DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 24°C
Az Bulutlu
Niğde
24°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 21°C

Üniversitemizde Güneş Pillerinin Verimliliği Yüzde 40 Artırıldı

Üniversitemizde Güneş Pillerinin Verimliliği Yüzde 40 Artırıldı
07.03.2024
44
A+
A-

Nanoteknoloji çalışmalarını öncelikli alan olarak benimseyen ve güneş pilleri teknolojisinde Türkiye’de öncü olan Üniversitemizde, ince film tabanlı güneş pillerinin verimliliği mangan, germanyum ve gümüş elementleri kullanılarak yüzde 40 artırıldı.
Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Yavuz Atasoy Konuyla İlgili Açıklama Yaptı
Üniversitemiz Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Optisyenlik Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Atasoy TÜBİTAK tarafından desteklenen projede dört yıla yakın bir süredir “ince film tabanlı güneş pilleri” üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde güneş hücrelerinin verimini artırmaya yönelik proje geliştirdiklerini belirten Atasoy, bu çalışmalar kapsamında bakır, çinko, kalay ve selenyum elementlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan CZTSe ince film tabanlı güneş pillerinin hücre performansını artırmaya yönelik araştırmalar yaptıklarını ifade etti.
Konuyla ilgili uluslararası saygın dergilerde ve ulusal çapta birçok makale yayımlandığını belirten Atasoy konuşmasının sonunda “Mangan, germanyum, gümüş gibi malzemelerin yapısal ve opto-elektronik özelliklerini iyileştirerek hücre verimini yüzde 40 seviyesinde artırmayı başardık.” dedi.
Rektörümüzden Hocamıza ve Ekibine Tebrik
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, enerji ve tarım-gıda ile birlikte nanoteknolojinin Üniversitemizin öncelikli alanlarından olduğunu belirtti. Bu bağlamda Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda akademik personelimiz ile araştırmacıların çok önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Rektör Uslu, bu alanda bilimsel çalışmaların ve geliştirilen projelerin Üniversitemiz açısından önemli olduğunu söyledi. Rektörümüz son olarak “Yenilenebilir ve alternatif enerji teknolojileri ile enerji verimliliğinin öneminin her geçen gün daha da arttığı günümüzde ince film tabanlı güneş pillerinin verimliliğinin Üniversitemizde yürütülen çalışmalarla yüzde 40 artırılması gurur verici bir gelişme. Ben bu duygu ve düşüncelerle Doç. Dr. Yavuz Atasoy Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Hidrojen ve Yakıt Pilleri Alanında Uzmanlaşan Tek Devlet Üniversitesi olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yakıt pilleri alanındaki çalışmalarımız da devam ediyor ve bu doğrultuda güneş piller alanındaki çalışmalarımızın da enerji alanında Türkiye’ye ve Üniversitemize önemli katkılar sunacağına inanıyorum.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.