapılarak, sergilenen resimler Gazeteci İsmet Ünver tarafından katılımcılara takdim edildi, ardından aynı katılımcılar ile, saat 14:00 te Konferans Salonu’na panel için geçildi.
Panel Programı:
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ziya Avşar Moderatörlüğünde gerçekleşenPanel Erciyes Üniversitesi Öğretim üyesiProf.Dr. Vahit İlhan, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet FİDAN ve Democracyfor Media Projesi Kayseri Basın Evi Koordinatörü Üstün TUNCER’in panelist olarak katılımlarıyla “Likit Haber ve Enformasyon Sürecinde Yeni Nesil Gazetecilik, Neomedya Okuryazarlığı”konusu ele alındı.
Prof.Dr. Ziya Avşar konuşmasında şunlara değindi: Duayen Gazeteci İsmet Ünver’in, Niğde’ye ve Üniversitemize katkıları büyüktür, biz de bu katkıları görerek kendisini burada bu programla ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyuyoruz dedi. O sırada İsmet Ünver’i haziruna takdim etti.
Prof.Dr. Vahit İlhan’da konuşmasında, Klasik kağıt bası medyanın Dijitale dönüşümü sürecinde Devlet ve Toplumun bu süreçteki tutum ve davranışlarındaki değişikliklerden bahsetti.
Dr. Ahmet FİDAN ise konuşmasında, basın Kanunundaki değişiklik ardından hazırlanmakta olan yönetmeliğe ilişkin ayrıntılar hakkında açıklamalarda bulundu.
Hazırlanmakta olan yönetmeliğin topluma katmanlarına duyarlılık çerçevesindedezenformasyon teriminin ele alınması gerekliliğine, bu tanımda, yoruma açık kalmayacak ve inisiyatif aralığı oluşturmayacak şekilde tanımlanarak ve gerekçelere bağlanarak işlenmesi gerektiğini, yönetmeliğin sektörel açılımında meslek grubu odağından uzaklaşılmaması,getirilecek standardizasyonu belirlemedeki hassasiyetlerin dikkate alınması, bu standardizasyonda yerel medyanın ortalama özelliklerinin altında olmamasının önemine değindi.
5187 Sayılı Basın Kanunu kapsamında195 Sayılı Yasanın uyum düzenlemesikapsamında basın sektörünün sürece katılımlarda objektif standartların belirlenmesi son derece önemlidir. 5953 Sayılı basın iş kanunundaki uyum düzenlemesi, bu kanun kapsamında esnek çalışmaya ilişkin hususlar ile SGK prim ödemelerinde geçiş sürecinde oluşması gerekecek teşvik ve indirimlerde ek maddelere ilişkin hususlar, 4454 Sayılı Basın Yoluyla işlenen suçlardaki cezalara ilişkin uyum, özellikle dezenformasyona ilişkin güncellemelerde tanımsal hassasiyetler dikkatle takip edilmelidir. Bu takibi hem meslek sahipleri, hem halk, hem kamu otoriteleri müştereken üstlenmelidir. Bugün haber içerikleri, likit haber şeklinde akmaktadır bu içerikler de, hızlı, akışkan ve anlık erişimlidir. Bu bağlamda, Güncellemeye ve revizyona açıktır,Büyük verinin bir parçasıdır.Revizyon esnekliğinden dolayı, manipülasyona da açıktır.Buna ilişkin yönetmelik sağlam temellere kavuşturulmalıdır. Bugün, dezenformasyonu tanımlamaktan daha önce, enformasyonun hangi Türkçe ile çevrileceği ve buna bağlı hangi Türkçe kelime ile dezenformasyonun yönetmelikte işleneceği (Dilde uzlaşma) sağlanmalıdır. Neomedyadaysa sadece dijital medya ile değil kadim medya ile bütünleşik olmak üzere, içerik ve materyalleri kapsamaktadır.
Panel tüm katılımcılarla toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi ve üniversitemizin Gazeteci İsmet Ünver Onuruna ve panel katılımcılarına üniversite’de kokteyl ikramıyla ve katılım hatıra fotoğrafının ardından program sona erdi.