Japon Büyükelçiliği’nden Bor’a Hibe Desteği
Bor Belediyesi’nin hazırladığı Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı Sağlanması Projesi Japonya Ankara Büyükelçiliği’nden hibe desteği kazandı. Alınan araç sayesinde yılda 3 bin 120 kadına test yapılabilecek.
Mobil meme kanseri tarama aracı düzenlenen törenle Bor Belediyesi’ne teslim edildi. Törene, Japonya Ortaelçisi Aoyama Takero, Japonya Ankara Büyükelçiliği ikinci Katibi Doma Akifumi, Ak Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Bor Kaymakamı Mehmet Yavuz, İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur ve çok sayıda davetli katıldı.
JAPONYA BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN BOR’A HİBE
Törende konuşma gerçekleştiren Japonya Ortaelçisi Aoyama Takero, Bor’a hibe verilen aracın sağlık konusunda sorun yaşayan vatandaşlara destek vereceğini hatırlatarak; “Bu proje yerel düzeyde faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlarda işbirliği içerisinde bölgenin ihtiyaçlarına hızlı ve titizlikle cevap verebilmek adına Japonya Büyükelçiliği tarafından oluşturulan yardımlar çerçevesinde yürütülmüştür. Bor Belediyesi’nden hükümetimize Türkiye devleti tarafından teşvik edilen düzenli meme kanseri taramalarının gerçekleştirilebileceği imkânları sağlamayı hedefleyen bir proje için başvuru yapılmıştır. Biz de bu başvuruyu kabul ederek, meme kanseri tarama aracının temini konusunda destek sağladık. Önümüzdeki süreçte temin edilen aracın kullanılmasıyla birlikte bugüne kadar sağlık konusunda ulaşımda zorluk yaşayan vatandaşların durumlarının iyileşeceğini ve bölgemizin sağlık ortamının önemli ölçüde gelişeceğine olan inancım tamdır. Bu proje vesilesiyle önümüzdeki süreçte Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da derinleşmesini temenni ederim” şeklinde konuştu.
KANSER TARAMA ARACI HİZMETE BAŞLIYOR
Alınan araç sayesinde kadınların yaşam kalitesinin arttırılacağını, yılda 3 bin 120 kadına test yapılabileceğini belirten Bor Belediye Başkanı Serkan Baran; “Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke bireylerde ise maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması erken teşhise verilen önemin de giderek artmasını sağlamıştır. Kanserin erken dönemde tespit edilmesi durumunda tamamen iyileşme sağlanabilmekte, daha az yan etkisi olan tedavi yöntemleri uygulanarak hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Japonya Büyükelçiliği’nden Bor’da Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı Sağlanması projesi kapsamında alınan hibe ile yapılan proje sonucunda burada gördüğünüz kanser tarama aracı hizmete başlıyor. Böylece ilimizde, ilçemizde ve köylerimizde yaşayan özellikle kadın nüfusa yönelik kanser taraması ile erken teşhis yapılarak ileride doğabilecek kanser vakalarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır”dedi.
89 BİN DOLARLIK PROJE!
Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, proje masraflarının tamamını Japonya Ankara Büyükelçiliği’nin karşıladığını ve Bor’a hibe ettiğini, ayrıca hibe alınan araçtan 40-69 yaş arasındaki kadınların faydalanabileceğini ifade etti. Başkan Baran, konuşmasının devamında; “Erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri taraması yaparak erken teşhis ve tanı tedavilerini gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede kadınlarımızın yaşam süreleri arttırılırken yaşam kaliteleri de olumlu yönde etkilenecektir. Kadınlarımızın sağlığını düşünerek belediyemiz proje biriminin hazırladığı programla Japonya Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunduk. 89 bin dolara mâl olan projenin tamamı Japonya Büyükelçiliği tarafından belediyemize hibe edilmiştir. Söz konusu projemizi hayata geçirmemiz vizyonumuza katkı sağlamış olup, bu yolda bizi değerli destekleriyle yalnız bırakmayan Japon Büyükelçiliği’ne şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Son olarak, protokol üyeleri araç içerisinde incelemelerde bulundu.