DOLAR 32,5336
EURO 34,8732
ALTIN 2.442,95
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 21°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
21°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 19°C
Çar 21°C
Per 18°C

Niğde’de Gastronomi Rüzgarı Esti

Niğde’de Gastronomi Rüzgarı Esti
10.10.2023
194
A+
A-

 

Niğde Belediyesi’nin Niğde Valiliği ile birlikte bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiği “Gastronomi Festivali” büyük ilgi gördü.

Kentin yeme- içme kültürünün ülke geneline ve tüm dünyaya tanıtılması amacıyla düzenlenen festival, dünyaca ünlü şeflerin katılımı, yemek pişirme ve yemek yeme yarışmaları ve diğer etkinliklerle adeta şölen havasında geçerken, 3 gün üst üste sahne alan ünlü sanatçılar, Niğdeli hayranlarına unutulmaz anlar yaşattı.

İki yıl önce “Patates Festivali”, geçtiğimiz yıl ise “Elma Festivali” olarak düzenlenen bu yıl ise tüm yöresel ürünlerin birleştirilerek “Gastronomi Festivali” adı ile gerçekleştirilen festival, 6 Ekim’de protokol üyeleri ve vatandaşların Derbent Kavşağından başlayan yürüyüşüyle start aldı.

Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, protokol üyeleri ve vatandaşlar, Valilik binası önündeki festival alanına kadar bando eşliğinde yürürken, festival alanında kurdele kesilerek Gastronomi Festivali başlatıldı. Protokol üyeleri daha sonra, kadın kooperatifleri ve yöresel lezzetlerin tanıtıldığı stantları gezerek, 1 tonluk Niğde Dondurmasını kesti.

5 TONLUK KAZANDI NİĞDE PİLAVI

6 Ekim’de başlayan festival farklı etkinliklerle 3 gün boyunca devam etti. Niğde’ye özgü 51 çeşit ürünle 5 tonluk dev kazanda, Niğde Pilavı hazırlanıp vatandaşlara dağıtıldı. Etkinlikler kapsamında, lise ve üniversite öğrencileri arasında yemek yapma yarışmaları düzenlendi. Yarışmada dereceye girenlere Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, çeşitli hediyeler verdi.

FESTİVALE BÜYÜK İLGİ

Dünyaca ünlü şeflerin katılımıyla renklenen festivalde, şefler Niğde mutfağından ilham alarak özel yemekler hazırlandı ve katılımcılara ikram edildi. Ayrıca şefler, yöresel tariflerin yanı sıra modern yemek tekniklerini de kullanarak farklı yemek sunumları yaptılar. Festival programında yemek atölyeleri, tadım etkinlikleri ve şeflerle söyleşiler gibi birçok etkinlik de yer aldı. Bu etkinliklerle birlikte katılımcılar, yöresel yemekleri öğrenme ve deneyimleme fırsatı buldu.

YEMEK YEME YARIŞMALARI

Niğde’ye özgü düğün yemeklerinin hazırlanıp vatandaşlara dağıtıldığı festivalde ayrıca yemek yeme yarışmaları da gerçekleştirildi. Gastronomi ve Turizm Zirvesinin de gerçekleştirildiği festivale Niğde halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgi gösterdiği gözlendi.

ÜNLÜ SANATÇILAR KONSER VERDİ

Festivalde ünlü sanatçılar, 3 gün üst üste sahne alarak Niğdeli hayranlarıyla buluştu. Festivalin ilk gününde Semicenk, ikinci günü Zara ve son gün ise Tefo-Seko, ardından Sefo sahne aldı. Sanatçılar sevilen parçalarını seslendirirken, çevre illerden gelen katılımcılarla konser alanı doldu taştı.

Her fırsatta festival alanına gelerek etkinliklere katılan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, eşi Duygu Özdemir ile birlikte esnaf ve kadın kooperatiflerinin açtığı stantları gezdi, ünlü sanatçıların konserlerini vatandaşlarla birlikte dinledi.

NİĞDE’MİZİ DÜNYAYA TANITACAĞIZ

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, festivalin beklenenin çok üzerinde ilgi gördüğünü belirterek; “Gelişen, büyüyen ve güzelleşen Niğde’mizde devasa projeleri hayata geçirirken, kentin sosyal, kültürel ve sanatsal projelerini de hemşehrilerimizin hizmetine sunuyoruz. Bu kapsamda, ilimizin var olan gastronomi unsurlarını ülkemize ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Aynı zamanda, güzel şehrimizin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini de önce Niğde’ye sonra Türkiye’ye, son olarak tüm dünyaya tanıtmaya kararlıyız.” Dedi.

YENİ FESTİVALLERE HAZIR OLUN

Niğde’nin artık festivaller şehri olarak anılmaya başladığına da işaret eden Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “Her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu Gastronomi Festivali düzenleyeceğiz. Başka festivaller de gerçekleştireceğiz. Niğde’mizi tanıtarak turizmden hak ettiği payı almasını sağlayacağız.” İfadelerini kullandı.

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN TEŞEKKÜR

Festivale gösterilen yoğun ilgiden dolayı tüm vatandaşlara teşekkür eden Başkan Özdemir, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlar ile katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarına, meslek örgütlerine, esnaf ve sanatkarlara teşekkür etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.