DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 19°C
Açık
Niğde
19°C
Açık
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 28°C
Çar 24°C

ÇÖZÜM NET: BİRLİK OLMAK

ÇÖZÜM NET: BİRLİK OLMAK
25.10.2021
844
A+
A-

Devlet eski Bakanı Akın Gönen, Niğde’nin kalkınma imkânları ile ilgili bugüne kadar yaptıkları ve yapılması gerekenleri gazetemize değerlendirdi. Birçok hammadde alanında entegre sanayi kurulması gerektiğini dile getiren Akın Gönen, turizmin gelişmesi için de bir master planın hazırlanması gerektiğini savundu.

Devlet eski Bakanı ve 17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili Akın Gönen Gazetemiz 51 Haber’e değerlendirdi, Niğde’nin nasıl kalkınması ve refah düzeyinin yükselmesi için bugüne kadar neler yapıldığı ve yapılması gereken eksikleri değerlendirdi. Niğde’de organizasyon, işbirliği ve dayanışma sağlanamazsa hızlı kalkınmanın sağlanamayacağının altını çizen Akın Gönen, “Yapılacak iş, yerelde organize olup, şirketleşip sektörlerde sanayileşmektir” dedi.

 

32 ADET UYGUN SANAYİ YATIRIM ALANI TESPİT EDİLDİ

 

‘Bölgesel kalkınma siyasal, sosyal ve ekonomik bir süreçle gerçekleşir’ diyen Akın Gönen, “Niğde ili bu yönden şanslı bir ildir. İlimiz çeşitli sektörlerde yenilikler ve organizasyonlarla hızla kalkınabilirdi. Bu amaçla “Niğde İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması’nı 1998 yılında Türkiye Kalkınma Bankasına hazırlattım. Bu araştırmada 32 adet uygun sanayi yatırım alanı tespit edildi” diye konuştu.

 

PATATES TARIMINDA YERLİ TOHUM VE KALİTELİ ÜRETİMİ AMAÇLAMIŞTIK

 

Niğde’nin tarım ve hayvancılığa dayalı sanayileşmede sıçrama yapmaya hazır halde bulunduğunu dile getiren Gönen, Niğde’ye tarım alanında kazandırdığı yatırımları şu şekilde dile getirdi:

“Patates durumu bu konuda güzel örneklerden biridir. Patatesi ucuz ve kaliteli üretip, sanayi ürünü haline getirip pazarlamak gerekli idi. Bu amaçla, 1996 yılında Tarım Bakanlığına yaptığım yazılı müracaatla ülkemizde ilk ve tek Patates Araştırma Enstitüsü’nü hayatını kaybetmiş olan Bakan Nafiz Kurt imzası ile Niğde’de kurdurdum. Günümüzde başarı ile hizmet vermeye devam etmektedir. Burada yerli tohum ve kaliteli üretimi amaçlamıştık. Patatesin sanayi ürünü haline gelip katma değerinin artması, raf ömrünü uzatıp pazarlama sorununa ciddi çözüm bulunması şarttı. Bu amaçla, Niğde Patates Entegre Sanayi kurulması elzemdi. Zamanın kalkınmadan sorumlu Sayın Devlet Bakanı Salih Yıldırım ve Türkiye Kalkınma Bankası Sayın Genel Müdürü Taci Bayhan, yaptığım müracaatlar üzerine hazırlanan resmi çalışma sonucunu 1998’de ilimize gelerek resmen ilgililere duyurdular. Bu çalışma ilimiz ilgili yatırım birimlerinde o tarihten beri ilgi beklemektedir.”

 

PROJE HALA DSİ ARŞİVLERİNDE BEKLİYOR

 

Tarımda sulamanın önemi yadsınamaz bir gerçektir. Gönen, 1998 yılında sulama ile ilgili çiftçinin sorunlarına en etkili çözüm yolunu sunduklarını belirterek, “Sulama için çiftçinin talebi olan elektrifikasyon konusunu elbirliği ile hızla yaygın halde gerçekleştirdik. Ecemiş suyunu, ilimiz topraklarını sulaması için 1998 yılında DSİ bütçesine ödenek koydurup incelettirdim. Bu konuda 2000 yılında olabilirlik ve ekonomiklik konusunda uygunluk sonucunu resmen sağladık. Proje hala DSİ arşivlerinde ilgi beklemektedir” ifadelerinde bulundu.

 

HAZIR POTANSİYELİ SEKTÖRLERDEN BİRİSİ DE DERİ SANAYİ

 

Niğde’nin bir deri entegre sanayiye sahip olması ile çehresinin değişeceğini savunan Gönen, Deri ile ilgili bir çok çalışma yaptıklarını ancak kurulan merkezlerin şu an faal olmadığını belirtti. Gönen konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Niğde ilinin hızla kalkınmasında hazır potansiyeli olan diğer sektörlerden birisi de deri sanayi sektörüdür. Bu sektörün modern şartlara uygun üretim yapması ve gelişimi için 1992 yılı Devlet Bütçesine Bakanlığım sırasında ödeneğini koydurup, Niğde-Bor Deri Organize Sanayi Bölgesi yatırımını hızla başlattım; bugün faal haldedir ve bölgeye hizmet vermektedir.  Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğüne Niğde-Bor Deri Entegre Sanayi Yatırım Projesini 1998 yılında hazırlattım. Bu proje gerçekleşseydi ilimiz, deriye dayalı entegre bir sanayi merkezi olacaktı. Bu çalışma da, ilimiz arşivlerinde tıpkı patates entegre sanayi projesi gibi ilgi beklemektedir. İlimiz deri sektörünün sanayi-üniversite ilişkisini ve iş birliğini sağlamak için ödeneğini koydurup Üniversite bünyesinde Bor Dericilik Uygulama Merkezi’ni kurdurdum. Ancak, Dericilik Uygulama Merkezinin şu anda faal olmadığını üzülerek öğrendim. Dericiliğimizin uluslararası rekabet gücünü arttırmak için de Üniversite bütçesine o dönem yurtdışı eğitim yoluyla akademisyen yetiştirilmesi amacıyla bir ödenek koydurmuştum. Kullanılıp kullanılmadığını bilmiyorum.”

 

2000 YILINDAN SONRA BİR DERECE AŞAĞIYA DÜŞÜRÜLDÜ

 

Akın Gönen Niğde’ye yatırım yapılması için uzun uğraşlar verdiğini hatırlatarak, “Bilimsel yenilikler ve teknoloji takip edilip, ilgili sektörlerde uygulanmazsa rekabet ve gelişimin mümkün olmadığı bilimsel bir ekonomik gerçektir. İlimizin sanayileşip kalkınması için ilgili devlet destek ve teşviki de şarttı. İlimiz o zaman kalkınmada öncelikli iller arasında değildi. Bu amaçla devlet yatırım teşvik ve desteği alması için resmi müracaat yaptım ve müracaatım reddedildi. Kendi partimin hükümetinin bu uygulaması aleyhine idari yargıda dava açtım. Dava sona yaklaşınca ilimiz, kalkınmada en yüksek destek alan doğu illeri statüsü olarak 1997 de ilan edildi. İlgili Bakan yazı ile bu talebimin yerine getirildiğini bana bildirdi. Ancak 2000 yılından sonra bir derece aşağıya düşürüldüğünü de üzüntüyle biliyorum” dedi.

 

İŞBİRLİĞİ VE DAYANIŞMA SAĞLANILMALI

 

Niğde’nin kalkınması için yapılması gerekenleri de söyleyen Akın Gönen, “İlimiz patates entegre sanayi ile deri entegre sanayilerine ek olarak kalsite (maden sektörü) yapılacak ileri teknoloji yatırımı ile hızla atak yapacak alt yapı ve üst yapıya sahiptir. Turizm sektörü de master plan yapılırsa ve ilgilenilirse aynı amaca hizmet edebilir. Ancak bu konuda eksik olan; devlet, üniversite, patates araştırma enstitüsü ve özellikle ilimizin bu sektörlerle ilgili olan yereldeki sayın sektör oda temsilcileri, dernek ve sektör temsilcilerinin bir araya getirilememesidir. Bu organizasyon, işbirliği ve dayanışma sağlanamazsa hızlı kalkınma, refahın yükselmesi, işsizliğin önlenmesi ve göçün tersine dönmesi mümkün değildir. Yapılacak iş, yerelde organize olup, şirketleşip bu sektörlerde sanayileşmektir. Ülkemizde kalkınmış güzel il örnekleri ve bilim bunu bize ısrarla söylemekte ve göstermektedir” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.