KOP’TAN NİĞDE’YE 89,7 MİLYON TL’LİK SULAMA YATIRIMI
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2026 yılı Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı (KÖSİP) kapsamında Niğde’de yürütülen 5 proje için protokol imzalandı. Toplam 89,7 milyon TL ödenek ayrılan projelerle yaklaşık 714 hektar tarım alanında sulama altyapısının modernize edilmesi, su kayıplarının azaltılması ve su kaynaklarının daha verimli kullanılması hedefleniyor.
Niğde Valiliğinde düzenlenen protokol töreninde, 2026 yılı KÖSİP kapsamında Niğde’de gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin protokoller KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu ile Niğde Valisi Nedim Akmeşe tarafından imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen KÖSİP kapsamında Niğde’ye 5 proje için 89 milyon 700 bin TL ödenek tahsis edildi.
Yaklaşık 714 Hektar Alan Modern Sulamayla Buluşacak
Niğde İl Özel İdaresi tarafından uygulanacak projeler; Ulukışla Horoz (Türbe), Çamardı Merkez (Kehret), Çamardı Kavlaktepe, Merkez Hasaköy ve Merkez Hacıbeyli bölgelerini kapsıyor. Projeler kapsamında açık kanal sistemlerinin kapalı ve basınçlı sulama altyapısına dönüştürülmesiyle suyun iletim ve dağıtımındaki kayıpların azaltılması, sulama verimliliğinin artırılması ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması amaçlanıyor.
Projeler kapsamında Ulukışla Horoz’da 25 hektar, Çamardı Merkez’de 142 hektar, Çamardı Kavlaktepe’de 44 hektar, Merkez Hasaköy’de 294 hektar ve Merkez Hacıbeyli’de 209 hektar olmak üzere toplamda yaklaşık 714 hektar tarım alanı modern sulama altyapısına kavuşturulacak.
Dr. Karakoyunlu: “Niğde’de Tarımsal Sulama Altyapısını Güçlendiriyoruz”
Protokol töreninde konuşan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, su kaynaklarının etkin kullanımının bölgesel kalkınma açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek, “Tarımda sürdürülebilir üretimin en temel unsurlarından biri su kaynaklarımızı doğru ve verimli kullanmaktır. KÖSİP kapsamında açık sulama sistemlerini modern kapalı sistemlere dönüştürerek su kayıplarını azaltıyor, üreticilerimizin daha verimli sulama yapabilmelerine imkan sağlıyoruz. 2026 yılında Niğde’mizde 5 projeye tahsis ettiğimiz 89,7 milyon TL ödenekle yaklaşık 714 hektar tarım alanının sulama altyapısını güçlendireceğiz. Bu yatırımların Niğde’mize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Niğde’de 172 Proje Hayata Geçirildi
KOP İdaresi tarafından Niğde’de yürütülen KÖSİP yatırımları kapsamında 2011–2025 döneminde 172 proje hayata geçirilirken, 17 bin 332 hektar tarım alanı modern kapalı sulama sistemine kavuşturuldu.