Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Büyük Başarı
T.C. Sağlık Bakanlığı Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı (1200 gr) olarak dünyaya gelen bebekte bulunan PDA (Patent ductus arteriosus) denilen damar hastalığına yönelik kapatma ameliyatı yapıldı. PDA hastalığı, normalde aralarında kan geçişi olmaması gereken, akciğer damarı ile kalpten çıkan aort damarı arasında kan geçişine neden olan ve bebeklerde kalp yetmezliğine, hatta ölüme sebep olabilen bir hastalık olduğu bildirildi. Bu ameliyat Niğde’de bu yaşta ve ağırlıktaki bir bebeğe yapılan ilk PDA kapatma ameliyatı olarak kayıtlara geçti.
T.C. Sağlık Bakanlığı Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmakta olan, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Faruk Serhatlıoğlu tarafından verilen bilgiye göre, prematüre doğan ve düşük doğum ağırlıklı olarak ameliyata alınan bebekte patent ductus arteriosus denilen, kalpten çıkan iki ana damar arasında istenmeyen geniş bir bağlantı mevcuttu. Kendiliğinden kapanma ihtimalinin düşük olması dolayısıyla ilk olarak ilaç tedavisi uygulanan ve ilaç tedavisi verilmesine rağmen kapanma gerçekleşmeyen bu geniş bağlantıya cerrahi kapatma işlemi uygulandı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Faruk Serhatlıoğlu öncülüğündeki ekipte, Op. Dr. Anıl Güzel ile birlikte Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kaçmaz’ın da yer aldığı bildirildi. PDA kapatma ameliyatının başarı ile gerçekleştirildiği minik hastanın tedavisi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi Yoğun Bakım kısmında devam ediyor.