DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 24°C
Az Bulutlu
Niğde
24°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzm. Dr. Mehmet Furkan Çırakoğlu İşitme Kaybı İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzm. Dr. Mehmet Furkan Çırakoğlu İşitme Kaybı İle İlgili Açıklamalarda Bulundu
03.03.2021
4.444
A+
A-

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzm. Dr. Mehmet Furkan Çırakoğlu açıklamalarda bulundu.

İşitme kayıplarında erken tanı ile tedavi mümkün.

İşitme kaybı her yaşta ortaya çıkabilir, ancak yaşlılarda bu risk daha fazla görülebilir. İşitme kaybında erkekler, kadınlardan daha fazla etkilenir. 65 ila 74 yaşlarındaki erkeklerin yüzde 10’undan fazlasının farklı derecelerde işitme kaybı yaşadığı tahmin edilmektedir. İşitme kaybı doğumsal olarak gelişebileceği gibi bazı faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Kanser tedavisi gören hastalarda kullanılan kimi kemoterapi ilaçları ve idrar söktürücü (dirüetikler) olarak tanımlanabilecek bazı ilaçlar işitme kaybına yol açabiliyor.Tümörler veya kafa içinde basınca yol açan hastalıklarda işitme kaybına sebep olabiliyor. Yaşla birlikte duyuda kayıplar yaşanabiliyor. Özellikle 40 yaş sonrası kişilerde yaşlılığa bağlı iç kulak ve sinirleri etkileyen hastalıklar gözlemlenebiliyor. Enfeksiyonlar veya metabolik hastalıklar: şeker veya endokrin hastalıkları gibi enfeksiyonel hastalıklar da işitme kaybında önemli bir rol oynayabiliyor. Özellikle yüksek sesli yerlerde çalışan kişilerde 80 desibel ve 4 saat fazla yüksek sese maruz kalma ile tehdit eden yüksek ses, 95 desibel ve üstü ani işitme kayıplarına neden olabiliyor. Bunların yanı sıra, aşağıda sayılanlar da işitme kaybına neden olabilecek durumlar arasında sayılabiliyor:• Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar• Orta kulakta kronik olarak sıvı birikmesi• Kafa yaralanmaları• Anormal kemik büyümesi• İnme• Genetik çekim• Meniere hastalığı 

Belirtiler

İşitme kaybı aşamalı olarak ya da aniden gelişebilir.  Çoğu zaman herhangi bir belirti vermezken, bazı hastalarda ise kademe kademe işitsel kayıplar yaşanabilir.  Her zaman çok fazla belirti vermeyen işitme kayıpları tedavi edilmezse kişi duyma yetisini kaybedebilir. İşitme kayıpları bazı durumlarda aşağıdaki belirtileri gösterebilir.• İnsanlara sıklıkla cümlelerini tekrarlamalarını söylüyorsanız• Kalabalık ortamlarda sesleri ayırt edemiyorsanız• Sürekli yüksek ses ile konuşuyorsanız• Televizyon izlerken veya müzik dinlerken sesin yüksekliğini fark etmiyor ve çevreniz tarafından uyarılıyorsanız• Sohbetleri takip etmekte zorluk çekiyorsanız işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. Bu belirtilerin devam etmesi ve tekrarlaması durumunda bir kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı ile görüşmeliniz.

Tanı Yöntemleri

Hastada öncelikle fizik muayenesi yapılır ve enfeksiyon olup olmadığı araştırılır. Hastada işitme kaybından şüpheleniliyorsa sübjektif ve objektif denilen iki aşamalı işitme testi yapılır. Testler sonucunda iç kulaktaki sinirsel hasar, işitme kaybı, işitme derecesi ve hangi kulakta olduğuna dair bilgiler saptanır.

Ayrıca hastanın öyküsü ve test sonuçlarına göre hekim ilaç tedavisi, ameliyat veya işitme cihazı kullanmasına karar verebilir.

Tedavi Yöntemleri

Birçok işitme kaybı türü tersine çevrilemez ama çoğu hastanemiz de yeni alınan cihazlar ile aşağıdakileri içeren bir veya daha fazla tedavi seçeneğiyle düzeltilebilir.

İşitme cihazları

Doğru işitme cihazı sözel ve işitsel iletişimi yeniden kurup geliştirmeye yardımcı olabilir.

Timpanostomi tüpleri

Basınç dengeleme tüpleri, kronik orta kulak sıvısını tahliye etmeye yardımcı olur. 

İlaçlar

Altta yatan Meniere gibi bir takım hastalıklar tespit edildiği takdirde, bunların tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılabilir.

Ameliyat

Kulak zarındaki delik ameliyat yolu ile kapatılabilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.