NÖHÜ’DEN DİYABETE YÖNELİK YENİLİKÇİ YAKLAŞIM: TÜBİTAK DESTEKLİ AKUPRES UYGULAMASI PROJESİ BAŞLIYOR

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ), sağlık alanındaki bilimsel çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Üniversitenin Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanlarından Öğr. Gör. Tuğba Aydemir’in yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK’ın 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
“Ağrılı Diyabetik Periferik Nöropatisi Olan Yaşlı Bireylere Uygulanan Akupresin, Nöropatik Semptomlar, Denge Güveni, Düşme Korkusu ve Yaşam Kalitesine Etkisinin Değerlendirilmesi: Randomize Plasebo Kontrollü, Çift Kör, Karma Desende Çalışma” başlıklı proje, diyabet kaynaklı sinir hasarlarının (diyabetik periferik nöropati) yol açtığı sorunlara çözüm üretmeyi amaçlıyor. Projede, akupres yönteminin bu bireylerde nöropatik semptomlar, denge güveni, düşme korkusu ve genel yaşam kalitesi üzerindeki etkileri bilimsel yöntemlerle incelenecek.
Proje ekibinde, NÖHÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Bayraktar’ın yanı sıra Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimlerinden Uzm. Dr. İsmail Abasıkele ve Uzm. Dr. Zehra Türkmen Altun ile Kayseri Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Çetin araştırmacı olarak yer alıyor. Projenin danışmanlığını ise Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Taşcı yürütüyor.
Randomize, plasebo kontrollü ve çift kör tasarımıyla dikkat çeken çalışma, bilimsel literatüre önemli katkılar sunmayı hedeflerken, aynı zamanda yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulamalı sonuçlar ortaya koyacak.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, üniversitenin sağlık alanında gerçekleştirdiği bu tür bilimsel projelerden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “Üniversitemiz akademisyenlerinin sağlık alanına katkı sunmaları bizleri gururlandırıyor. TÜBİTAK destekli bu önemli çalışmada emeği geçen tüm akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” ifadelerini kullandı.