DOLAR 32,5212
EURO 34,9672
ALTIN 2.435,78
BIST 9.776,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 26°C
Az Bulutlu
Niğde
26°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 20°C

Niğde’ye IPARD Mali Destek Bürosu Kurulacak

Niğde’ye IPARD Mali Destek Bürosu Kurulacak
24.05.2023
114
A+
A-

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Koordinatörü Salih Karlı ve Proje Başvuru Birim Amiri Muharrem Kayıkçı, Vali Mustafa Koç’u makamında ziyaret ederek; Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Niğde İl Koordinatörlünün kurulması faaliyetleri hakkında bilgi verdiler.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in de katıldığı ziyaret esnasında gerçekleştirilen toplantıda Vali Mustafa Koç, “2008 yılından itibaren ülkemizde 42 ilde faaliyet gösteren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) ilimizde de faaliyet gösterecek olması Niğdeli üreticilerimiz adına oldukça memnuniyet verici bir gelişme” dedi.

Toplantıda, tarım kenti olarak nitelendirdiğimiz Niğde’nin Kırsal Kalkınma Programı ile birlikte tarımsal üretimde bir kez daha yukarı yönlü bir ivme kazanacağını belirten Vali Koç; “Geleceğin stratejik öneme sahip sektörleri arasında yer alan tarım sektörü, günümüzde toplumlar için gıda temininin çok ötesinde bir anlam ifade etmektedir. Tarım; sürdürülebilirlik, doğal kaynakların korunması, rekabet gücü, iklimin ve çevrenin korunması ve kırsal alanların refahı gibi çok boyutlu bir mana taşımaktadır. Kırsal alanların refahı diğer bir deyişle kırsal kalkınma ise ülkemizin kalkınma hamlesinin en önemli yapı taşlarından biridir.Kırsal kalkınma, kırsal alanda yaşayan fertlerin ekonomik ve sosyal refahı ile yaşam kalitesini artırma süreci olarak tanımlanmakta ve tarımın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilmektedir. Kırsal kalkınmanın ülkemizin gıda üretiminde oynadığı rol ve üzerinde yaşadığımız topraklara ve çevreye kattığı değer gün geçtikçe daha önemli hale gelmektedir.

Kırsal kalkınmaya destek sağlamak, üretici ve tüketiciyi korumak, modern teknikler kullanarak verimi artırmak, tarım ürünlerinin milli bir marka olarak pazarlanmasını sağlamak, rekabet gücü yüksek ve Avrupa Birliği standartlarındaki işletmelerin sayılarını artırmak hedefine yönelik olarak kadim kentimiz Niğde’nin Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamına alınması müjdesini Niğde halkı ile paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. 2008 yılından itibaren ülkemizde faaliyet gösteren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) bundan böyle ilimizde de faaliyet gösterecektir.Kalkınma planları ve ulusal kırsal kalkınma stratejilerinin bir parçası olan kırsal kalkınmanın kurumsallaşması yolunda atılan en önemli adımlardan biri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun kurulmasıdır. Böylece, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek suretiyle ilimizde de kırsal kalkınmada önemli ilerlemeler kaydedilecektir.Büyük Türk Devletimizin Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ilimizin Kırsal Kalkınma Programına alınması son derece önemlidir. İlimiz ekonomisinde önemli bir yer tutan tarım sektörü, uygulamaya alınan program vesilesi ile bir kez daha ivmelenecek ve ülkemizin tarımsal hasılasına verdiği payı artıracaktır.

Üreticilerimizin her zaman ve her alanda yanında yer alan Devletimiz, hayata geçirilen bu proje ile bir kez daha onların yanında olduğunu göstermiştir. Gerek kamu gerek özel sektörümüz bundan böyle Kırsal Kalkınma Programını hassasiyetle takip etmelerini ve çıkan çağrılara uygun projeler ile gerekli girişimleri yapmalarını bekliyoruz. Program kapsamında uygulanacak projeler ile hem verim artışı sağlanacak hem istihdam artışı sağlanacak hem de bir katma değer oluşacaktır. İlimizin programa dahil edilmesinde himayelerinden ötürü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye, ilimiz Milletvekillerine Niğde halkı adına teşekkürlerimi sunarım. Programın üreticimize, ilimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise yaptığı değerlendirmesinde; “Tarım, sanayi ve turizmde üç koldan gelişimini sürdüren Niğde’mizde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun faaliyete girecek olması, özellikte tarım alanında ilimizin var olan potansiyelini daha yukarılara çekecek, tarımda ve tarımsal sanayide ilimiz; ülkemizin en önemli merkezlerinden biri haline gelecektir.

2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan kovid-19 salgını ve ülkemizde de ölümcül sonuçları ile önemli bir tahrifata neden olan pandemi süreci, tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiş, kırsal kalkınmanın önemi de bir kez daha ortaya çıkmıştır. Niğde ili tarımsal üretimde başta elma, patates ve lahana olmak üzere pek çok üründe ülkemizin en önemli üretim merkezlerinin başında yer alması nedeniyle de Kırsal Kalkınma Programına dahil edilmeyi ziyadesiyle hak etmiştir.İlimizde özellikle son yıllarda tarımsal yatırımlara ağırlık verilmiş, bu nedenle de tarımsal üretimde ciddi artışlar kaydedilmiştir. Niğde’mizde Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu faaliyete girecek olması, ilimizin Kırsal Kalkınma Programına dahil edilmesi dolayasıyla Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese ve tüm kurumlarımızın yöneticilerine teşekkür ediyor, programın ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.