DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 24°C
Az Bulutlu
Niğde
24°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Üniversitede Sürdürülebilir ve Yeşil Kampüs Çalışmaları Devam Ediyor

Üniversitede Sürdürülebilir ve Yeşil Kampüs Çalışmaları Devam Ediyor
12.06.2023
104
A+
A-

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi kampüsünde Çevre Haftası kapsamında “İklim Dostu Üniversite” olarak iklime uyum sürecini destelemek ve park bahçe atıklarının kontrollü bir şekilde değerlendirilmesi ile karbon ayak izini azaltmak amacıyla dal kırma ve malçlama etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılarak burada açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “Yükseköğretim Kurulu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkları arasında imzalanan “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” kapsamında “Pilot Üniversite” olarak seçilen Üniversitemiz bu protokol kapsamında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamaları ile yeşil kampüste sürdürülebilirliğin artırılmasını hedeflemektedir. Biz de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak kampüslerimizde yaptığımız çalışmalarla bu konularda tüm topluma örnek olmayı ve farkındalık oluşturmayı istiyoruz. Ayrıca Üniversitemiz örnek Sıfır Atık uygulamalarıyla, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “İklim ve Gençlik” temasıyla düzenlenen 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni’nde, Üniversite kategorisinde Sıfır Atık En İyi Uygulama Ödülü’nün sahibi olmuştu. Bu konuda da yine önemli çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

Atık Yönetim Koordinatörü Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ise yaptığı açıklamalarda “Üniversitemiz Atık Yönetim Koordinatörlüğü olarak kampüs içerisinde oluşan park bahçe budama atıkları öğütülerek malçlama için kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışma ile sürdürülebilir yeşil kampüs uygulamalarında sulamada kullanılan su miktarını azaltarak ve toprağın organik içeriğini artırarak iklim değişikliğine uyum kapsamında çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca bu şekilde yabancı otların çıkışı engellenirken, gübrenin bitki tarafından verimli kullanımını sağlayacak ve bir süre sonra tarımsal atıklar gübreye dönüşerek toprağa olumlu katkı sağlamış olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Üniversitede yapılan “Malçlama” yaygın olarak kullanılan bir uygulama olup toprak yüzeyinin ışık geçirmeyen öğütülmüş tarımsal atık veya bir malzeme ile örtülmesi işlemidir. Bu yöntem toprak yüzeyi ışık geçirmeyen bir madde ile kaplandığı için yabancı ot tohumlarının çimlenip toprak yüzeyine çıkmamasını sağlamaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.