NİĞDE SON DAKİKA
TÜRKİYE YARDIM SEVENLER DERNEĞİ BOR ŞUBESİ’NDEN ANLAMLI DESTEK: AKÜLÜ ARAÇ TESLİM EDİLDİ
DOÇ. DR. KÜRŞAD RAMAZAN ZOR BAŞHEKİMLİK GÖREVİNE BAŞLADI
TÜBİTAK, NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN NÜKLEER FİZİK PROJESİNİ DESTEKLİYOR
TRT LİNGO’NUN GALİPLERİ AKSARAYLI GENÇ ÇİFT
VALİ CAHİT ÇELİK’TEN ANNELER GÜNÜ MESAJI
NİĞDE’DE KÜLTÜREL MİRAS SUNUMU: PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK’TEN EBUBEKİR HÂZIM TEPEYRAN ANLATIMI
VALİ CAHİT ÇELİK, ÖĞRETMENLERE NİĞDE’NİN TARİHÎ DEĞERLERİNİ ANLATTI
NÖHÜ İLE KADEM ARASINDA GENÇLERİN GELİŞİMİNE YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
NİĞDE FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN TARİHÎ BAŞARI
HIDIRELLEZ KUTLARKEN BOYUMUZCA GÜNAHA GİRMEK VEYA HADDİ AŞMAK!!!
UZKURT AİLESİNİN BAŞARI YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR
DOÇ. DR. KÜRŞAD RAMAZAN ZOR, NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ OLDU
ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ KAPSAMINDA PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK’TEN SUNUM
AKSARAYLI ŞAMMAS BABA’NIN İSMİ İSPANYA BİLBAO STADYUMUNDA
NİĞDE KIŞ UYKUSUNDA MISIN? UYAN ARTIK!
CEVAHİR UZKURT’TAN SAĞLIK MÜJDESİ: NİĞDE’YE 14 YENİ DOKTOR ATANDI
BOR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EK HİZMET BİRİMİ YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADI
TRAFİK GÜVENLİĞİNDE FARKINDALIK İÇİN NEON SARI YELEK DAĞITILDI
GÜMÜŞLER MANASTIRI’NDAN TYANA SU YOLU’NA TARİHİ BİSİKLET YOLCULUĞU
NİĞDE’DE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ SAYISI 5’E YÜKSELDİ
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

NİĞDE’YE GENEL BAKIŞ: ÇEVRE VE İKLİM, ORMANCILIK

24.02.2025
133
A+
A-

Niğde orman yönünden maalesef zengin bir il değildir. Niğde gün geçtikçe de sahip olduğu yeşil alanları kaybetmektedir ve bu durum Niğde açısından büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır.

Niğde ilinin uzaydan çekilmiş veya uçaktan, helikopterden ya da İHA dediğimiz insansız hava araçlarıyla çekilmiş fotoğrafları gördüğümüzde, bitki örtümüzü bozkır görünümünden kurtarmak hepimizin vatandaşlık görevi olmalıdır. İlimizin sahip olduğu toprakların sadece yüzde 2 ila yüzde 3’ü ormanlıktır. Bu çok az bir orandır. Bu konuyla ilgili acil eylem planları hazırlanmalı, toplumda sorumluluk bilinci uyandırılmalı ve dikili ağaç sayımızı ve toprağımıza düşen orman oranımızı arttırmalıyız. Ormanların giderek azalması ve yok olmayla karşı karşıya kalması, birçok canlıyı tehdit etmektedir. Birçok canlı türünün yok olmasına neden olmaktadır. Toplumsal duyarlılıkla ve sosyal bir bilinç ortaya koyarak vatandaşlarımızın algısını bu yöne yönlendirmemiz gerekmektedir. Öncelikli olarak mevcutta bulunan orman arazilerini koruma altına almalıyız. Mevcut orman arazilerimizi güvenle muhafaza ettikten sonra toprağımıza düşen orman oranını arttırmak için çalışmalar yapmalıyız.

Ormanlarımızın arttırılmasıyla ilgili birçok proje hayata geçirilebilir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mevcutta bulunan meyve fidancılığına verilen teşvik ve desteklemeler arttırılabilir. Ziraat Bankası ve özel bankalar tarafından meyve fidancılığına sübvansiyonlu faizsiz veya düşük faizli krediler verilebilir ve çiftçiler fidan dikmeye yönlendirilebilir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerleşim yerlerindeki iklim, bitki örtüsü, arazi yapısı, toprağın kurak ya da sulu olması gibi özellikler değerlendirilerek, verimi yüksek olacak fidan dikimi teşvik edilebilir.

İlimizde ormanlık alanın arttırılması Niğde iline birçok fayda sağlayacaktır. Her şeyden önce yeşil alan artacaktır. Teneffüs ettiğimiz hava temiz olacaktır. Vücudumuz bol oksijen alacaktır. İlimizde yaşayan canlı organizmasında da artış olacaktır. Erozyon ve toprak kaymasının önüne geçilecektir. İlimiz daha çok yağış alacaktır. Daha çok yağış ile birlikte akarsularımızın debisi güçlü akacaktır. Barajlarımız ve göletlerimiz dolacaktır. Yeraltı sularımız beslenebilecektir. Yeraltı sularını kullanma miktarımız azalacaktır. Sulu tarım yaparak daha verimli ürünler üretilebilecektir. Topraklarımızın çölleşmesinin önüne geçilecektir. Yaz sıcaklığı ilimizde kuru sıcak olarak geçmektedir. Orman arazilerinin artması, yaz mevsiminin daha nemli geçmesine neden olacaktır.

Ormanlar bizlere dünyayı yaşanabilir bir yer haline getiren toprak parçalarıdır. Ormanlar dünyanın akciğerleridir. Orman varlığı arttıkça, dünya daha çok yaşanır bir yer haline gelecektir. Mevsimleri olması gerektiği gibi yaşayabileceğiz, yeteri kadar yağış alabileceğiz ve kuraklığın önüne geçebileceğiz. Bu sayede erozyonlar, toprak kaymaları olmayacak ve yeni nesiller bizlere her zaman hayır dua edeceklerdir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.