NİĞDE SON DAKİKA
NİĞDE’DE TIP TARİHİNE GEÇEN BAŞARI: 12 GÜNLÜK BEBEK PDA AMELİYATIYLA HAYATA TUTUNDU
NÖHÜ, THE DİSİPLİNLER ARASI BİLİM SIRALAMASINDA DÜNYANIN İLK 500 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA
REKTÖR HASAN USLU ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU: “BAŞARI VE MEMNUNİYET ÖNCELİĞİMİZDİR”
NİĞDE İL GENEL MECLİSİ 2025 BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ
NÖHÜ ÖĞRENCİLERİNİN PROJESİNE TÜBİTAK’TAN MÜKEMMELİYET MÜHRÜ
NİĞDE’DE KIŞ TEDBİRLERİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU KÖY KÖY MUTLULUK DAĞITIYOR
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. İNAN’DAN DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ MESAJI
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÇEVRE DOSTU ENERJİ TEKNOLOJİLERİNE BÜYÜK KATKI
DEVLET ESKİ BAKANI AKIN GÖNEN’DEN NİĞDE TURİZMİ İÇİN ÖNERİLER
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, BOR DEVLET HASTANESİ’NDEKİ TADİLAT ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
NÖHÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİ
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NİN GURURU: NİĞDE TEKNOPARK 10 BASAMAK YÜKSELDİ
NÖHÜ’DEN DİYABETE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, ULUKIŞLA’DAKİ SAĞLIK KURULUŞLARINI ZİYARET ETTİ
NÖHÜ DİŞ HASTANESİ, KALİTE STANDARTLARINDA YÜKSEK PUANLA SAĞLIK TURİZMİ İÇİN YETERLİ GÖRÜLDÜ
SINAV STRESİNE SICAK BİR DESTEK: NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÇORBA İKRAMI!
MHP NİĞDE MERKEZ İLÇE TEŞKİLATI’NDA GÖREV DEĞİŞİMİ
51 HABER GAZETESİNDEN NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
NİĞDE BELEDİYESİ’NDE, YAPI DENETİM FİRMASI TEMSİLCİLERİYLE İSTİŞARE TOPLANTISI
DOLAR 34,4816
EURO 36,1833
ALTIN 2.960,39
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 14°C
Az Bulutlu
Niğde
14°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 1°C
Paz -2°C
Pts -1°C

Tarımın Geleceği Çalıştayı Düzenlendi

Tarımın Geleceği Çalıştayı Düzenlendi
15.10.2023
263
A+
A-

 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) ve Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Derneği tarafından Tarımın Geleceği Çalıştayı gerçekleştirildi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan tarım çalıştayının açılış konuşmasını Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu yaptı. Rektör Uslu konuşmasında son 2 yılda 940 dönüm araziyi üniversitenin tarım üretimine kazandırdıklarını belirterek,

“Üniversitemiz TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi Raporu’na göre tarım alanındaki çalışmalarda 208 Türk üniversitesi içerisinde birinci sırada yer aldık. Bu bağlamda hem Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizde hem de Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimizde alana ilişkin yürüttüğümüz eğitim öğretim, bilim ve araştırma geliştirme çalışmalarının meyvelerini ulusal düzeyde elde ettiğimiz başarılarımızla toplamaya başladık. Yine bu çerçevede yürüttüğümüz çalışmalarımızın uygulamalarını ise Üniversitemizin bünyesindeki tarım uygulama alanlarımızda titizlikle gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda son iki yılda 940 dönüm araziyi Üniversitemizin tarım üretimine kazandırdık. Bilimsel araştırmalarımızı çok daha geniş bir sahada uyguluyoruz. Böylece Merkezimiz aracılığıyla bilimsel çalışmalarımızı tarımsal üretim ve teknoloji uygulamalarıyla katma değerli ürün çıktılarına dönüştürebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Rektör Uslu konuşmasının devamında, üniversiteye ait tescilli NOHUTT markası altında üretilen ürünleri satış ofisinde tüketicilerle buluşturduklarını belirterek, “Üniversitemize ait tescilli NOHUTT (Niğde Ömer Halisdemir Tarım ve Teknoloji Ürünleri) markası altında Satış Ofisimizde tüketicilerle buluşturuyoruz.

Gerek öğrenci ve personelimiz gerekse Üniversitemiz dışından vatandaşlarımız, Üniversitemizin uygulama alanlarında üretilen ürünlere bu sayede ulaşabiliyorlar. Dolayısıyla Üniversitemiz, bu alanda bilim, teknoloji ve eğitim öğretim odaklı yürüttüğü çalışmalarını aynı zamanda uygulama alanlarında geliştirerek ülkemizin tarım alanındaki gücüne güç katmaya kararlılıkla devam ediyor” dedi.

Üniversitenin bölgesel kalkınma odaklı, öncelikli alanlarda ihtisaslaşmış, topluma hizmette öncü ve yenilikçi bir üniversite olması vizyonuna sahip olduklarını belirten Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Bu vizyon doğrultusunda Üniversitemizde, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ve özellikle Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz aracılığıyla Hayvansal ve Bitkisel Tarımın yanında Bölgesel Kalkınma faaliyetleri de yürütülmektedir. Bu bağlamda bölgemizin tarım alanındaki sorunlarına bilimin öngördüğü ve modern teknolojinin gerektirdiği şekilde çözümler sunmaya çabalıyoruz.

Üniversite-Şehir iş birliği anlayışından hareketle Üniversitemiz öncülüğünde kurulan Niğde Tarım Konseyi (NİTAK) ve bu çatı kuruluşun himayesinde düzenlenen etkinlikler bunlara en somut örneklerdendir. Şehrimizdeki tarım alanında yer alan tüm kuruluşları ve oluşumları tek bir çatı altında birleştirerek sektörün sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri için çalışmalar yapma amacını taşıyan bu platform, ilk olarak geçtiğimiz yıl içerisinde Niğde Tarım Çalıştayı düzenlemiştir. Yine bugün bizleri bir araya getiren “Tarımın Geleceği Çalıştayı” da Üniversitemizin sivil toplumla iş birliği anlayışı temelinde bölgesel ve ulusal sorunlara çözüm getirme ve gelecek vizyonuna katkı sunma çalışmalarına bir örnek niteliği taşımaktadır.

Umuyorum ki bu anlamlı etkinlik, genelde ülkemizin özelde ise şehrimizin ve bölgemizin tarım alanında karşı karşıya olduğu sorunlara uzman görüşleri ve bilimsel veriler temelinde çözümler getirir ve ülkemizin Türkiye Yüzyılı vizyonu içerisinde stratejik önemi haiz olan tarım alanındaki politikalarına katkı sunar” ifadelerini kullandı.

Çalıştayda konuşma yapan Niğde Valisi Cahit Çelik, tarımın tüm dünyada stratejik bir sektör haline geldiğini belirterek, “Tarım; insanlık tarihi boyunca var olmuş ve her geçen yıl, sınırlı kaynaklara mukabil artan dünya nüfusuyla daha da önemli ve stratejik bir sektör haline gelmiştir. Bunun önemini salgın gibi, savaş gibi dönemlerde dünyadaki tüm ülkeler somut olarak bir kez daha görmüşlerdir. Şüphesiz nüfusunun besin ihtiyacını kendi iç dinamikleri ile karşılayabilen ve bunu garanti altına alabilen Devletler ise geleceğine daha güvenle bakmışlardır. Bu bağlamda; gerek Rusya-Ukrayna savaşı ve gerekse salgın döneminde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemiz tarımsal anlamda bu krizleri sorunsuz bir biçimde geride bırakmıştır.

Niğde özelinde tarım sektörüne baktığımızda bizleri memnun eden verileri görüyoruz. Bu verilerin oluşumunda Devletimizin üretimden pazarlamaya kadar her noktada verdiği destek ve gösterdiği rehberlik son derece önemli rol oynamıştır” dedi.

Konuşmasının devamında Niğde’nin arazi varlığının yüzde 46’sının sulu tarım olduğunu bu oranında Türkiye ortalamasının 2 katı olduğunu belirten Niğde Valisi Cahit Çelik, “Niğde doğal özellikleri, iklim yapısı ve üretim alanları, nitelikli insan gücü ve güçlü özel teşebbüs ruhu ile ülkemizin önemli tarım kentleri arasındadır. İlimizin tarım ve hayvancılık sektörünü analiz ettiğimizde; 275 bin 783 hektar tarımsal arazi varlığının, 126 bin 638 hektarında yani %46’sında sulu tarım yapılmakta ve bu oran Türkiye ortalamasının iki katıdır.

İlimizde 237 bin 711 hektar mera arazisi bulunmakta olup, hayvancılık için de uygun şartlar mevcuttur. İl nüfusumuzun %42’si kırsal alanda yaşamakta olup, iş gücümüzün %48’i tarım alanında istihdam edilmektedir. İlimizde 38 bin kayıtlı çiftçimiz bulunmakla beraber nüfusumuzun yaklaşık %80’i tarım ve hayvancılıkla iştigal etmektedir. Tarımsal üretimde ilimiz Türkiye sıralamasında; Patateste 679 bin 653 ton ile Kuru fasulyede 57 bin 505 ton ile Çavdarda 42 bin 747 ton ile birinci sırada, Elmada 543 bin 326 ton ile Beyaz lahana üretiminde 135.495 ton ile ikinci sıradadır.

Bunun yanında salçalık domates, nektarin ve kiraz üretiminde de yine ülke sıralamasında ilk on il içinde yer almaktadır. Ayrıca, son yıllarda kavun, karpuz ve salçalık biber üretiminde de önemli bir üretim merkezi haline gelen ilimizde yapılan tüm bu üretimle beraber Kırsal Kalkınma Hibe destekleri ile kurulan tarımsal sanayi işletmeleri neticesinde üretilen ürünler otuz farklı ülkeye ihraç edilmek suretiyle, ülkemizin tarımsal hasılasına katkı verilmektedir” şeklinde konuştu.

 

Niğde Valisi Cahit Çelik konuşmasının devamında Niğde’nin kişi başı tarımsal üretim değirenin 21 bin 413 lira olduğunu ve Türkiye’de 4’üncü sırada yer aldığını belirterek, “Niğde’nin toplam ‘Tarımsal Üretim Değeri’ son 5 yılda %100 artarak 7,6 Milyar liraya yükselmiştir. Tarım alanı olarak Türkiye’nin tarımsal alanının %1 ine sahip olan ilimiz, Türkiye’nin toplam tarımsal üretim değerinin %1,41 ini karşılamaktadır. Bu da birim alandan elde gelir açısından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuzun bir göstergesidir. Kişi başı ‘Tarımsal Üretim Değerimiz ise 21 bin 413 lira olup, Türkiye’de 4. sırada yer almaktayız. İlimiz son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığımızın hibe destekleri ile kurulan tesisler ile de tarımsal sanayide iyi bir duruma gelerek tarım ürünlerinin katma değerinin arttırılması ve sanayi sektörüne entegrasyonunda önemli bir yol kat etti. İlimiz son 5 yılda Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında en çok hibe alan il olmuştur. Bu kapsamda İlimizde toplam 797 proje hayata geçirilmiş olup, 165 Milyon lirası hibe olmak üzere 354 Milyon TL tutarında yatırım kazandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Tarım ve Orman Bakanlığınca vahşi sulamanın önüne geçmek amacıyla yapılan projelerden Niğde’nin en büyük payı aldığını belirten Vali Çelik, “ Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığınca “Su Verimliliği Seferberliği” başlatıldığı hepinizin malumlarıdır. Bu bağlamda ilimizde özellikle tarımda vahşi sulamanın önüne geçmek amacıyla Bireysel Basınçlı Sulama sistemlerine dönüşüm hamlesi gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığımızın bu başlıkta yaptığı hibe desteklerinden en büyük payı alan ilimiz, bu destekler ile 2007 yılından günümüze basınçlı sulama sistemi kullanımını %58’den %82’ye yükseltmiştir. Hayvancılık sektöründe Tarım ve Orman Bakanlığımızın ahır, ağıl hibe destekleri ile büyükbaş hayvan varlığımız 180 bin başa, küçükbaş hayvan varlığımız ise 610 bin başa yükselmiştir” şeklinde konuştu.

 

Bölgenin ‘Hastalıktan Ari Bölge’ olarak tam doluluk oranına ulaşmasıyla birlikte yılda 9 bin ton kırmızı et üretimi gerçekleşecek ve 600 vatandaşımıza doğrudan 900 vatandaşımıza dolaylı olarak aş kapısı sağlanacaktır’’ dedi.

Açılış konuşmaları sonrası Çalıştayın panel bölümünde alanında uzman akademisyenler ve girişimcilerin yer aldığı panel gerçekleştirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.