NİĞDE SON DAKİKA
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE ‘AKADEMİSYEN, DR. ÖĞRETİM GÖREVLİSİ’ BAŞHEKİM
BELÇİKA’DA TÜRK ASILLI GAZETECİ KADİR DURAN FEDERAL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ İLK KEZ THE ASYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASINA GİRDİ
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİLER
1 MAYIS İDEOLOJİLERİN ÇARPIŞMA GÜNÜ DEĞİL! BAHAR VE EMEKÇİLERİN KARDEŞLİK BAYRAMIDIR!
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE BAŞHEKİMLİK DEVİR TESLİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ.
NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR “A TAKIMINI” BELİRLEDİ
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİNDE ‘‘BİYOTEKNOLOJİ YÜZYILINA DNA İLE BİR BAŞLANGIÇ’’ SÖYLEŞİSİ
BELEDİYECİLİKTE TEKNOLOJİK ATAK
ERDEMLERİMİZLE VARIZ (ERVA) SPOR OKULLARI
SANAYİ VE TURİZMİN DUAYENİNE SİYASET VE MEDYA DUAYENLERİNDEN VEFA!!!
12 AYIN TAMAMINDA ORUÇ TUTMA SEVABINA KAVUŞTURACAK İBADET “ŞEVVAL”
BAŞKAN ÖZDEMİR, YEREL YÖNETİMLER BAŞKAN YARDIMCILARINI AĞIRLADI
NİĞDE DAMIZLIK BİRLİĞİ’NİN SİLAJ BALYALARI TAHRİP EDİLDİ
YÖK NÖHÜ’DE “BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ” KURULMASINI UYGUN BULDU
NÖHÜ’YE TÜBİTAK 1001 “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI ÖZEL ÇAĞRISI” PROJE DESTEĞİ
GERÇEK MİLLİ EGEMENLİK MİLLET İRADESİNİ PARTİ GENEL BAŞKANLARINDAN ALINMASINDA!!!
VALİ CAHİT ÇELİK’TEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI
KUMBUZOĞLU BİLSEYDİ?
DOLAR 32,2476
EURO 34,6783
ALTIN 2.393,85
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 20°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
20°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 20°C
Cts 14°C
Paz 13°C

TURİZM’İN GÖZDESİ “KEMERHİSAR TYANA ANTİK KENT”

26.03.2024
316
A+
A-

KEMERHİSAR’IN KÜLTÜR VE TURİZM MERKEZİ OLMASI İÇİN ARKEOLOJİK KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Kastamonu’da turizmciler ve STK temsilcileri ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin en çok turist ağırlayan 3’üncü ülke olmasını hedeflediklerini ifade ederek, “Turizm konusunda dünyayı takip eden değil, tüm dünyaca takip edilen, stratejileri belirleyen ülke olduk” dedi.

Ülkemizin 2024 yılı turizm hedefinin 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir olduğunun belirten Bakan Ersoy, dört yılda bu hedefi 100 milyar dolara çekmek gibi bir hedeflerinin olduğunu açıkladı. Şu anda Dünya 4.sü olan ülkemizin en kısa zamanda Dünyada en çok turist ağırlayan 3’üncü ülke olması yolunda çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

Turizmi ülke geneline yaymak gerektiğini vurgulayan Bakan Ersoy, “81 vilayetimize, Anadolu’muzun tüm köşelerine turizmi yaymamız gerekiyor. Sadece yerli turiste değil, yabancı turiste de yaymak gerekiyor. Turizm sektörünü sezonluk olmaktan çıkarıp, 12 ay çalışan bir sektör haline getirmemiz gerekiyor. Yeni yeni ürünler sahaya koymamız gerekiyor. 5 yıl önce, 10 yıl önce Türkiye sadece deniz, kum, güneşle ön plana çıkıyordu. Bir kısım kültür turlarıyla ön plana çıkıyordu. Ama baktığınız zaman 2-3 tane ana ürünü vardı. Şimdi 60’tan fazla ürünle Türkiye turizm sahasına çıkmış durumda. Bugün 200’den fazla ülkede tanıtım yapıyoruz. Bakın dünyada en etkili, en yoğun tanıtım yapan ülke Türkiye. Şimdi de bu gücümüzü, kullanarak bütün şehirlerimizin turizm pastasından pay almasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ersoy, turizm için yerel yönetimler ile Bakanlığın birlikte çalışması gerektiğinin altını çizerek, şunları belirtti:

Turizm söz konusu olduğu zaman yerel yönetimlerle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iç içe, el ele çalışması gerekiyor. Yani varlıklarımız, belediyelerimiz, ilgili kurumlar, Bakanlığımız, sektör temsilcileri, sektörün paydaşları hepimiz el ele vererek, kalp kalbe vererek, omuz omuza vererek konsantre olup bir şekilde, doğru, planlı, programlı bir şekilde çalışmamız gerekiyor.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un belirttiği amaçlar doğrultusunda, Bor ilçemizin güzide kasabası Kemerhisar’ın sahip olduğu kültür ve turizm varlıklarının ortaya çıkarılarak beldenin turizm merkezi haline gelmesi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Kemerhisar’da 2001 yılında başlayan Tyana Antik Kenti kazı çalışmalarında tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar hüküm süren çeşitli uygarlıklara ait kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor.  2021 yılından itibaren Prof. Dr. Osman DOĞANAY başkanlığında yürütülen çalışmalarda, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden ve çeşitli üniversitelerden bilim insanları ekip üyesi olarak görev alıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Türk Tarih Kurumunun desteği ile 12 ay devam edecek kazılar kapsamına alınan Tyana Antik Kenti kazısında 4. yüzyıla ait oktagonal planlı kilise, vaftizhane ve Roma hamamı yapılarının bazı bölümleri ortaya çıkarıldı.

Arkeolojik buluntuların yanı sıra yer üstündeki kültür varlıklarının korunması ve yaşatılması amacıyla NOHU Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinden öğretim üyeleri de eş zamanlı olarak çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar kapsamında Kemerhisar’da 1936-1938 yıllarında inşa edilmiş Cumhuriyet Dönemi eğitim yapısı olan Etiler İlkokulu’nun restorasyon projesi NOHU öğretim üyelerince hazırlandı ve bu eser Tyana Kazı Evi ve Kazı Deposu olarak bölgede çalışmalar yapan araştırmacıların kullanımına açıldı. Kazı alanından çıkan parçaların bir kısmının muhafaza edildiği yapının bahçesine ise Kemerhisar’ın muhtelif bölgelerinde bulunan büyük boyutlu tarihi yapı parçaları taşınarak bu alanda korunması ve ziyarete açılması hedefleniyor.

Bölgedeki diğer önemli bir kültür varlığı olan ve Osmanlı döneminde 1507-1518 yılları arasında inşa edilen Sinan Bey Camisi ise o dönemde Kemerhisar’daki ilk cami olan biliniyor. Yapıldığı tarihten günümüze kadar yöre halkının ibadetine açık olan cami 2020 yılında bir duvarının yıkılmasıyla ibadete kapatıldı. Caminin restorasyon projesi NOHU öğretim üyelerince hazırlandı ve 2022 yılında Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylandı. Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan 500 yıllık caminin restorasyon ve onarım çalışmalarına bir an önce başlanması ve yeniden yöre halkının kullanımına açılması bekleniyor.

NOHU öğretim üyelerinin hazırladığı diğer bir restorasyon projesi ise Tarihi Su Kemerlerine yürüme mesafesinde olan Abdullah Hadepoğlu Konağı’na ait. Konağın Hacı Abdullah Hadepoğlu’nun Mekke’de yüzbaşı olarak görev yapan kardeşinin sağladığı mali destek ile yaptırıldığı söyleniyor. Geleneksel Niğde Evlerinin en güzel örneklerinden birisi olan konağın yapım tarihi 1900’lü yıllara uzanıyor. Konağın Hacı İsmail Efendi Cami’ye bakan duvarında, yıkılmış tarihi bir caminin mihrabının bulunmasıyla ziyaretçilerin ilgisini çektiği belirtiliyor. Tyana Antik Kazı Alanı ve Su Kemerlerine yaklaşık 100 m mesafede olan bu yapının restorasyon projeleri koruma kurulunun onayına sunuldu. Konağın restorasyon projesinde bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ağırlanması için misafirhane olarak kullanılması öneriliyor. Böylece Kemerhisar’daki geleneksel Niğde evlerinin yegane örneği olan yapının, hem konaklama ihtiyacının karşılanmasına, hem de bölgenin kültürel öğelerinin tanıtımına katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Arkeolojik Kazı Alanı, Tarihi Su Kemerleri ve çevresindeki kültür varlıkları birlikte korunarak Kemerhisar’ın tarih öncesi dönemlerden günümüze uzanan eserleri bir arada izleyebileceğimiz kültür ve turizm merkezi olması gelmesi amaçlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.