NİĞDE SON DAKİKA
NİĞDE OSB’DE ATIK SU ARITMA TESİSİNİN KAPASİTESİ İKİ KATINA ÇIKIYOR
TÜRK EĞİTİM-SEN NİĞDE ŞUBESİNDEN ANLAMLI ZİYARET
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MEZUNU GİRİŞİMCİ NİĞDE TEKNOPARK’TA YÜKSEK VERİMLİ EL FENERİ GELİŞTİRDİ
NİĞDE BELEDİYESİNDEN ÜNİVERSİTE HAYALİ KURAN GENÇLERE MÜJDE
MALİYE BAKANI AKSARAY’A PAS VERDİ!!!
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE AKADEMİSYEN BAŞHEKİM VE BAŞHEKİM YARDIMCILARI
NİĞDE BELEDİYE PERSONELİNE “DİKSİYON VE ETKİLİ İLETİŞİM” SEMİNERİ
İNTERNET MEDYASI BATMAN’DA BULUŞUYOR
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ FİLİSTİN İÇİN ÇADIR NÖBETİNDE!
BATMAN VALİLİĞİ VE TİGAD ORGANİZESİNDE İNTERNET GAZETECİLERİ BATMAN’DA BULUŞACAK
TİGAD AVRUPA’DA TEMSİLCİLİK AÇTI.
3 İLME GÖRE YUNUS EMRE AKSARAYLIDIR!!!
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE ‘AKADEMİSYEN, DR. ÖĞRETİM GÖREVLİSİ’ BAŞHEKİM
BELÇİKA’DA TÜRK ASILLI GAZETECİ KADİR DURAN FEDERAL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ İLK KEZ THE ASYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASINA GİRDİ
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİLER
1 MAYIS İDEOLOJİLERİN ÇARPIŞMA GÜNÜ DEĞİL! BAHAR VE EMEKÇİLERİN KARDEŞLİK BAYRAMIDIR!
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE BAŞHEKİMLİK DEVİR TESLİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ.
NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR “A TAKIMINI” BELİRLEDİ
DOLAR 32,2127
EURO 35,0997
ALTIN 2.464,34
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 22°C
Az Bulutlu
Niğde
22°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Niğde Uluslararası Elma Fuarı açıldı

Niğde Uluslararası Elma Fuarı açıldı
03.11.2023
154
A+
A-

Niğde Uluslararası Elma Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı.

Açılış töreninde konuşan Niğde İli Elma Üreticileri Birliği yönetim kurulu başkanı Atilla Kaplan; ‘’Hepinize desteklerinizden dolayı çok çok teşekkür ediyoruz. Elma yetiştiriciliğini tozunu, toprağını yutarak en değerli katkıları olan değerli çiftçilerimiz, buraya stant açarak elma yetiştiriciliğinin her aşamasında bize gerçekten çözüm ortağı olan değerli firmalarımız yurt içinden, yurt dışından gelen değerli katılımcılarımız. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, teşekkür ediyoruz. Bu fuarın ilk olması münasebetiyle bir takım aksilikler olabilir, bunun için çok özür diliyoruz herkesten. Bir dahaki sefere inşallah biz de elimizi taşın altına koyarak bir daha bu aksilikler yaşandıysa yaşanmamasını sağlayacağız, söz veriyoruz. Elma yetiştiriciliğinde Türkiye gerçekten önemli bir yere sahip,4 milyon 817 bin 500 tonla üçüncü sırada yer almaktayız. Birinci sırada Amerika’dan sonra da üçüncü sırada biz yer almaktayız, ciddi bir üretimimiz var, arttırarak devam ettirmeyi düşünüyoruz. Niğde olarak Türkiye’de ikinci sıradayız, 600 bin tonlara varan bir üretimle ciddi bir yer teşkil ediyoruz’’ dedi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Hasan Uslu, Şehrimiz Niğde’nin ekonomisi için oldukça önemli bir katma değer ürünü olan elmamızı dünyaya tanıtmayı amaçlayan bu anlamlı fuarın başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şehrimizin ulusal ve uluslararası düzeyde Tanıtımı için de oldukça önem arz eden bu fuarın organizasyon da emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sayın Valim, kıymetli katılımcılar, bildiğiniz üzere üniversitemiz gelişen, geliştir anlayışını ve bölgesel kalkınma odaklı topluma hizmette öncü yenilikçi bir üniversite olmalı vizyonunu esas alarak yürüttüğü çalışmalar neticesinde birçok alanda öncü olduğu gibi tarım alanında hem öncü hem de ülkemizin bir marka değeri gelmiştir. Anadolu’nun yüksek öğretimde parlayan yıldız üniversitemiz hayvansal ve bitkisel tarımın yanında bu alanda bölgesel kalkınma faaliyetlerini de planlamada ve yürütmektedir. Bu bağlamda bölgemizin tarım alanındaki sorunlarına bilimin öngördüğü ve modern teknolojinin gerektirdiği şekilde çözümler sunmaya çalışıyoruz. Üniversite şehir iş birliği anlayışı hareketle üniversitenin öncülüğünde kurulan Niğde Tarım Konseyi YİTAK ise bu çabalarımızın en somut örneklerindendir. Geçtiğimiz yıl konseyimizin öncülüğünde düzenlediğimiz Niğde tarım çalıştayı gibi bugün bizleri bir araya getiren bu fuarımızın tohumlarında yine bu platformda yapmış olduğumuz tarım çalıştayı içerisinde biz öngörmüştük ve bunu da bugün hayata geçiriyoruz.”

Niğde Valisi Cahit Çelik; “Niğde bir dağların başkenti bir de tarımın başkenti. Gerçekten tarımla ilgili yerlere baktığımız zaman Niğde’nin Türkiye’deki iller içerisinde tarımsal üretim anlamında kendi kendine yetebilen illerden birisi olduğunu görüyoruz. Üretim anlamında patates, kuru fasulye ve çavdarda Türkiye’de birinci sıradayız. Beyaz lahana ve elmada ikinci sıradayız. Diğer taraftan özellikle salçalık domates ciddi bir üretimimiz var. Yine bu anlamda Türkiye’de üretim anlamında 7. sıradayız. Kiraz olarak da Darboğaz kirazı ki bu anlamda coğrafi işaret alan bir ürünümüz ve Türkiye’de üretim alanında 8. Sıradayız. Özellikle son dönemlerde sebze anlamında da ciddi bir üretimimiz var. Türkiye’de kendi kendine tarımsal üretim anlamında bir sıralama yaptığımız zaman kendi kendine getirebilen 4 ilden bir tanesi. Tabii bu anlamda özellikle Niğde’nin coğrafyasına baktığımız zaman da müsait olduğu iklim ve coğrafyanın da bu açıdan çok uygun olduğunu görmekteyiz. Niğde’nin bu potansiyeli konuşmacılarımız da ifade etti. Tarih içinde de gerçekten çok ön plana çıkmış. Baktığımız zaman sadece elma son dönemlerde ön plana çıktı ama özellikle Hititler ’de, Selçuklu döneminde, Osmanlı döneminde yine mutfaklarımıza gelen bir ürün olarak tarihte de sürekli var olmuş ve ciddi bir üretim olmuş. Geçen hafta açılış toplantısını yaptığımız IPARD programı var. IPARD programı kapsamında da açıkçası elmayla ilgili üreticilerimizin projeler yapmasını talep ediyorum İnşallah bundan sonraki süreçte hem üretim miktarımızı hem de ekim miktarımızı daha yüksek noktalara çıkartırız. Gelmeden önce elma gibi şöyle bir ulusal uluslararası bir iki tane makaleye baktım. Elma çeşidi olarak açıkçası beni de çok şaşırtan rakamlara ulaştım. Burada bilim insanı olan arkadaşlarımız daha iyisini biliyor. Dünyada 6 bin 500’ün üzerinde elma çeşidi var. Türkiye’de de 460’ın üzerinde elma çeşidi yetiştiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.