Ellere var da Niğde’ye neden yok?
Niğde’ye geçmiş dönemlerde birçok bürokrat, siyasi ve bakan tarafından tarafından söz verilmesine rağmen ilimizde bir türlü hayata geçirilmeyen Hızlı Tren Projesinde bir arpa boyu yol alınamazken, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının yapımında sona yaklaşıldığını, hattın yakın zamanda vatandaşların hizmetine sunulacağının müjdesini verdi.
Bundan yaklaşık 10 yıl önce Duayen gazeteci Türkiye İnternet Gazetecileri Derneği (TİGAD) Niğde İl Temsilcisi, Bor’da Sabah Gazetesi ve 51 Haber Gazetesi Kurucusu ve İmtiyaz Sahibi İsmet Ünver, Niğde halkı adına Niğde yatırımlarının son on yılı değerlendirmiş Hızlı Tren Projesin hakkında çarpıcı tespitlerde bulunmuştu.
Geçmiş dönemlerde siyasiler tarafından söz verilen hatta son olarak 2018 yılında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın Niğde ziyaretinde Niğde’ye hızlı tren bağlantısı yapılacağını anlatan Bakan Arslan, hızlı tren hattı ile ilgili Ulukışla-Niğde arası bağlantı yapılacağını, belirterek, “Karaman’dan Ulukışla hattında yüzde 32 ilerlemiş durumdayız. Elektrikli hale getirmek için bu ay içerisinde ihalesini yapacağız. Ulukışla-Yenice arasında ise çalışmalar devam ediyor. Tünel projelerinde de sona yaklaştık. Ulukışla Niğde arası bağlantı yapıp, insanlarımızın hızlı treni kullanabilmesi gerekiyor” diye konuşmuştu.
O tarihten buna yana Niğde için hızlı trende herhangi bir gelişme olmazken AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının yapımında sona yaklaşıldığını, hattın yakın zamanda hizmete gireceğini söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapımı süren Ankara-Sivas YHT hattıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin deprem yaralarını sararken, projelerdeki çalışmaların da devam ettiğini belirtip, “Ankara Sivas YHT hattının tamamlanmasıyla proje güzergahında bulunan illerle birlikte Sivas’a komşu illerin de kara yolu bağlantılı olarak YHT’ye ulaşımları sağlanabilecek. Toplam 405 kilometre uzunluğa sahip proje kapsamında Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli, Sivas’ta olmak üzere toplam 8 istasyon inşa ettik. Toplam 155 milyon metreküp kazı ve dolgunun yapıldığı projede ilklerin de yaşandığı önemli sanat yapılarını yaptık. Proje kapsamında toplam uzunluğu 66 kilometre olan 49 adet tünel, toplam uzunluğu 27,2 kilometre olan 49 adet de viyadük inşa ettik. Projenin en uzun tüneli 5 bin 125 metreyle Akdağmadeni bölgesinde yer alıyor. En uzun demir yolu viyadüğünü ise 2 bin 220 metreyle Çerikli/Kırıkkale’de yaptık. 90 metreyle Türkiye’nin en uzun açıklığa sahip demir yolu viyadüğüyle 88,6 metre yükseklikle Türkiye’nin en yüksek ayağa sahip demir yolu viyadüğünü Elmadağ’da inşa ettik. Ayrıca, bu viyadük dünyada MSS yöntemiyle (kalıp arabası) 90 metre açıklık geçirilerek en uzun açıklık geçilen demir yolu viyadüğüdür.” dedi.
Niğde’nin bu tür yatırımlarda hep ötelenmesi hep geçikmesi, makus talihini bir türlü yenememesi oldukça düşündürücü.
Öte yandan 2013 yılında Bor’da Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci İsmet Ünver Niğde halkı adına Niğde yatırımlarının son on yılı değerlendirmiş Hızlı Tren Projesin hakkında çarpıcı tespitlerde bulunmuştu.
“Duayen Gazeteci İsmet Ünver’in 2013 yılında kaleme aldığı içerisinde çarpıcı tespitlerin yer aldığı haberi bir kez daha yayınlıyoruz;
Yurdun dört yanına gerek kara, gerek hava ve gerekse hızlı tren yollarına yapılan yatırımlarla ulaşım süresi kısalırken, Niğde’nin bu hizmetlerden mahrum bırakıldığını ve kamuoyu adına merak ettiğini kaydeden Ünver, “Şimdi Ak Partili yetkililere soruyorum; 2000-2002 ve son olarak 2010 yılı seçimlerinde en fazla oyu alan Ak Parti, Niğde’ye olan vefa borcunu, hizmetlerden mahrum bırakarak mı ödüyor ?” dedi.
Ellere var da Niğde’ye neden yok ?
Ulaştırma Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Adana ve Antalya bağlantılı hızlı tren projesinde Niğde’nin olmamasına bir anlam veremediğini belirten Ünver, “Niğde, Nevşehir ve Aksaray’ın ortasında kalan bir kent. Böyle olunca hükümet tarafından devre dışı bırakıldığımız ve yok sayıldığımız anlaşılıyor. Bir yıl sonra iki seçim var önümüzde, hatta üç de olabilir. AKP Milletvekilleri bu durumda halktan nasıl oy isteyecekler. Yüzleri az da olsa kızarmayacak mı? Vatandaşlar bize soruyor, biz de halkın sesi olarak AKP’li Niğde Milletvekillerine ve yetkililerine soruyoruz; Niğde neden Hızlı Tren Projesi’nde yer almıyor?” diye konuştu.
Niğde nasıl çağ atlamış?
Niğde halkı hükümetin bu tutumunu yadırgıyor ve şunları söylüyor: “Niğde çağ atladı, Niğde son dönemlerin altın çağını yaşıyor şeklinde konuşanlar, artık inandırıcılıklarını yitirdiler. Kapadokya’ya açılan kapı konumundaki Aksaray ve Nevşehir’in babası Niğde, son yıllarda ne hikmetse babalıktan çıkırıldı anlaşılan. Üniversite ve sanayi şehri Niğde’ye hızlı treni çok gören siyasiler, buna ne diyecekler? Kimsenin Niğde’yi bu hizmetten mahrum etmeye hakkı yok. Şimdi Anadolu tabiri ile ‘boynuz kulağı geçer’ sözü gerçek oldu. Niğde’nin evlatları, aldıkları hizmetlerle, Niğde’yi geride bıraktılar. Ama siyasilerin gözden kaçırdıkları bir şey var. Boynuz kulağı geçer ama, boynuz kırılır, kulak yerinde kalır. 2014 yılında seçimler var, atı alan Üsküdarı çoktan geçti bile. Artık Niğdeli yerel seçimlerde siyasilerin karnesini verecek, bakalım kim kazanacak, kim kaybedecek?”