DOLAR 32,3733
EURO 34,9950
ALTIN 2.325,67
BIST 9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 22°C
Açık
Niğde
22°C
Açık
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 23°C
Sal 23°C

Niğde Yemekleri Dünyaya Tanıtılacak

Niğde Yemekleri Dünyaya Tanıtılacak
05.05.2023
112
A+
A-

Niğde Belediyesi, kentin yeme-içme kültürünün Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması için önemli bir projeyi daha hayata geçirdi.
Günümüz Niğde yemekleri ile Osmanlı yemeklerinin hazırlanıp sunumunun yapılacağı “Tabal Gastronomi Evi”, Saruhan Mahallesi’nde, Akmedrese’ninkarşısındaki Kültür Evinde hizmete girdi.
Niğde Belediyesince devralınarak Gastronomi Evi’ne dönüştürülen tarihi yapıda, 100’e yakın yemek çeşidi hem yöre halkının hem de yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak.

NİĞDE’MİZİ HER YÖNÜYLE TANITIYORUZ
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, kentin her yönüyle tanıtımının yapılabilmesi için başlattıkları çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Niğde’nin tarihi, turistik ve doğal güzellikleriyle birlikte, yeme-içme kültürünün tanıtılması için de çaba gösterdiklerini vurgulayan Başkan Özdemir, bu kapsamda “Tabal Gastronomi Evi” adıyla düzenledikleri restoranı, vatandaşların hizmetine sunduklarını belirtti.

GASTARONOMİ TURİZMİNİN ÖNEMİ
Gastronominin günümüzde, turizmin en önemli faktörlerinden biri haline geldiğine değinen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “Yerli ve yabancı turistler ziyaret ettikleri bölgenin mutfak kültürlerini de yakından tanımak istiyor. İnsanlar yeni yerler, yeni destinasyonlar görmenin yanında, gezip gördükleri yörelerin farklı lezzetlerini de tanımak, bilmek istiyor. Turizmin geleceği açısından önemli bir yere sahip olan gastronomi için Niğde Belediyesi olarak biz de bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz ve bu alanla ilgili yatırımlarımızı hızla artıracağız.” dedi.

NİĞDE’NİN GASTRONOMİK UNSURLARI
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden devraldıkları Akmedrese’nin karşısındaki Kültür Evi’ne, Niğde’ye özgü yemeklerin hazırlanıp sunumunun yapılacağı restorana dönüştürdüklerini ve buraya da “TabalGastronomi Evi” adını verdiklerini belirten Başkan Özdemir, “Yöremizin gastronomik unsurlarının burada vitrine koyup hem yöre halkına hem de yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunmak istedik. Aynı anda 115 kişiye hizmet verebilecek olan restoranda hazırlanacak yemeklerin bir kısmı günümüz Niğde yemeklerinden olacak, bir kısmı de Osmanlı mutfağının farklı lezzetlerinden oluşacak” dedi.

TABAL KRALLIĞI VE GASTORONOMİ
Gastronomi Evine ‘Tabal’ adının verilmesiyle ilgili de açıklama yapan Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Milattan Önce 800’lü yıllarda Niğde ve çevresinde hüküm süren Tabal Krallığının o dönemin yeme içme kültüründe önemli bir yere sahip olduğunun belirlendiğine dikkat çekti.

ÇİFT ASLAN FİGÜRÜ
Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Göllüdağ zirvesinde 1930’lu yıllarda çıkarılan Tabal Krallığına ait önemli eser olan çift aslan heykelinin de bugün Niğde Müzesi’nde sergilendiğine vurgu yapan Başkan Özdemir, bu nedenle Gastaromi Evi’nin tanıtımının ‘çift aslan’ figürü ile yapılacağını kaydetti.

PROJENİN AMACI
Tabal Gastronomi Evi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Projesi (SOGEP) kapsamında hayata geçirildi.
Projeyle Roma, Arap, Pers, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yemek kültürlerinin izleri bulunan Niğde Mutfağına ait, coğrafi işaretlere de sahip olan söğürme, ayva boranası başta olmak üzere 100’e yakın yemek çeşidi yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor.

SYDV’NDAN YARDIM ALAN KADINLAR İSTİHDAM EDİLİYOR
Projede ayrıca Niğde’de ikamet eden ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan (SYDV) destek alan 25-40 yaş arası kadınlar istihdam ediliyor.
Burada üretilecek ürünlerin ise e- ticaret portalı ile ülke genelinde dağıtımının yapılması da amaçlanıyor.

HANGİ YEMEKLER VAR?
Söğürme, ayva boranası (coğrafi işaretli), Niğde tarhana çorbası, Arapaşı çorbası, Kaşarlı pide, Fındık lahmacun, Kıymalı yumurtalı pide, Haşlama içli köfte, Tereyağlı humus, Babagannuş, Şakşuka, Tahinli köz patlıcan yoğurtlaması, Barbunya pilaki, Portakallı kereviz, Gavurdağı salatası, Toros salatası, Bulgurlu cızbız köfte, Küşleme, Yağlı kara, Ekşili ufak köfte, Niğde küp peynirli cevizli erişte, Etli lahana sarması, Kuru kabak sarması, Tas kebabı, Köfter kavurması, Cevizli elma dolması gibi 100’e yakın yiyecek, içecek ve salata yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.