Yerli Ve Milli Patates Çeşitlerinin Hasatları Yapıldı
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen Yerli ve Milli patates çeşitlerinin tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla Niğde Tarım ve Orman Müdürlüğünün iş birliği ile düzenlenen tarla günü etkinlikleri kapsamında demonstrasyon alanında hasadı gerçekleştirildi.
Kiledere- Alay Yolunun 3. Kilometresinde tarlada gerçekleştirişsen etkinlikte açıklamalarda bulunan Niğde patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, ‘‘ Yerli ve Milli çeşitlerimiz olan patateslerimde demonstasyonlar yapıyoruz. Bunun finalini bugün Alay Kasabamızda gerçekleştiriyoruz. Alay Kasabamızda 6 adet yerli ve milli patates çeşidimizin dikimini ve gerçekleştirdik. Bugünde hasadını yapıyoruz. Patateslerimizin performanslarını katılımcılarımız ile birlikte burada göreceğiz .Patates Araştırma Enstitümüz Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstere Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar GENEL Müdürlüğüne bağlı Türkiye’de ilk ve tek Araştırma Enstitüsüdür . Türkiye’de bir çok alanda 10 çeşit yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırdık. Hale hazırda da AR-GE çalışmalarımız devam etmektedir. Bize destek olan Niğde Tarım İl Müdürlüğümüz Başta olmak üzere Alay Belediyemize ve Çiftçimiz Kahraman Erol Önder çiftçimize çok teşekkür ediyorum. Çeşitlerimize çok iyi baktılar .Şuan itibari ile 6 çeşidimizin demonstasyon hasadı yapıldı. 6 çeşidimiz Niğde topraklarındaki verimi oldukça tatmin edici. Şuan itibari ile çeşitlerimizin en düşüğü 4 tona yakın civarında verim verdiğini görülüyor. Kesin sonuçları hasadın tamamen bittikten sonra tartımlar sonucunda belli olacaktır. Geliştirdiğimiz çeşitlerimiz üreticilerimizin benimsediği Bu bölgeye adaptasyonu en yüksek olan çeşitler.’’ dedi.
Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş İse, ‘‘ Patates ilimizin ve ülkemizin vazgeçilmez ürünlerinde bir tanesi. Enstitümüzün de burada başarısına bir kez daha şahit oluyoruz. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum’’ diye konuştu.
Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç ise,‘‘ Patates sofralarımızın vazgeçilmezi. Niğde’miz tarım sektörü ile öne çıkan bir kent. Tarıma da baktığımız zaman tarım ürünleri arasında da patates ile başı çekiyoruz. Niğde’miz için çok büyük bir istihdam alanı. Çok insanımız patates üretiminde geçimini sağlıyor. Hatta ve hatta hasat dönemlerinde il dışında gelen tarım işçilerimizde çalışarak kazanç sağlıyorlar.Enstitümüzün uzun bir süredir yerli ve milli tohum anlamında çalışmalarını sürdürüyor. Patates kent için stratejik bir ürün. Patatesin gerek verimini gerekse kalitesini artırmak için enstitümüz büyük bir kazanç. Enstitümüz, geliştirdiği tohumların her yıl birçok ilde deneme ekimlerini ve hasadını yapıyor. Bu ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak. Uzun vadede tamamen kendi kendimize yeter hale geleceğiz. Bir de geliştirdiğimiz tohumların kendi coğrafyamıza, iklimimize toprak yapımımıza daha faydalı, verimi yüksek, kaliteli ürünler haline geliyor. Bu anlamda her yıl bir adım daha ileriye gidiyoruz. Başarılı çalışmalarından dolayı enstitü çalışanlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, yerli patates çeşitleri ‘Saruhan’, ‘Nam’, ‘Onaran2015’, ‘Muratbey’, ‘Leventbey’ ve ‘Niğşah’ı katılımcılara tanıttı. Düzernlenen programa Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılın, Niğde Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak Niğde İl Genel Meclis Başkanı Nusret Teksin, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Alay Belediye Başkanı Safa Erol, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
(HABER: METİN CAN ÇELİK)