NİĞDE SON DAKİKA
NÖHÜ, THE DİSİPLİNLER ARASI BİLİM SIRALAMASINDA DÜNYANIN İLK 500 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA
REKTÖR HASAN USLU ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU: “BAŞARI VE MEMNUNİYET ÖNCELİĞİMİZDİR”
NİĞDE İL GENEL MECLİSİ 2025 BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ
NÖHÜ ÖĞRENCİLERİNİN PROJESİNE TÜBİTAK’TAN MÜKEMMELİYET MÜHRÜ
NİĞDE’DE KIŞ TEDBİRLERİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU KÖY KÖY MUTLULUK DAĞITIYOR
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. İNAN’DAN DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ MESAJI
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÇEVRE DOSTU ENERJİ TEKNOLOJİLERİNE BÜYÜK KATKI
DEVLET ESKİ BAKANI AKIN GÖNEN’DEN NİĞDE TURİZMİ İÇİN ÖNERİLER
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, BOR DEVLET HASTANESİ’NDEKİ TADİLAT ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
NÖHÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİ
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NİN GURURU: NİĞDE TEKNOPARK 10 BASAMAK YÜKSELDİ
NÖHÜ’DEN DİYABETE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, ULUKIŞLA’DAKİ SAĞLIK KURULUŞLARINI ZİYARET ETTİ
NÖHÜ DİŞ HASTANESİ, KALİTE STANDARTLARINDA YÜKSEK PUANLA SAĞLIK TURİZMİ İÇİN YETERLİ GÖRÜLDÜ
SINAV STRESİNE SICAK BİR DESTEK: NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÇORBA İKRAMI!
MHP NİĞDE MERKEZ İLÇE TEŞKİLATI’NDA GÖREV DEĞİŞİMİ
51 HABER GAZETESİNDEN NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
NİĞDE BELEDİYESİ’NDE, YAPI DENETİM FİRMASI TEMSİLCİLERİYLE İSTİŞARE TOPLANTISI
NİĞDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ’NDE YENİ AĞIZ İÇİ TARAYICI CİHAZI KULLANIMA SUNULDU
DOLAR 34,4919
EURO 36,3983
ALTIN 2.952,18
BIST 9.286,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 13°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
13°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 1°C
Paz -2°C
Pts -1°C

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarafından “Akıllı Atık Ayırma (ATAY) Modülü” Geliştirildi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarafından “Akıllı Atık Ayırma (ATAY) Modülü” Geliştirildi
28.06.2021
592
A+
A-

Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur, Bursa Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Murat Peker öncülüğünde Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencileri Çevre Mühendisi Erdem Bilginol, Çevre Mühendisi Kemal Ulusoy ve Çevre-İnşaat Mühendisi Nurten Özkan’dan oluşan ekip tarafından “Akıllı Atık Ayırma (ATAY) Modülü” prototip çalışmaları devam ediyor.

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından kabul edilen ATAY Modülü projesi ile atıkların sınıflandırma ve ayrım işlemlerinin daha hızlı ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirilebilmesi, insan sağlığı açısından daha uygun bir yöntem geliştirerek bu atıkların yüksek verimle ayrılması, atık ayırma işlemlerinden ortaya çıkan iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının ortadan kaldırılması, ayırım performansının arttırılması, karışık atık ayırmada kaybedilen sürenin geri kazandırılması, atık ayırmada kaçak/firenin önüne geçilmesi, çevresel risklerin azaltılması, daha düşük maliyetli, daha az yer kaplayan, yurtdışına olan bağımlılığı azaltacak, yerli ve milli, çevre-dostu, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 uyumlu otonom bir ATAY Modülü prototipi üretilmesi amaçlanıyor.

Mekanik atık ayırma sistemlerine göre ilk yatırım (kurulum) ve işletme maliyeti daha düşük, sürdürülebilir bir uygulama olan ATAY Modülü gibi Türkiye’nin mevcut piyasasında atık ayırma amacına hizmet edecek ve bu teknolojiyi kullanan yerli ve milli herhangi bir ürün bulunmamaktadır. Bu nedenle proje sonucunda üretilecek ATAY Modülü, sektöründe bir ilk olacaktır. Bu modülün daha çevreci, döngüsel ve dijital bir sanayi stratejisi izlenmesi beklenen Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamının yanı sıra sonraki yıllarda ortaya konabilecek küresel strateji, yönetmelik, direktif, vb. ile de uyumlu olacağı öngörülmektedir. ATAY, 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’ndaki “Akıllı Altyapı”nın bir bileşeni olan, atık, çevre, yenilik, sıfır atık, akıllı işlev yapma, kamusal ve katma değer yaratan, modern Türkiye’nin yerli ve milli atık ayırma sistemi olmaya aday bir çalışma olarak da öne çıkıyor.

ATAY ile hafriyat, tesis kurulumu ve işletme gibi aşamalar açışından pratik, etkin, verimli ve kompakt çözümler sunulmaktadır. Projenin, atık sınıflandırma sırasındaki kaçak ve hataları ortadan kaldırması yönüyle çevreye oldukça olumlu etkileri bulunmaktadır. ATAY Modülü ile atıklar yüksek teknoloji kullanılarak ayrılıp sınıflandırıldığından, fire/atıl malzeme kalma durumu en aza indirgenmektedir. Bu yönüyle ekolojiye katkısı çok yüksek olan Projenin bu katkısı sürdürülebilir oluyor.

Modern çağa uygun olup sunduğu inovatif otomasyon yeniliği ve avantajı ile Türkiye’deki atık ayırma sistemleri içerisinde öncü rol oynayacak olan ATAY Modülü, ayrıca atık depolama sahasına giden geri dönüşemeyen atık miktarının azaltılmasıyla atık temelli olabilecek iklim değişikliği etkilerini de azaltmaya yardımcı olacak, mekanik atık ayırma tesislerinden daha az bir alana kurulacak ve ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır. ATAY Modülü projesinde atık sorununun çözümü, geri dönüşüm veriminin arttırılması, endüstriyel simbiyoz, sıfır atık ve döngüsel ekonomi yaklaşımlarının etkinleştirilmesi, akıllı şehirler, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve gelecekte gündeme gelebilecek çevresel karar/aktivitelerin desteklenmesine yönelik bir ürün ve iş fikri söz konusudur. Bu bağlamda ATAY sistemi ile ilgili patent başvurusu süreci de başlatılmıştır. Proje ekibi KOSGEB AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon Destek Programı proje desteği ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Niğde Teknopark bünyesinde şirketleşme çalışmalarını da sürdürüyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.