RAMAZAN AYI VE ORUÇ
Ramazan, İslamiyet’te oruç tutulan aya verilen addır. Lügat anlamı ise “Yanmak” demektir. Bu ayda oruç tutan ve günahlarına tövbe edenlerin, günahları yanar, yok olur. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’inde;
“Ey iman edenler, oruç ibadeti sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Takı korunasınız diye “ buyurmaktadır.
Oruç İslam’ın beş şartından biridir ve on bir ayın sultanıdır. Bu ay, bereketli ve faziletlidir. Oruçlu insan, aklı sayesinde her türlü tehlikelerden korunmuş olacaktır.
Bu ayda tutulan oruç insanı melekler gibi yüce duygulara eriştirir. Oruç insana yeme içme konusunda sabrı telkin eder, merhamet duygularını artırır, açlığın ne olduğunun anlatır. Böylece muhtaçlara karşı oruçlunun bakış açısı da değişir. Oruçlu insan, hisleri ile değil, mantığı ile hareket eder, dikkatli ve titiz olur.
Hz. Muhammet (SAV) Bir hadis-i şerifinde; “Kim yalan söylemeyi, yalanla iş yapmayı bırakmazsa yüce Allah o kimsenin yemesini ve içmesini terk etmesine önem vermez” buyururlar.
Yalanı rahatlıkla söyleyebilen, haksızlık yapıp, kul hakkını yiyen, adı hoca yâda hacı olması bir şey ifade etmez riyakârdır, fitnedir, fesattır. İşte bu kimselerin şahsında İslam dinini yargılamak yanlıştır.
Bir ilim ve gönül adamı İslam’ı anlatırken; “müspet ilimin derinliklerine inildikçe, İslam’ın gerçek hüviyeti ortaya çıkar” demektedir. İslam, akıl ve mantık dinidir. İnsanlığın hayrına hizmet eder. İnsanların zararına olan her şeyi yasaklar ve reddeder. Oruç ibadetinin üç önemli faydası vardır;
1. Bedene ve sağlığa olan faydası,
2. İradeye ve düşünceye ait yararı,
3. İnsan ruhuna ve ahlakına etki yapan güzellikleri.
a)Her şeyden önce doktor kontrolünden geçen bir kimse aşırı zayıf, kansızlık varsa, tüberküloz, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç, ülser, böbrek hastaları, şeker hastalığı geçiriyorsa, orucunu tutmaya bilirler. Ya da doktor kontrolünde tutabilirler.
Oruç tutamayanlar bunun karşılığında fakirlere, örfün belirlediği ölçülerde ücret ödemek suretiyle bu ibadeti yerine getirirler. Böylece sosyal bir problemin çözümüne de yardımcı olurlar. Orucunu tutamayan kişi yoksulsa, Yüce Allah’a dua etmek suretiyle bu borcundan kurtulur.
Orucun sağlık açısından sayısız faydaları vardır. Aslında ramazan ayı, sağlığımız için bir tatil ayıdır. On bir ay durmadan çalışan mideler bu ayda dinlenmeye alınarak vücut rahatlatılmaktadır.
Oruç; sigara, içki ve kumar gibi zararlı maddelerin yanı sıra düzenli beslenmek suretiyle vücudu fazla yağlardan ve kilolardan da kurtarmaktadır. İnsanlardaki şişmanlık; şeker hastalığı, damar sertliği, kalp ve yüksek tansiyon hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Oruç ibadeti ise, bütün bu olumsuzluklara karşı koruyucu etki yapmaktadır.
b) Orucun iradeye etkisi ise; Oruç her şeyden önce bir irade denemesidir. Öğle vakti oruçlu bir kimse, mis gibi yiyecekleri görünce, ona ilgi duymaması kolay değildir. Tiryakiliğe rağmen aşırı isteklerine set çekmek, insan iradesinin zaferidir.
c) Oruçlu bir insan, akşamüzeri, açlığın doruk noktasında, birçok aç ve sefil insanların çektiği acıyı, evine ve çocuklarına bir lokma ekmek götüremeyen vatandaşın halini anlayarak ona yardım elini uzatmayı bu günlerde daha fazla arzu eder.
Oruçlu insan, ruhen olgunlaşır, hoş görülü olur ve hiçbir zaman gösterişe yer vermez. Fakirlere yardımcı olur. Aylarca arayıp sormadığı akraba, eş ve dostunu bu mübarek günün getirdiği zengin sofralara konuk eder.
Ramazan, karşılıklı sevgi gösterilerinin sunulduğu iyi bir fırsattır ve bu fırsat beraberinde mutluluklar getirir, neticede toplumun sağlıklı olmasını sağlar. Kişilerin hırs ve kıskançlıklarını yok eder.
Ramazanda insan, kendisini kontrol altına alır. “Tok açın halinden ne anlar” Peygamberimiz (SAV) “komşusu açken kendi tok yatan bizden değildir” buyurmaktadır. Ramazanda yoksulu gözetip, oruçluya iftar verenin günahları af olur. Çünkü Kuran-ı Kerim bu ayda indirildi.
Ramazanda Cennetin kapıları sonuna kadar açılır ve Cehennemin kapıları kapanır. Ramazanın birinci günü Cenabı Allah insanlara rahmet eder. Bu ayda oruçlunun ağız kokusu, misk kokusundan daha güzeldir. Melekler her gece ve gündüz oruç tutanların af edilmesi için dua ederler.
İlahi emirde; “Eğer İnsanoğlu Ramazan ayındaki sevapları bilseydi, bütün senenin ramazan olmasını isterdi ” ifadesinin yanında, Yüce Allah Ramazanın her gecesinde üç kez;” Benden bir şey isteyen var mıdır? İstediğini vereyim. Tövbe eden var mıdır? Tövbesini kabul edeyim “ buyurmaktadır.
Oruçlu insan, sadece yemekten içmekten kesilmesi değil, aynı zamanda “eline, beline, diline sahip olması” gerekir. Başka bir ifadeyle, ibadetlerin gayesi, Müslümanları, sağlam bir irade ve ruh yapısına erdirmektir.
Bu ayda iftar yemeğini özlemle beklemenin heyecanını, teravih namazının huşu ile kılmanın mutluluğunu dille anlatmak, el betteki kolay değildir.
Özet olarak ramazanda huzur, mutluluk, sevgi, saygı ve hoşgörü vardır. Bu vesile ile okurlarımın Ramazanlarını, en içten dileklerimle tebrik eder, vatanımıza, milletimize, hayırlar getirmesini dilerim.