DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 22°C
Az Bulutlu
Niğde
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 22°C
Çar 21°C
Per 19°C

Kalp hastalıkları ilk sırada

Kalp hastalıkları ilk sırada
01.10.2023
148
A+
A-

 

Dünya Kalp Günü dolayısıyla Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Samet Yılmaz açıklama yaptı.

Dr. Yılmaz yaptığı açıklamada, Dünya Kalp Günü’nün yaklaşık 20 yıldır kutlandığını belirterek, “29 Eylül Dünya kalp günü yaklaşık 20 yıldır Dünya federasyonu tarafından kardiyovasküler hastalıklar kalp damar ve dolaşım sistemi hakkında farkındalık oluşturmak için kutlanan bir gündür. Hem dünyada hem de Türkiye’de kardiyak hastalıklar ilk sıralarda yer alıyor” dedi.

HEDEF FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Dr. Yılmaz açıklamasının devamında, sağlıklı bir kalp için dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsederek, Dünya Kalp Gününün öncelikli amacının hastalarda farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, “Öncelikle bu hastalıkların önemi hakkında farkındalık oluşturmak, kalp ve damar sağlığının önemini insanlara aktarmak ve kalp rahatsızlığı sonucu gelişebilecek sekonder hastalıklar hakkında insanları bilgilendirmek ve bu hastalık durumlardan insanları korunmak için beslenme tarzının önemini belirtmemiz gerekiyor.

Hayat tarzımızı değiştirmemiz gerekli, yani hareketsiz bir hayattan kurtulmamız lazım. Alkol ve sigara gibi alışkanlıkların sınırlandırılması da kalp sağlığı için oldukça önemli” dedi.

DİYET VE BESLENME ÖNEMLİ

Kalp hastalıklarında diyet ve beslenme şeklinin önemine vurgu yaptıklarını belirten Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Samet Yılmaz, açıklamasının devamında, “Diyet konusunda ise beslenme şeklinin önemini vurguluyoruz. Beslenme şeklimizde şu ürünler olmalı; balık, doymuş yağlardan fakir besinler, zeytin kuruyemiş gibi sağlıklı gıdalar.

Biraz önce bahsettiğim gibi sigara ve alkol gibi ürünlerin kullanılmasının ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz. Kalp damar hastalıkların da bildiğiniz üzere şu hastalıklarda tetikleniyor. Hipertansiyon dediğimiz kan basıncının yüksekliği, kolesterol düzeyi yükseklikleri, ailesel faktörler stres gibi faktörler de önemli dolayısıyla insanların kendileri için kalp damar hastalıkları ve bunları artırıcı faktörler hakkında bilgilendirilmesi oldukça önemli.

Hipertansiyon hastaları muhakkak tansiyon takip kartları ile takip ettirmeli, kolesterol ve kan şekeri takiplerini de doktor kontrolünde yaptırmalılar. Bunlar hakkında farkında olup bileceğimiz faktörleri değiştirmemiz gerekiyor. Yakınlarımızda olan hastalıkları değiştirme şansımız yok ama değiştirebileceğimiz faktörler hakkında bilgilenmek olası hastalıkların önüne geçecektir. Özellikle alkol ve sigara tüketimi, beslenme alışkanlıklarımız ve hareketsiz hayat tarzından kurtulmakla kalp hastalıkların da ölüm oranları Dünya sağlık örgütünün de söylediği gibi yüz de üç oranında azaltabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.