DOLAR 32,4753
EURO 34,9656
ALTIN 2.436,39
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 26°C
Az Bulutlu
Niğde
26°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 20°C

Ne Olacak Bu Gençlerin Durumu?

16.02.2021
490
A+
A-

Ekonominin göstergesi işsizlik rakamlardır. Rakamlara bakıldığında işsizlikle ilgili  bir problem görülmemektedir.Ancak yaşayan ekonomi denilen gerçek değerlendirmede ölçülerine göre  işsizliğin ülke ekonomisinin en önemli problemi olduğunu söylemek abartılı bir yaklaşım olmayacaktır.Özellikle üniversite mezunu genç nüfus işsizliği çok önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor.. 

Daha önce Kayseri’ye gelen gazeteci arkadaşlarımız,Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesindeki konferanslarına katıldım..İletişim Fakültesi öğrencileri ile çok güzel sohbetler yaptık..Bu arada mezun olan genç gazeteci arkadaşlarımızın hepsi işsiz,moralleri bozuk,”Biz ne olacağız” dediler..Cevap daha veremedik..Bu genç mezunlardan bir kısmı mahalle bekçiliği için müracaat etmişler..Sınavlarına girmişler..Gerçekten çok üzücü bir şey..İletişim Fakültesi Dekanının dediğine göre Türkiye genelin de 71 tane iletişim fakültesi varmış binlerce mezun olan genç arkadaşlarımız işsizler ordusuna katılmışlar..Ben Fakülte Dekanınında çok umutsuz olduğunu gördüm..Yazık günahtır bu çocukların ailerine bir çoğu başka şehirler den gelmişler..

Aynı şekilde daha önceki yazılarımda da söyledim her yıl mühendislik-mimarlık fakültelerinden 12 bin mezun vermektedir..Bunlarında hepsi işsiz..Yaptığımız sohbette organize bölgesinde eleman aranıyor diye tabelalar gördüğüm söyledim bu genç arkadaşlara; “Abi oralar müracaat ettiğimizde bizleri almıyorlar Suriyelileri alıyorlar,çünkü onlar çok ucuz parayla çalışıyorlar,sigorta felan yapmıyorlar ondan dolayı onların tercihi Suriyeli” söyleyen genç bizde mi Suriye vatandaşı olsak mı  acaba? Dediğinde..inanın bizler utandık..

Üniversite okuyup da boşta gezen insan sayısında anlamlı artışların olduğu su götürmez bir gerçektir.Her branştan işsiz üniversite mezunu hemen her hanenin en ciddi sorunu olarak varlığını sürdürmektedir..                                Ne den en önemli problem? Çünkü ekmek meselesi,aş meselesi bütün diğer meseleleri kapsamına alıp insanları zorlamaktadır.İnsanların tarihinin her dönemimde en önemli problem  beslen ve barınma olduğuna göre,ekonomi ve dolaysıyla geçim derdi her hanenin ve her aklı başında  bireyin de birinci problemi olacaktır..

Bütün bu nedenlerden dolayı genç işsizler ne olacak? Ekmek kazanma problemini çözemeyen bir gençin evlenmesi,ev ve yer tutması,aile olması imkanı kalmıyor da ondan.Bu durumun doğal sonuçu olarak da insanlar psikolojik problemlerle baş başa kalıyor.Toplumda insanların birbirini anlaması ve dinlemesi imkanıda kalmıyor.Önemli problemlerini çözemeyen insanın kafasının rahat olmaması da doğal olacaktır.Kendini ifade etmeside mümkün olmayacaktır.Tabi olarak da insanlar mutsuz olacaktır.Mutsuz insanların olduğu toplumlarda  sağlıksız toplum olacaktır..Bu konuda Kayseri de bulunan ünlü Prof.Dr.Psikiyatrist bir dostumla dün akşam yaptığım sohbette bayağı yoğun bir hasta talebi ile karşılaştıklarını söyledi..

Bu hususlar bir toplumdaki herkesi ilgilendiren hususlardandır.. İkdidar-Muhalefet,sağcı-solcu,doğulu batılı,demokrat antidemokrat  herkes bu meselenin birinci derecede etkilenicisi durumundadır.Bu sebeble herkes kendi meselesi olarak görüp çözümü konusunda kafa yorması gereken meselelerdir.Çünkü bu çocuklar bizim çocuklarımız,gençlerimiz geleceğimizidir.Gelecek nesillerimizi gelecek seçimlerden daha önemlidir.   

Geçim derdini çözmüş insanlardan oluşan toplumların gelecekleri olan gençleri de umutlu bir geleceğe güvenle bakan insanlar olacaklardır.Bunun temin edilmesi başarının anahtarı olacaktır…

MEHMET UZEL |UZEL MEDYA

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.