DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 22°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
22°C
Hafif Yağmurlu
Pts 21°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 18°C

16’ncı Ahilik Haftası kutlandı

16’ncı Ahilik Haftası kutlandı
20.09.2023
245
A+
A-

Niğde’de 16. Ahilik Haftası çeşitli etkinliklere kutlandı. “Yılın Ahisi” Gürbüz Apaydın’a kaftan giydirildi.  Ahilik Haftası kutlamaları Niğde Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle başladı. Saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil yaptı.

Programda konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik, Ahilik kültürünün ticaret ve ahlakı buluşturan bir yaşam tarzı olduğunu belirterek, “1200’lü yıllarda Anadolu’nun sosyal yaşantısının düzenlenmesinde büyük rol oynayan ahilik geleneği cömertliğe, el açıklığına, mertliğe dayanmanın yanı sıra insanların birbirini kardeş görmelerini temel alır. Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkân tanıyan ahilik teşkilatı kurulduğu dönemde Anadolu’ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkanı sağlamış, aynı zamanda Türkmenlerin vasıflı bir meslek sahibi ve üretici haline gelmesine vesile olmuştur.

Konuşmaların ardından yılın ahisi olarak seçilen Niğde’nin Bor ilçesinde demir çelik eşya üretimi yapan Gürbüz Apaydın’a Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil tarafından kaftan giydirildi ve plaket takdimi yapıldı.

Programda ayrıca yılın kalfası olarak seçilen bayan kuaförlüğünde kalfa olarak çalışan Yağmur Hocaoğulları ve Yılın çırağı olarak seçilen ve mobilya imalatı mesleğinde çırak olarak çalışan Emirhan Salcan’a plaket takdim edildi.

Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında işinde güvenilir, dürüst, çevresinde sevilen, meslek ahlakını ilke edinmiş ve Ahi Evran Kültürü ile yetişmiş, Ahi Kültürünü yaşatan esnaflar, Ali Aydudu, Ömer Palta, Mustafa Ünsal, Rasim Aydın, Fedai İkier, Hikmet Ertane, Naim Çalışkan ve Erol Dolgun’a ahilik beratı takdimi yapıldı.

Niğde 16. Ahilik Haftası Kutlama etkinlikleri geleneksel olarak yapılan ahilik pilavı ikramıyla son budu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.