GEÇMİŞ VE GELECEK SENENİN GÜNAHLARINA KEFARET OLAN ORUÇ!!!
” Rahmeti gazabını kuşatan Ulular Ulusu Mabudumuz biz aciz kullarına şah damarından daha yakın olduğundan beşer olarak şaşacağını da bildiğinde kullarının işledikleri günahlarından kurtulabilmeleri için yılın 365 günüde nice nice sebepler yaratır. Bu günler genel manada 5 vakit Namaz, Zekat, Fitre, Ramazan, Ramazanda kılınan Teravih Namazları, içinde onun olmadığı 1000 aydan yani uzun bir ömür yaşayan kişinin bu ömründeki kazandıkları veya kazanacakları kadar sevaba bir gecede kavuşmasını ve işlediği günahlarından 1000 ayda yapacağı ibadetlerle kurtulmasını 1 gecede bahşettiği Kadir Gecesi, haftanın her Cuma günü ve akşamı iki dini bayram ile kandiller başta olmak üzere daha kullarının günahlarından kurtulması için nice, nice fırsatlar verdi. Yüceler, Yücesi Allah(c.c.)’ımızın biz kullarına bahsettiği bu fırsatlarından biriside Kurban Bayramı arifesinde tutulan oruçtur.
KURBAN BAYRAMI ARİFESİNDE TUTULAN ORUC’UN FAZİLETİ!!!
Gelin Kuran Bayramı arifesinde tutulan orucun faziletini dini kaynaklardan birlikte öğrenelim; “Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Ramazan ve Kurban Bayramı’ndan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günü olarak bilinen arefe günü; Ramazan Bayramı’ndan önceki gün için de kullanılan bir tabirdir. Peygamber Efendimiz “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe Cuma’ya benzer. O Cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki Peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu.” (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur) sözüdür.” (Muvatta, Hacc 246) Oruç tutmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan bir diğeri de arefe günü tutulan orucun faziletidir. Bu orucu tutarak Allah katında çok güzel bir davranışta bulunmuş olursunuz. Maddi manevi gücü yeten kişiler, arefe gününde sevap işlemek adına orucu tutabilir. Peki, dinen arefe günü oruç tutmak ne derece mühimdir? Arefe günü oruç tutmak sevabı olan bir davranıştır.
Arefe günü oruç tutmak fazileti dini kaynaklarda da belirtilmiştir. Bu konuya detaylı şekilde değinecek olursak Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından aktarılan bir hadisle giriş yapmak uygun olacaktır: “Ebu Katâde (ra) der ki: Resulullah’a (asm) arefe günü oruç tutmak hakkında soruldu. O da şöyle buyurdu: “O gün tutulan oruç, geçmiş ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Müslim) Beyhakî’nin bir rivayetinde Hz. Aişe (ra) şöyle demiştir: Resulullah: “Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” derdi. (Taberanî) Zilhicce ayının 9. günü olarak hesaplanan arefe gününde, oruç tutanlar o günü daha hayırlı kılmak için ibadetlerini yerine getirebilir. Yoksulu ve yetimi sevindirmek, bolca dualarda buluşmak, açları doyurmak, gönülleri hoş tutmak gibi güzel davranışlarla arefe gününü tamamlayabilirsiniz. Arefe günü Allah’ın kıymet verdiği günlerden en özelidir. Bu nedenle Allah için yapılan davranışlara arefe günü oruç tutmak eklenir. Arefe gününün faziletini artırmak için; o gün hacıların Arafat’ta vakfe yapıp dua ederken olduğu dönemde manevi açıdan destek olmak için sık sık dua edilir. Arefe günü tutulan orucun da sevabını çoğaltır.” diye belirtiliyor. Tüm din kardeşlerimizin ve bu satırları yazan Hakkın en edna kulununda hem geçmiş yılın, hemde gelecek yılın günahlarına kefaret olacak bu orucu Mevla’mızın rızası için tutarak ona kavuşmaları ve kavuşmamız dileğiyle. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. (*) Bugünkü yazımda yer verdiğim Kurban Bayramı Arifesinde tutulacak Oruçla ilgili bilgileri” https://www.google.com/search? q=kurban+bayram%C4%B1+arifesi+orucunun+fazileti&oq=&aqs=chrome.0.69i59i450l8.1177989826j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8” dan aldım. Emeği geçenlerden Mevla’mızın razı olmasını niyaz ediyorum.