DOLAR 32,3784
EURO 34,7289
ALTIN 2.433,87
BIST 10.056,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 21°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
21°C
Hafif Yağmurlu
Sal 19°C
Çar 21°C
Per 16°C
Cum 18°C

ÖZAL’IN İMAN VE VATAN SEVGİSİYLE TÜRKİYE’Yİ 1. DÜNYA LİGİNE ÇIKARTAN KARARLARI!!!

ÖZAL’IN İMAN VE VATAN SEVGİSİYLE TÜRKİYE’Yİ 1. DÜNYA LİGİNE ÇIKARTAN KARARLARI!!!
24.01.2024
67
A+
A-

Yazımızın konusu olan Türkiye’nin o kararların alınmasından önceki ne olduğu belli olmayan sözüm ona karma ekonomik model ismi verilen ekmek ,simit ,pasta yemek, şeker, un arabaların fiyatları başta olmak üzere her şeyin satış fiyatına devletin karar verdiği ,buna rağmen fiyat artışlarının önüne geçilemediği gibi aranan ihtiyaç mallarının da bulunamadığı sistem ile Türkiye kelimenin tam anlamıyla mehter marşındaki gibi iki ileri bir geri gidiyordu.
Milletimizin 1. Adamı Şehit Başbakan Menderes’ten sonra insanlarımıza verdiği değeri ispatlayarak 2. Adamı olan 8. Cumhurbaşkanı Özal aşağıda sunacağım bir bilim adamının da teyit ettiği gibi bu kararlarla Türkiye’nin pozitif olarak yönünü değiştirtirdi,
Gelin bundan sonrasını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Kargöl’ün Meslektaşımız Ayşenur Sağlam’ın Ankara mahreçli 23.01.2019 tarihli haberinden birlikte okuyalım.
ANKARA – Ayşenur Sağlam
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, yapısal reformlar ve açılımlarla Türkiye ekonomisine yeni bir boyut kazandıran 24 Ocak Kararları’na ilişkin, “Ekonomik İstikrar Programı, Cumhuriyet tarihinin şahitlik ettiği en önemli politik ekonomi gündemidir.” dedi.
Karagöl, AA muhabirine, önemli yapısal reformlar içeren ve 24 Ocak 1980’de kamuoyuna açıklanan “Ekonomik İstikrar Programı” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kamuoyunda “24 Ocak Kararları” olarak bilinen programın, kamu maliyesindeki açıklardan doğan kriz ekonomisinin iyileştirilerek dengelenmesinde önemli rol oynadığına işaret eden Karagöl, aradan geçen 39 yıla rağmen Cumhuriyet tarihinin şahitlik ettiği en önemli politik ekonomi gündeminin “Ekonomik İstikrar Programı” olduğunu dile getirdi.
Söz konusu programın ihracat ve yatırım odaklı yeni bir perspektifle Türkiye hikayesinin yönünü değiştirdiğine dikkati çeken Karagöl, şöyle konuştu:
“Türkiye için radikal kararların alındığı bu programda ülke ekonomisinin büyüme stratejisi değişti ve ithal ikameci politikalar terk edildi.
1980 yılının başında azınlık hükümeti kuran Süleyman Demirel, Başbakanlık Müsteşarı Turgut Özal’ı tam yetkiyle donatarak ekonomi yönetiminin başına getirmişti.
Özal, bir taraftan 1980’li yıllara damgasını vuracak ekonomi programında radikal kararlara yer verirken, diğer taraftan Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana uygulanan ‘devletçilik’ politikasının yeniden değerlendirilmesine sağlamış oldu.
Ekonomik İstikrar Programı’nın en temel hedefi, ülke ekonomisini uluslararası sermayeye entegre ederek serbest piyasa ekonomisine geçişi sağlamaktı.
Kamunun ekonomideki payının azaltılması ise serbest piyasa ekonomisine geçiş için önem arz ediyordu.”
Yerimiz fazlasıyla dolmasına rağmen yazı tamamlanmadığından hoş görünüze sığınarak Mevla’mızın izniyle devamını Cuma günü yayınlayacağım.
Milletimiz gerçekten sevenlerle sevmeyenlerin ainesinin iş olduğu bilinciyle okunması ve okutturulması dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımımız olsun.
Devamı Cuma’ya.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.