DOLAR 32,5968
EURO 34,8683
ALTIN 2.494,71
BIST 9.593,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 20°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
20°C
Hafif Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 27°C

Organ Bağışı Hayat Kurtarır

Organ Bağışı Hayat Kurtarır
11.11.2022
153
A+
A-

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya yaklaşan 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya: ‘’Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ nakli son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemidir. Böbrek, karaciğer ve kalp nakle en çok ihtiyaç duyulan organlardır. Kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazlarına bağlı olarak ’bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Son dönem böbrek yetmezliklerinde diyaliz tedavisi yerine, böbrek nakli yapılması hem hastanın yaşam süresi ve kalitesini artırmakta hem de ulusal bütçeye daha az maliyet getirmektedir. Bazı kronik karaciğer ve kalp rahatsızlıklarında durum daha üzücü olup, diyaliz gibi yardımcı tedavi alternatifleri olmadığı için bu hastalar organ bulamadıkları takdirde maalesef hayatlarını kısa sürede kaybetmektedirler. İlimizde 2019-2022 yılından bu yana toplam vefat eden 4 hastamızdan 14 organ, 8 kornea ve 2 tane kalp olmak üzere dönor operasyonu ile organ nakli gerçekleştirilmiştir. Tekrardan organ bağışı yapılanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.  Hastanemize başvuran 2491 kişi ise organ bağışında bulunmuştur. Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte, ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.