Her Memlekete Bir Ayhan Şahenk Lazım
Ayhan Şahenk İşadamı. Yatırımcı ve asıl önemlisi doğduğu büyüdüğü topraklarla, her vesile helalleşmeyi unutmayıp prensip edinen bir Niğdeli, Niğdeli sevdası. Anasının atasının topraklarını sürekli hatırlayan, kadir, kıymet bilen, gelenek, görenek ve ananevi değerleri asla unutmayıp, unutturmayan bir Niğdeli, Niğde sevdası Anadolu insanı…
Girişimciliği ve daima geleceğe yatırım yapmasıyla iş dünyasında özel bir yeri olan, insanın sermayeden daha önemli olduğuna inanan, Doğuş Grubunun ebedi başkanı. 1929 Yılında Niğde’de doğan,2001 yılında Vefat eden Şahenk, Ankara Hukuk Fakültesinde okurken,1950 Doğuş Holdingin temeli olan şirketi 9 bin lira sermaye ile kurdu. Şirketinin ilk işi Türkiye Büyük Millet Meclisinin yol, asfalt ve kanalizasyon işleri ihalesini teklif vererek aldı. Türkiye’deki birçok barajda, inşaata Ayhan Şahenk’in imzası var. Türkiye’de ilk baraj inşaatı yapan Doğuş Holding, inşaatın yanında bankacılık, iletişim, turizm ,gıda, otomotiv, medya sektöründe önemli yatırımlar yaptı..71 yıllık yaşamı boyunca her zaman “işin hilesi dürüstlük ilkesinden” ödün vermeyen Ayhan Şahenk, hayır ve hasenat işlerinde de Türkiye’deki örnek kişilerden biri olup bu hayır işlerini daha ileri götürmek için 1992 tarihinde Ayhan Şahenk Vakfını kurmuş olup, okullar açtı, okullara ve öğrencilere malzeme yardımı yaptı.
1997 Yılında uygulamaya başlanan “ Halk Sağlığı Programı” çerçevesinde mobil sağlık araçları ile alt sosyo ekonomik yörelerdeki ilköğretim öğrencilerinin ve bölge sakinlerinin yararlandığı sağlık programları ile halkı bilinçlenmesine yardımcı oldu.
Ayhan Şahenk, iş hayatında daima global düşündü, konuları bir bütün olarak ele aldı. Hedefi daima, üretken projeleri ve sistemleri hayata geçirerek uzun vadeli imkanlar yaratmaktı. Geçici hiç bir işle uğraşmadı, her zaman şirketlerini kar hedefinin ötesine taşıyıp kurumsallaştırmak amacına yöneldi. Her işte, ”zaman ve rekabet koşullarını iyi değerlendirerek, teknolojiyi geliştirmek ”düşüncesindeydi.
Başarıyı; insan, finans, teknoloji organizasyon sağlar. Başarıyı; uzaman kuruluşlarla, danışmanlık ve denetim şirketleriyle işbirliği, mesleki içi eğitim destekler. İş yaşamında yaratıcılık, sorunlara çözüm üretmektir. Büyük boyutlu yükümlülükler, büyük sorunlar ve zorlukları berberinde getirir. Sorunlar ve zorluklar gerçekte yaratıcılığın, başarı tutkusunun itici güçleridir. Her başarının arkasındaki güç insan faktörüdür. Bir kuruluşun en büyük sermayesi de çalışanları ve sistemidir. Ve bu bağlantıda “bugün dünyada en zor bulunan ve pahalı olan değer; para, zaman ve iyi yetişmiş insandır.” söyleyen Ayhan Şahenk’in en büyük özelliği hayırseverliğidir.
Tüm bunları görerek diyorum ki, pek çok şeyi aşmış, samimi duygularla doğup büyüdüğü toprakları unutmayan, aksine sahip ve destek çıkan Ayhan Şahenk, gibi şahsiyetlerden her memlekete muhakkak lazım. Hele ki Anadolu kentlerine.
İşte bu yüzden Niğde şanslı ve işte bu yüzden Şahenk önemli ve ben şahsım ve de Niğde’m adına kendine rahmet, oğlu Ferit Şahenk’e Vakfın 18 senedir Babasının kurmuş olduğu vakfı başarılı bir şekilde yöneten iş kadını kızı Filiz Şahenk’e teşekkür etmek için bu yazıyı kaleme aldım. Teşekkürler Şahenk, Ailesi’ne Niğde’mizin deyimiyle duasıyla noktalayayım yazımı. Allah Mekanını Cennet yapsın…