DOLAR 32,3370
EURO 35,1476
ALTIN 2.242,33
BIST 8.741,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 14°C
Az Bulutlu
Niğde
14°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 5°C
Cum 6°C
Cts 9°C

NÖHÜ’ye TÜBİTAK 1001 Proje Desteği

NÖHÜ’ye TÜBİTAK 1001 Proje Desteği
27.03.2023
141
A+
A-

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Tarımsal Biyoinformatik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Latif Tek’in yürütücü, Doktora Öğrencisi Hümeyra Yıldız Akkamış’ın ise bursiyer olarak yer aldığı “Baklagillerde Endojen Pararetrovirüs (EPRV) DNA Dizilerinin Biyoinformatik, Moleküler ve Sitogenetik Analizi” adlı proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje, TÜBİTAK tarafından konunun uzmanı danışman değerlendirmeleri, daha önceki proje çıktıları, çok disiplinli öncelikli alanlar ve Ar-Ge konularıyla ilişkiler bağlamında incelenerek sunulan projeler içerisindeki destek oranı olan %25,2 içerisinde yer aldı.

Prof. Dr. Tek ve Doktora Öğrencisi Akkamış yaptığı açıklamada, “Bitki Kromozom Laboratuvarı olarak, proje kapsamında, bitki genomunun farklı dinamik yapılarında rol oynayan hareketli tekrarlayan DNA dizilerinden birisi olan genoma entegre retrovirüslerin biyoinformatik, moleküler ve sitogenetik yaklaşımlarla tanımlanması, modellenmesi ve biyolojik ve tarımsal anlamda olası dinamiklerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye’de ve dünyada önemli bir bitki ailesi olan baklagil türlerine ait Caulimoviridae ailesinde yer alan pararetrovirüslerin genom çapında tanımlanması yapılacaktır. Baklagil grubu tarımsal yönünden önemli birçok bitki türünü barındırmaktadır. Elde edilen çıktıların yaşam bilimlerinde genetik, genom ve ıslah çalışmalarında temel bir referans ve özgün çıktılar sağlayacağı değerlendirilmektedir. Bu yönüyle temel bilimsel veriler, tarımsal önemi olan bitkilerde uzun vadede viral etmenlerin sebep olduğu biyotik streslere karşı dayanıklı çeşit geliştirme de paradigma değiştirici olma potansiyeli mevcuttur.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.