DOLAR 32,5217
EURO 34,9164
ALTIN 2.435,93
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 22°C
Az Bulutlu
Niğde
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 22°C
Çar 21°C
Per 19°C

Ruh Sağlığına dikkat

Ruh Sağlığına dikkat
12.10.2023
209
A+
A-

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, ”10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” ile ilgili açıklamalarda bulundu;

Dr. Okur yaptığı yazılı açıklamada, “DSÖ, 1992 yılından itibaren her yıl 10 Ekim gününü Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak belirlemiştir. Bugünün kutlanmasının nedeni dünya genelinde ruh sağlığı sorunları hakkında toplum farkındalığını arttırmak ve ruh sağlığını desteklemektir. Bu doğrultuda her yıl farklı bir ruh sağlığı teması seçilmektedir.

Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması ‘Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır’ olarak belirlenmiştir. Bu yılın teması, tüm insanlar için ruh sağlığını temel bir insan hakkı olarak farkındalığı artırmayı ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kim oldukları veya nerede yaşadıkları fark etmeksizin herkesin en yüksek düzeyde ruh sağlığına erişme hakkına sahip olduğunu vurgulamaktadır.

Göç, pandemi ve savaşlar küresel olarak iyilik halimizi etkilemektedir. Herkesin ihtiyaç duyduğu psikolojik sağlığa erişmesi ve psikolojik iyilik halinin gözetilmesi oldukça önemlidir. DSÖ, olumsuz ruh sağlığı koşullarının giderek ergen ve gençleri daha fazla etkilediğini söylüyor. Bu nedenle toplumsal iyilik halinin her bir birey için bir hak olduğunu ifade ediyor.

Ruh sağlığının korunması bireylerin ve toplumun yaşam kalitesini koruyan ve arttıran en önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle sadece bireyi değil bireyin içinde yaşadığı tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur. Ruh sağlığının bozulması kişilerin gündelik yaşamlarını ve kendinden beklenen iş, okul, aile içindeki sorumluluklarını yerine getirebilme ve kendine bakabilme becerilerini kaybetmelerine neden olmaktadır. Ayrıca sosyalliğini kaybetme ve görevlerini aksatmalarına da sebep olmaktadır.

Bu kapsamda 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü ile amaçlanan kişilerin ruh sağlığını koruyup desteklemek, önlenebilir psikiyatrik hastalıkların sıklığını azaltmak ve ruh sağlığı hastalarının sorunlarını ortaya koymak ve toplumda ruh sağlığı konusunda farkındalık çalışmaları yapmaktır.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.