DOLAR 32,3291
EURO 35,0497
ALTIN 2.284,40
BIST 8.980,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 21°C
Parçalı Bulutlu
Niğde
21°C
Parçalı Bulutlu
Per 17°C
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C

‘Hipertansiyon’a dikkat!

‘Hipertansiyon’a dikkat!
12.05.2023
113
A+
A-

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Koray Okur, hipertansiyonun, kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en yaygın olanı olduğunu belirterek; “Hipertansiyon, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur” dedi.
Hipertansiyonun en sık görülen komplikasyonlarının ise koroner kalp hastalığı, inme, kalp ve böbrek yetmezliği olduğuna vurgu yapan Dr. Okur, hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmekte olduğunu söyledi.
Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmakta olduğuna dikkati çeken Dr. Okur, hipertansiyon konusunda farkındalığı arttırmak, sebep olduğu sorunlara dikkat çekmek, kişilerin ve toplumların hipertansiyon konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Bilinç düzeyinin arttırılması yanı sıra hipertansiyonu önleme, teşhis, tedavi konusunda da kişilerin bilgilendirilme faaliyetlerinin yürütülmesi yoluyla kan basıncı kontrol oranlarının yükseltilmesinin hedeflendiğine değinen Dr. Okur, hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan “aşırı tuz tüketimi”nin de ülkemiz için ciddi bir sorun olduğunu, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarının 6 gram olarak belirlendiğini bildirdi.
Dr. Okur; “En büyük sorun ise hipertansiyon hastalarının çok önemli bir bölümünün hastalığını bilmemesi ve bu yüzden iyileştirici değil kötüleştirici tercihlerini sürdürmesidir. Yüksek kan basıncında can ve yaşam kalitesini korumanın tek yolu, erken tanı konabilmesi; bunun tek yolu da zaman zaman yaş ilerledikçe daha sık tansiyon ölçtürmektir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.