DOLAR 32,2897
EURO 34,7104
ALTIN 2.433,35
BIST 9.995,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 21°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
21°C
Hafif Yağmurlu
Sal 19°C
Çar 21°C
Per 17°C
Cum 17°C

Niğde Uluslararası Elma Fuarı açıldı

Niğde Uluslararası Elma Fuarı açıldı
03.11.2023
147
A+
A-

Niğde Uluslararası Elma Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı.

Açılış töreninde konuşan Niğde İli Elma Üreticileri Birliği yönetim kurulu başkanı Atilla Kaplan; ‘’Hepinize desteklerinizden dolayı çok çok teşekkür ediyoruz. Elma yetiştiriciliğini tozunu, toprağını yutarak en değerli katkıları olan değerli çiftçilerimiz, buraya stant açarak elma yetiştiriciliğinin her aşamasında bize gerçekten çözüm ortağı olan değerli firmalarımız yurt içinden, yurt dışından gelen değerli katılımcılarımız. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, teşekkür ediyoruz. Bu fuarın ilk olması münasebetiyle bir takım aksilikler olabilir, bunun için çok özür diliyoruz herkesten. Bir dahaki sefere inşallah biz de elimizi taşın altına koyarak bir daha bu aksilikler yaşandıysa yaşanmamasını sağlayacağız, söz veriyoruz. Elma yetiştiriciliğinde Türkiye gerçekten önemli bir yere sahip,4 milyon 817 bin 500 tonla üçüncü sırada yer almaktayız. Birinci sırada Amerika’dan sonra da üçüncü sırada biz yer almaktayız, ciddi bir üretimimiz var, arttırarak devam ettirmeyi düşünüyoruz. Niğde olarak Türkiye’de ikinci sıradayız, 600 bin tonlara varan bir üretimle ciddi bir yer teşkil ediyoruz’’ dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Hasan Uslu, Şehrimiz Niğde’nin ekonomisi için oldukça önemli bir katma değer ürünü olan elmamızı dünyaya tanıtmayı amaçlayan bu anlamlı fuarın başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şehrimizin ulusal ve uluslararası düzeyde Tanıtımı için de oldukça önem arz eden bu fuarın organizasyon da emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sayın Valim, kıymetli katılımcılar, bildiğiniz üzere üniversitemiz gelişen, geliştir anlayışını ve bölgesel kalkınma odaklı topluma hizmette öncü yenilikçi bir üniversite olmalı vizyonunu esas alarak yürüttüğü çalışmalar neticesinde birçok alanda öncü olduğu gibi tarım alanında hem öncü hem de ülkemizin bir marka değeri gelmiştir. Anadolu’nun yüksek öğretimde parlayan yıldız üniversitemiz hayvansal ve bitkisel tarımın yanında bu alanda bölgesel kalkınma faaliyetlerini de planlamada ve yürütmektedir. Bu bağlamda bölgemizin tarım alanındaki sorunlarına bilimin öngördüğü ve modern teknolojinin gerektirdiği şekilde çözümler sunmaya çalışıyoruz. Üniversite şehir iş birliği anlayışı hareketle üniversitenin öncülüğünde kurulan Niğde Tarım Konseyi YİTAK ise bu çabalarımızın en somut örneklerindendir. Geçtiğimiz yıl konseyimizin öncülüğünde düzenlediğimiz Niğde tarım çalıştayı gibi bugün bizleri bir araya getiren bu fuarımızın tohumlarında yine bu platformda yapmış olduğumuz tarım çalıştayı içerisinde biz öngörmüştük ve bunu da bugün hayata geçiriyoruz.”

Niğde Valisi Cahit Çelik; “Niğde bir dağların başkenti bir de tarımın başkenti. Gerçekten tarımla ilgili yerlere baktığımız zaman Niğde’nin Türkiye’deki iller içerisinde tarımsal üretim anlamında kendi kendine yetebilen illerden birisi olduğunu görüyoruz. Üretim anlamında patates, kuru fasulye ve çavdarda Türkiye’de birinci sıradayız. Beyaz lahana ve elmada ikinci sıradayız. Diğer taraftan özellikle salçalık domates ciddi bir üretimimiz var. Yine bu anlamda Türkiye’de üretim anlamında 7. sıradayız. Kiraz olarak da Darboğaz kirazı ki bu anlamda coğrafi işaret alan bir ürünümüz ve Türkiye’de üretim alanında 8. Sıradayız. Özellikle son dönemlerde sebze anlamında da ciddi bir üretimimiz var. Türkiye’de kendi kendine tarımsal üretim anlamında bir sıralama yaptığımız zaman kendi kendine getirebilen 4 ilden bir tanesi. Tabii bu anlamda özellikle Niğde’nin coğrafyasına baktığımız zaman da müsait olduğu iklim ve coğrafyanın da bu açıdan çok uygun olduğunu görmekteyiz. Niğde’nin bu potansiyeli konuşmacılarımız da ifade etti. Tarih içinde de gerçekten çok ön plana çıkmış. Baktığımız zaman sadece elma son dönemlerde ön plana çıktı ama özellikle Hititler ’de, Selçuklu döneminde, Osmanlı döneminde yine mutfaklarımıza gelen bir ürün olarak tarihte de sürekli var olmuş ve ciddi bir üretim olmuş. Geçen hafta açılış toplantısını yaptığımız IPARD programı var. IPARD programı kapsamında da açıkçası elmayla ilgili üreticilerimizin projeler yapmasını talep ediyorum İnşallah bundan sonraki süreçte hem üretim miktarımızı hem de ekim miktarımızı daha yüksek noktalara çıkartırız. Gelmeden önce elma gibi şöyle bir ulusal uluslararası bir iki tane makaleye baktım. Elma çeşidi olarak açıkçası beni de çok şaşırtan rakamlara ulaştım. Burada bilim insanı olan arkadaşlarımız daha iyisini biliyor. Dünyada 6 bin 500’ün üzerinde elma çeşidi var. Türkiye’de de 460’ın üzerinde elma çeşidi yetiştiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.